Huisdieren: Kattenvoeding

Huisdieren: Kattenvoeding Kattenvoeding te kust en te keur en soms zie je in de supermarkt door de bomen het bos niet meer. De dierenwinkel heeft nog een ruimer assortiment en de dierenarts heeft vaak weer andere merken, meestal gericht op specifieke zaken. Kortom, bepaal nog maar eens welk kattenvoer voor je kat het beste is?

Gezondheid

Voorop staat uiteraard de gezondheid van de kat en dus is goede voeding, waar alle voedingsstoffen inzitten, het meest belangrijke. Maar ja, als je heel gezond eten voor zet wat de kat niet echt lekker vindt, heb je er nog niet veel aan. De laatste jaren is er veel anders geworden als het gaat om het samen gaan van lekker en gezond en feitelijk is alle voeding die in de reguliere winkels te koop is, goed. Maar waarom dan nog specifieke voeding en welke is voor die specifieke kat het beste?

Gezond, toch?

Rommel wordt er in de reguliere winkels niet verkocht, maar dat wil niet zeggen dat er geen verschillen in zitten. De basis, de benodigde voedingsstoffen voor de kat, is terug te vinden in alle voeding die de winkels voor de kat in het schap hebben liggen.
Als je meer voor je dier wilt of heel specifiek vanwege gevoeligheden, dan zijn er meer mogelijkheden. Dat laatste wordt vaak ingezet als de kat ergens last van (gehad) heeft en de dierenarts de kat op bijvoorbeeld voeding voor gevoelige darmen zet. Enerzijds om de darmen dan rust te geven, anderzijds kan het zijn dat de kat overgevoelig is en dan moet er speciale voeding gegeven blijven worden. Dit gaat in principe altijd in overleg.
Maar je kunt ook naar voeding kijken voor zaken, zoals:
  • Voor een extra glanzende vacht; en dit geldt niet alleen voor de langharige katten.
  • Voor het tegen gaan van haarballen; sommige katten hebben er geen problemen mee en andere katten wel. Toch is het belangrijk dat haarballen uitgeworpen worden.
  • Het voorkomen van tandsteenvorming; helemaal voorkomen is lastig, maar het aanzienlijk terugdringen kan wel met speciale voeding.
  • Tegen blaasgruis; katers meer nog dan poezen kunnen last krijgen van blaasgruis (de urineweg is smaller van de kater dan van de poes), speciale voeding kan dit voorkomen. Anders is een operatie vaak de enige andere optie.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Andere leeftijdscategorieën
Spreekt voor zich dat er voor kittens ook speciale voeding is, maar deze is duidelijk anders dan die van de volwassen kat. Dit heeft te maken met de opbouw van de botten, spierweefsel en weerstand. Ook voor de oudere kat is er speciale voeding. Omdat de oudere kat meestal beduidend minder beweegt is de samenstelling van de voeding anders. Dit voorkomt problemen met het spijsverteringskanaal en het gewicht.

Wat voor voer?

Strikt genomen is dat aan de baas van de kat, want zowel de brokken als het natvoer bevatten voldoende voedingsstoffen. Dat laatste bevat veel meer vocht en het is maar net wat je prettig vindt. Wel is het zo dat relatief veel dierenartsen brokjes aanbevelen, dit in verband met het gebit van kat.

Toch zijn er wel wat zaken die aan te raden zijn bij het geven van voeding aan de kat.
  • Supplementen voegen niets toe, tenzij de dierenarts deze om speciale reden geeft (bijvoorbeeld een kat die zojuist kittens gehad heeft). Verder is het zo dat uitgebalanceerde voeding alles in zich heeft en de kans op disbalans is aanwezig als je er weer van alles aan toe gaat voegen. Dit alles nog los van de extra kosten die hiermee gepaard gaan.
  • Als je eenmaal weet welke voeding je je kat wilt geven, meng dan niet van alles met elkaar. Het effect kan ook hier een disbalans betekenen.
  • Als je de juiste voeding hebt gevonden voor je kat, wissel dan niet af met andere merken of soorten. De kat is niet zoals de mens, waar variatie belangrijk is. De kattenvoeding bevat wat de kat aan voedingsstoffen binnen moet krijgen en als de voeding daarnaast lekker is, is het prima voor de kat.
  • Tussendoortjes zo nu en dan is op zich niet erg, maar let wel op de kat dat ze niet gewoon door blijft eten. In dat geval eet ze meer dan ze verbruikt en dus is de kans op te dik worden aanwezig. Als je kat hier gevoelig voor is, zet dan wat minder brokjes neer als de kat een tussendoortje gehad heeft. Zorg dat het een beetje in balans blijft.

Tot slot

Het is in feite allemaal niet zo moeilijk, zolang je in het begin maar zorgvuldig om gaat met wat voor eten je je kat voor wilt zetten, haar gedrag volgt en een tevreden kat in huis hebt.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologisch en vegetarisch kattenvoerBiologisch en vegetarisch kattenvoerZo baasje zo kat?! Sommige vegetariërs vinden het geen prettige gedachte dat hun geliefde kat dagelijks smult van een po…
Het belang van goede voeding voor de katHet belang van goede voeding voor de katDan zal de eerste vraag zijn, wat goed is? Goed staat in dit geval voor uitgebalanceerd. Een kat is geen mens en heeft d…
Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben.…
Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Iedere kat krijgt zo nu en dan eens te maken met een haarbal. Dit is zeker niet vreemd, want het produceren van een haar…

Hondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërHondenrassen: Amerikaanse Toy TerriërDeze terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en het is een kruising tussen de foxterriër en de Engelse dwergterriër…
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.