Hond en hitte, een slechte combinatie

Hond en hitte, een slechte combinatie De lente en zomers in Nederland lijken warmer te worden en leveren minimaal grotere temperatuurverschillen op. Warm kan dus echt heel warm zijn. Of we er allemaal zo goed tegen bestand zijn, is maar helemaal de vraag. De hond kan echter zijn/haar warmte in ieder geval niet altijd goed kwijt. Toch kan je dit als eigenaar relatief eenvoudig voor je hond oplossen. Bescherm je hond en geef deze de ruimte en de juiste middelen.

Temperatuur van de hond

Om het lichaam op de juiste temperatuur te houden, transpireert de hond ook. Alleen transpireert hij in principe alleen onder de voetzolen. Overige warmte laat hij gaan door te hijgen. De ideale temperatuur voor de hond is tussen 38 en 39 graden en dit kan de hond over het algemeen prima zelf regelen. Natuurlijk heeft zijn gewicht, maar ook zijn leeftijd en zelfs zijn geslacht hier invloed op. Bijvoorbeeld te zware honden hebben eerder last van oververhitting.

Bron: Howo, PixabayBron: Howo, Pixabay

Wat wel en wat niet te doen bij hitte?

  • Een hond opsluiten in de auto, ook al ben je maar even weg, is geen optie. De eiwitten in het bloed kunnen stollen bij hoge temperatuur, met alle gevolgen van dien.
  • Met de hond in de auto is het sowieso goed opletten. Veel auto’s hebben airco, maar als je dit niet hebt, moet de hond af en toe de auto uit en wat te drinken krijgen. Deze pauze kan je de hond ook bieden als je wel airco hebt, maar is niet strikt noodzakelijk.
  • Iedere hond heeft - behalve de behoefte doen - beweging nodig, maar maak de grote wandelingen in de vroege of late uren en niet midden op de dag. Een korte uitlaatpauze is halverwege de dag voldoende.
  • De hond langs de fiets laten lopen is een optie tot maximaal 21 graden. Daarboven is het voor de hond niet meer verantwoord.
  • Waar je ook bent met de hitte, de hond zijn pootjes af laten koelen (bijvoorbeeld langs het water) of gewoon de plantenspuit op de hond zetten, is altijd goed. De hond knapt hier van op.
  • Zoals ook voor de mens geldt, geldt het ook voor de hond … geef de hond voldoende ruimte voor een stuk schaduw.
  • De bak water die je de hond geeft, moet geen ijskoud water bevatten. De hond kan hier diarree van krijgen.
  • Thuis een ondiep (kinder-) badje opzetten waar de hond af en toe in kan stappen, verfrist ook.

Wat te doen als het toch mis dreigt te gaan?

En dan heb je alles gedaan om het de hond zo comfortabel mogelijk te maken en dan gaat het alsnog mis. Natuurlijk kan dat altijd gebeuren, maar handel dan snel.

Kenmerken

Als de hond boven de 40 graden komt kan het echt mis gaan. De kenmerken zijn over het algemeen:
  • misselijkheid tot braken
  • kwijlen
  • extreem hijgen
  • lusteloos
  • wankelen ivm uitvallen zenuwstelsel
  • spierkrampen

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay
Behandelen
Uiteraard moet de hond direct uit de zon naar een zo koel mogelijke plaats. Is er airco of een ven (aan plafond of staand model) dan kan dit ook prima werken. Zorg dat je de hond rustig houdt en begin vervolgens de huid van de hond in alle rust nat te maken. Maak handdoeken of theedoeken nat met gewoon fris kraanwater en leg deze over de vacht en vervang ze regelmatig. Geen koude plons in een keer, dat kan een shock teweeg brengen. Houdt dit enkele minuten vol en als de temperatuur dan weer naar 39 graden daalt, kan de hond het zelf weer redden en kan je een bak met water (niet te koud) klaar zetten. Doe er eventueel een klein beetje keukenzout in. Het is belangrijk dat de hond drinkt, dus volg de hond zeker de eerste tijd goed.

Als de hond weer op gang komt, zorg dan dat je de hond rustig blijft en doe geen gekke dingen. Ook niet de dagen erna. Is de hond echt langer oververhit geweest, breng dan – voor alle zekerheid - een bezoek aan de dierenarts.

Tot slot

Het is niet echt moeilijk om het de hond zo comfortabel mogelijk te maken bij een hoge temperatuur, maar blijf altijd alert. De hond kan ook uit zichzelf drukker zijn dan goed voor hem/haar is. Neem in ieder geval niet jezelf als graadmeter, de hond kan net even iets minder hebben.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Wat te doen bij een zonnesteek of zonneslag?Warme zomerse dagen waar de temperaturen stijgen en de zon krachtig aan een onbewolkte hemel schijnt kan iedereen die on…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…
De hitte index: hoe ervaren wij warmte?Hetzelfde aantal graden Celsius kan op de ene dag voor een veel hogere gevoelstemperatuur zorgen dan de andere dag. Dit…
Huisdier beschermen tegen hitteHuisdier beschermen tegen hitteWanneer er een hittegolf is, is dit niet alleen vervelend voor uzelf. Ook huisdieren kunnen ernstig last krijgen van ver…

De ondeugden van de katDe ondeugden van de katJe hebt algemene dierenvrienden, je hebt echte hondenmensen en je hebt echte kattenmensen. De kattenmens is weer een hee…
De wasbeurt van de hondDe wasbeurt van de hondDe hond wassen is soms een lastig klusje. Als de hond het van jongs af aan gewend is, is het meestal wel te doen, maar v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Howo, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Josch13, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-07-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.