Voedselverrijking voor katten
We doen de brokjes voor onze katten keurig in een speciaal hiervoor bestemd bakje en zetten het op een vaste plaats, vlak voor hun neus. Een paar tellen later zijn de buiken vol; even wassen en dan maar weer spinnend de kattenmand in. In de natuur echter, zou een kat een groot deel van zijn tijd en energie besteden aan het opsporen, vangen en verorberen van zijn voedsel. Voedselverrijking voor katten wordt dan ook steeds vaker geadviseerd; een paar tips.
Voedselverrijking
Voedselverrijking wordt in dierentuinen al langer toegepast om verveling bij bepaalde diersoorten tegen te gaan en de beesten actief te houden. 'Speelvoer' wordt het ook wel genoemd. Het voedsel wordt verstopt, aangeboden op moeilijk bereikbare plaatsen, of soms een keer overgeslagen om de dieren alert te houden. Zo krijgen olifanten takken met bladeren om van te eten en mee te spelen, worden er rozijntjes verstopt voor de beren en krijgen bavianen noten om zelf te kraken. Het is gebleken dat de dieren, door actief bezig te zijn met hun voedsel, lekkerder in hun vel komen te zitten.
Kattengedragsdeskundigen adviseren tegenwoordig vaak om de katten 'bezig te houden' door bijvoorbeeld aan voedselverrijking te doen. Vooral de binnenkatten komen natuurlijk veel beweging te kort. Als ze hun brokjes dan ook nog voorgeschoteld krijgen en de baas is veel van huis, zal de verveling stevig toeslaan. Mogelijke gevolgen hiervan zijn dat het huis vakkundig wordt gesloopt en dat het schattige poesje in een wild en snel uithalend monstertje verandert. Verder zijn er veel te veel katten met de bijnaam Dikkie Dik.
Behalve om verveling van de kat tegen te gaan is het gooien en verstoppen van brokjes ook voor jezelf een leuke manier om te spelen met je kat. Als kattenliefhebber kun je genieten van de geweldige sprongen die de dieren maken om brokjes uit de lucht te vangen. Je zult verbaasd staan als je ziet hoe snel ze de verstopplekjes kennen en hoe handig ze met hun pootjes brokjes uit allerlei hoeken en gaten weten te vissen. Uren later maken ze soms nog een rondje, om het huis af te speuren naar achtergebleven brokjes. Oefening is wel nodig. De eerste keer dat je een brokje door de kamer gooit, zal je waarschijnlijk een hooghartige blik opleveren: 'Ga daar zelf maar achteraan!' Maar na een tijdje wordt het een uitdaging, een spel, om de brokjes zo te verstoppen dat de kat er niet rechtstreeks op af loopt, maar er echt even moeite voor moet doen. Heb je te weinig tijd om brokjes te gooien of te verstoppen, staat hieronder een voerbak idee, waar de kat wel even zoet mee is.
Op zoek naar kattenbrokjes
Er zijn veel soorten en merken kattenbrokjes. Het is even zoeken en uitproberen voor je brokjes hebt gevonden waar je kat al die moeite voor wil doen. Eerst een paar in het bakje, zodat je de tijd hebt om de rest te verstoppen. Tafelrandjes, kastricheltjes, verwarmingsbuizen, de krabpaal; prima plekjes om brokjes neer te leggen. Ook onder een vloerkleedje kun je brokjes leggen, maar wel even controleren of hij ze heeft gevonden natuurlijk. Om het uitdagend te houden is het wel zaak om de verstopplaatsen af te wisselen. Heb je geen tijd om brokjes te verstoppen, kun je van kosteloos materiaal een voerbak maken, waar je kat zich een tijdje mee kan vermaken.
Op de foto hierboven zie je hoe een aantal closetrolletjes op de bodem van een doos zijn gelijmd. Als je de doos rechtop zet kun je er zo wat brokjes in strooien. Zet de doos op de zijkant en je kat moet de brokjes er één voor één uitvissen met zijn pootje. Het kost nogal wat tijd en speurwerk om uit te zoeken waar nog iets in zit, het brokje eruit te vissen en op te eten.
De closetrolletjes inknippen en vastlijmen met hobbylijm voor een steviger resultaat.
Jagen op rondvliegende kattenbrokjes
Het is prachtig om te zien hoe een kat in de natuur geconcentreerd zit te loeren op zijn prooi. Gooi je thuis de kattenbrokjes met een boogje door de kamer, neemt je kat dezelfde houding aan om te proberen het brokje in de lucht te pakken te krijgen. Geweldige sprongen maken ze dan en de prooi; het brokje, wordt met veel meer smaak opgegeten, dan wanneer het uit een bakje komt lijkt het wel. Gooi brokjes laag door de kamer en het zal je verbazen hoe snel en behendig ze langs de stoelpoten vliegen. Ook op de trap is het fijn jagen! De brokjes stuiteren zo lekker naar beneden en zijn moeilijk te vangen.
Op de foto een paar brokjes in een wasbolletje. Ze zijn lastig op te vissen, het wordt al gauw meppen tegen dat ding en de brokjes vliegen alle kanten op.
Speelvoer
Er zijn in dierenwinkels kant en klare speeltjes te koop waar je brokjes in kunt verstoppen. Veel van de hondenspeeltjes zijn ook voor katten goed bruikbaar. Hieronder nog een paar ideeën om zelf 'speelvoerbakjes' te maken.
- Knip een gat in een dichtgeplakt doosje (eierdoos, theedoosje) en doe er wat brokjes in.
- Knoop een oude schoen met de veters aan de krabpaal of een stoelleuning, best lastig om brokjes uit zo`n schommelend voerbakje te halen.
- Strooi wat brokjes onderin een schaaltje met noten. Dat vraagt zeker inspanning; de noten moeten eerst verwijderd worden.
- Stop wat brokjes in een flinke prop krantenpapier, wel troep na die tijd, maar ook een hoop lol!
- Het wasbolletje is al genoemd, leuk om na het eten mee te spelen.