Baarmoederontsteking bij ratten
Een baarmoederontsteking bij ratten is zeer gevaarlijk. Je moet direct naar je dierenarts als je zoiets ontdekt. Wat is het precies? Hoe herken je de eerste symptonen en wat kun je er tegen doen?
Een baarmoederontsteking komt voor bij vrouwtjes ratten. Logisch, want vrouwtjes hebben een baarmoeder. Je rat kan het op iedere leeftijd krijgen. Jong of oud. Een baarmoederontsteking is
zeer ernstig en moet direct behandeld worden. Ga dus
direct naar de dierenarts!
Symptonen
Een baarmoederontsteking is eigenlijk vrij lastig te herkennen, omdat het aan de binnenkant zit. Een van de eerste symptonen die meestal worden ontdekt is dat er bloed uit de vagina van je rat komt. Je dient direct contact te leggen met je dierenarts (let op dat je er een hebt met verstand van ratten!). Het is nog beter om direct naar de dierenarts te gaan. Hoe langer je wacht hoe zwakker je ratje wordt en hoe minder kans op overleven. Je moet in ieder geval naar de dierenarts, want je ratje heeft veel pijn. Ratten laten over het algemeen niet snel merken dat ze pijn hebben, maar als ze bloed verliezen is het ernstig.
Een goede dierenarts zal een baarmoederontsteking is de meeste gevallen kunnen voelen en herkennen. Het eerste advies is vaak om een antibioticakuur te volgen, hier moet je echter niet akkoord mee gaan. Laat je ratje het liefst dezelfde dag nog opereren, de baarmoeder moet verwijderd worden. Een baarmoederontsteking gaat namelijk niet helemaal weg met medicijnen, het zou kunnen dat de syptomen minder worden, maar de ontsteking blijft altijd aanwezig. De kans dat de ontsteking weer helemaal terug komt is heel groot. Het zal dan ook veel erger zijn dan de eerste keer en je ratje heeft een grote kans om te overlijden.
Operatie
Bij een baarmoederontsteking is het kiezen tussen twee kwaden: een risicovolle operatie of afwachten en hopen dat het niet terugkomt. Je kunt het beste kiezen voor de operatie, maar je moet er rekening mee houden dat zo'n operatie erg zwaar is. Ook de narcose is risicovol. Je ratje moet nog in goede gezondheid verkeren. Je dierenarts zal hiernaar kijken. Daarom moet je zodra je bloed ontdekt naar je dierenarts gaan. Hoe langer je wacht, hoe minder kans op slagen/overleven.
De keuze voor een operatie is soms wel lastig, het kost al gauw wat geld, maar je moet uiteraard denken aan het dier. Jij gaat ook naar de dokter als er iets is en daarnaast weet je voordat je aan dieren begint wat de eventuele risico's zijn. Als je een oud of zwak ratje hebt is de ingreep waarschijnlijk te risicovol en zul je het beter kunnen proberen met medicijnen. Een jonger ratje kun je het beste een kans geven op een operatie. Als de operatie slaagt en je ratje hersteld goed, dan is er geen risico meer op een baarmoederontsteking. En nog een voordeel, als de baarmoeder van je ratje is verwijderd is de kans op tumoren ook een heel stuk kleiner.
Apart zetten?
Een veel voorkomende vraag bij een baarmoederontsteking bij ratten is of je je rat apart moet zetten. De meningen zijn hierover goed verdeeld. Ten eerste is het altijd verstandig om je rat apart te zetten als je dit ontdekt. Het bloed van de ontsteking zit namelijk vol met bacterieen en voor je het weet zijn je andere ratten ook besmet. Ook mannen kunnen problemen krijgen, vooral als deze ouder zijn en een zwakkere gezondheid hebben. Het is ook aan te raden om je kooi goed schoon te maken en alles te wassen. Voorkom dat je andere ratten ook ziek worden. Natuurlijk moet je na elk contact je handen goed wassen.