Het belang van goede voeding voor de kat

Het belang van goede voeding voor de kat Dan zal de eerste vraag zijn, wat goed is? Goed staat in dit geval voor uitgebalanceerd. Een kat is geen mens en heeft dus op de kat afgestemde voeding nodig. De kant-en-klaar blikjes/ brokjes bij de dierenwinkel en dierenarts zijn tegenwoordig van een prima kwaliteit. Wel hebben sommige kattensoorten net even wat andere ingrediënten nodig. Een voorbeeld is een toevoeging voor de vacht van de pers.

Weetjes

  • Gemiddeld zal een kat zon 10 maal naar de etensbak lopen om een hapje te eten. Maar de Siamees staat er bijvoorbeeld om bekend dat deze wel het dubbel aantal keren bij de etensbak staat.
  • Niet iedere kat eet hetzelfde, de pers bijvoorbeeld gebruikt de onderkant van haar tong, terwijl de Maine Coon de bovenkant van haar tong gebruikt. Er zijn zelfs rassen die de lippen gebruiken tijdens het eten.
  • Zelf gemaakte voeding is meer onderhevig aan bederf dan kant-en-klaar voer. Zelfgemaakt voer in de ochtend gemaakt, kan dus niet per definitie aan het eind van de dag nog neergezet worden. Let dus op wanneer je wat bij de kat voor zet.
  • Als de kat in goede conditie is, en dat kan ook nog prima als de kat ouder is, kan er naast brokjes (die er de hele dag kunnen staan) ook wat langer kant-en-klaar natvoer neergezet worden. Alleen katten die geen grens met eten kennen, zullen dooreten en uitdijen. Maar de kat die ook genoeg beweging krijgt, zal over het algemeen geen problemen opleveren.
  • Menseneten is geen katteneten en hoewel sommige katten best mee willen en kunnen eten, zijn er zaken waar je echt voor op moet passen. Chocolade is zon voorbeeld en kan schadelijke zijn voor de kat.
  • Zorg dat er altijd water klaar staat voor de kat.
  • Brokjes en natvoer hebben dezelfde kwaliteit, alleen zijn brokjes vaker ook zinvol ter voorkoming van tandsteen en strikt genomen kan de kat leven op een goede kwaliteit brokjes (zonder ook natvoer te geven).

Uitgebalanceerd

Uitgebalanceerde voeding wil zeggen dat alle voedingselementen die goed voor de kat zijn, in de voeding verwerkt moeten zijn. Eigenlijk niet anders dan bij de mens, met dien verstande dat uitgebalanceerde voeding voor mensen uit andere voedingsmiddelen is samengesteld dan die van de kat.

Steeds meer dierenwinkels hebben de betere uitgebalanceerde voeding in het schap en steeds meer afgestemd op de specifieke soort. De fabrikanten zijn actief bezig met de samenstelling van uitgebalanceerde voeding en het is dan ook niet nodig om losse voedingssupplementen toe te voegen. Dit zal het totale voedingsplaatje eerder verstoren dan dat het iets toevoegt.

Carnivoren

De kat is een carnivoor en een carnivoor (latijn: carnis: vlees en vorus: etend, eter) is een organisme dat dierlijk materiaal als voedsel gebruikt. Dat geldt ook voor het verwerken van de maaginhoud, want de kat heeft moeite met ongekookte groenten en fruit. Er kunnen geen of bijna geen voedingsstoffen opgenomen worden uit deze voedingsstoffen.

De kant-en-klaar droogvoedingen uit de winkel zijn geëxpandeerd en dat wil zeggen dat ze onder hoge druk gemaakt worden. Het resultaat is onder meer dat de koolhydraten beter verteerbaar worden voor de kat. Vergelijk het maar met een maïskorrel, waar popcorn van gemaakt wordt.

Hetzelfde voor zetten of juist niet?

Door de kat afwisselend voedsel voor te zetten, projecteren we eigenlijk. Als mens eet je niet graag iedere keer hetzelfde, maar voor de kat is dat anders. Beter zelfs om het bij dezelfde voeding te houden. Het hele maag/darmkanaal van de kat wordt afgestemd op deze voeding en afwisseling zal eerder verstorend werken dan stimulerend.
Als je al beslist op andere voeding over te gaan, doe het dan geleidelijk. De kans op diarree of braken wordt dan aanzienlijk verkleind.

Hoogwaardige voeding

De hoogwaardige producten die verwerkt worden in kattenvoeding doen niet onder voor die van de mens, wat uiteraard invloed heeft op de prijs. In deze hoogwaardige voeding worden tegenwoordig ook ingrediënten verwerkt die een preventieve werking hebben. Een veelvoorkomend probleem is tandsteen bij de kat. Deze voeding zal niet alles voorkomen, maar kan een aantoonbare positieve invloed hebben op het voorkomen.
Maar ook de gewrichten van de kat worden enig moment minder soepel, niet anders dan bij de mens. Deze voeding helpt ook de gewrichten soepel te houden en tenslotte ontwikkelen katten ook relatief vaak blaasstenen en met deze uitgebalanceerde voeding kan een rol in het voorkomen van gespeeld worden. Allemaal zaken die je met goede voeding positief kunt beïnvloeden.

Antioxidanten

Tenslotte worden in dit type kattenvoeding antioxidanten verwerkt. Denk hierbij aan vitamine C en E en B-caroteen of sporenelementen. Aan het eind van het proces worden deze stoffen toegevoegd aan de kattenvoeding. Verder worden er antioxidanten ingezet om de middelen die de houdbaarheid regelen, een negatieve invloed hebben op de voeding. Zo worden deze stoffen geneutraliseerd.

Tot slot

Bezuinigen op de kattenvoeding is vaak een druppel op een gloeiende plaat. Een zak mindere kwaliteitsvoeding zal mogelijk enkele euros goedkoper zijn, maar de kans op hogere doktersrekeningen zeker op oudere leeftijd wordt daarmee verhoogd. En wie een kat neemt, neemt deze voor het plezier en hoopt daarmee op een kat lang in volle gezondheid bij zich te hebben. Garanties kan niemand geven, maar je kunt de natuur wel een handje helpen.

Enkele voorbeelden van hoogwaardige voeding zijn: Hills, Royal Canin, Iams, Purina.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Huisdieren: KattenvoedingHuisdieren: KattenvoedingKattenvoeding te kust en te keur en soms zie je in de supermarkt door de bomen het bos niet meer. De dierenwinkel heeft…
Voedselverrijking voor kattenVoedselverrijking voor kattenWe doen de brokjes voor onze katten keurig in een speciaal hiervoor bestemd bakje en zetten het op een vaste plaats, vla…
Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben.…

Bijzondere huisdieren: de fretBijzondere huisdieren: de fretEen fret ziet er zo schattig uit. Vele mensen die zon dier zien zijn direct helemaal verkocht. Een fret kan net zo aanh…
Mijn teef is zwanger!Mijn teef is zwanger!Je teefje is gedekt door een mooie en lieve reu. En... ze is zwanger! Plots zit je met heel wat vragen. Hoe lang duurt h…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.