Het fokken van gerbils

Het fokken van gerbils Een gerbil is al geslachtsrijp als zij zes weken oud is. Het is wel beter om te wachten met fokken tot de vrouwtjes ongeveer 12 weken oud zijn. In principe kan een gerbil vrouwtje zwanger worden tot zij ongeveer 3.5 jaar oud is. Het is echter verstandig te stoppen met fokken als zij de leeftijd van 1.5 jaar heeft bereikt. Een gerbil kan in haar leven meerdere nesten werpen. Er zijn vrouwtjes die 10 nesten per jaar werpen, maar ook die in hun hele leven niet meer dan 5 maal zwanger worden.

Kennismaking

Het bij elkaar zetten van gerbils die elkaar niet kennen, gaat vaak wat moeizaam. Het is belangrijk ze op neutraal gebied met elkaar kennis te laten maken, dus niet in de kooi van een van beiden. Als ze gaan vechten moeten ze direct weer uit elkaar gehaald worden. Let hierbij goed op, want de gerbils kunnen jou ook flinke beten geven. Gaat de kennismaking wel heel goed dan kun je gerbils overbrengen naar het verblijf van het mannetje. Blijf opletten en nog steeds geldt dat bij vechten de gerbils direct uit elkaar gehaald moeten worden.

Dekking

Als het mannetje geintresseerd is in het vrouwtje dan kun je dit merken aan het feit dat hij het vrouwtje gaat achtervolgen. Hij gaat met zijn achterpoten roffelen op de grond. Hij beklimt het vrouwtje, gaat zich wassen en beklimt het vrouwtje opnieuw. Een vrouwtjes gerbil is om de vijf dagen bronstig. Zij is bronstig voor een aantal uren, meestal in de avonduren. De geslachtsgemeenschap vindt daarom ook meestal in de avond plaats.

Dracht

Een vrouwtje is 24 tot 26 dagen drachtig. Op de 20e dag is goed te zien dat ze drachtig is. Ze zou nu ongeveer 25 gram meer moeten wegen. Het mannetje kan bij het vrouwtje in de kooi blijven, en later ook bij de jongen. Het is beter drachtige vrouwtjes niet aan te raken. Geef ze verder extra eiwitten. Drachtige vrouwtjes hebben ook meer behoefte aan vers water. Zet in de laatste week van de dracht een nestdoos in het hok met wat extra nestmateriaal, zodat de moeder een nest kan maken waar ze kan werpen.

Bevalling

Het bevallen gebeurt terwijl het vrouwtje op haar achterpoten staat. Met haar voorpoten brengt ze de jongen ter wereld. De nageboorte eet zij op. Gemiddeld worden er vier jongen geworpen. De jongen zijn ongeveer 1 cm lang en wegen slechts 3 gram. De jongen zijn naakt, blind en tandloos. Verstoor het nest de eerste dagen na de bevalling niet, om te voorkomen dat de ouders de jongen verstoten. Pas na een dag op zeven mag je met je handen in de kooi komen. De jongen krijgen met 5 dagen hun eerste haar en met zeven dagen beginnen zij het nest te verkennen. Rond de 20e dag gaan de ogen open. Met 28 dagen worden ze gespeend. Na zes weken moeten de mannetjes en de vrouwtjes van elkaar gescheiden worden om jonge zwangerschappen en inteelt te voorkomen. Mannetjes zijn over het algemeen groter en lsanker dan de vrouwtjes. De afstand tussen het geslacht en de anus is bij vrouwtjes veel kleiner dan bij mannetjes.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…
Konijnen fokkenKonijnen fokkenKonijnen zijn al geslachtsrijp als ze 3 of 4 maanden oud zijn. Vanaf die tijd moet je rekening houden met nakomelingen.…

De dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsDe dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsHet is de bekende gespikkelde hond uit de razend populaire (teken)films. Het is het ras waar men massaal voor viel. Van…
De evolutie hond tot huisdierDe evolutie hond tot huisdierDe evolutie van wolf tot hond en van hond tot huisdier is een interessant proces. Honden zijn al vele duizenden jaren bi…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.