Raskat: De Korat, speels en zachtaardig

Raskat: De Korat, speels en zachtaardig De Korat is een kat die zijn oorsprong vindt in Thailand. Een mooie kat die als de geluksbrenger wordt beschouwd. De Korat is niet erg bekend, zeker niet zo bekend als de Siamees of de Pers, maar de Korat is een leuke kat die met wat aandacht prima in de gezinssituatie gehouden kan worden.

Algemeen

De Korat vindt zijn oorsprong in Thailand en daar heet de kat Si-Siwat. Wat staat voor geluk, welvaart en gezondheid. De kat werd dan ook regelmatig als geschenk gegeven. Verder staat de kat ook voor een kleur, namelijk het groen grijze. Wat een verklaring voor de vachtkleur van de kat is en zijn oorsprong vindt in de zilverblauwe kleur van de wilde Sawat vrucht.

Specifieke uiterlijke kenmerken

Vacht

De vacht is kenmerkend voor de kat en kent een prachtige zilveren kleur, met een diepere laag die iets blauwigs heeft. Er zijn veel katten die erg lijken op de Korat, maar die Blauwe ondergrond missen ze en dat wil eigenlijk altijd zeggen dat het geen raszuivere Korat is of uit een raszuiver nest komt waar een afwijkend gen en dan krijg je bijvoorbeeld meer de Siamese tekening.

Kop

De kop heeft ook een specifieke vorm, namelijk hartvormig. Bij de grote ronde ogen is de kop op zijn breedst en loopt enigszins taps toe richting de kaak. De Korat heeft niet echt een grote snuit maar kent ook niet het platte snuitje van de Pers. De ogen horen groen te zijn, maar dat is niet altijd het geval, soms zit er een zweem oranje/bruin doorheen. Bij de jonge kat moet je tot ca. het 2e levensjaar wachten tot de echte kleur zich weergeeft. Verder horen de ogen echt groot te zijn en nagenoeg rond. Het lijken in de zon net mooie grote groene knikkers.
Ze heeft mooie rechtopstaande oren en het gehele kopje oogt heel vriendelijk.

Bouw

De bouw van de Korat is gestroomlijnd en slank. Geen vel-over-been kat, maar een mooie normale bouw en de poten hebben een gemiddelde verhouding met het lichaam.

Karakter

De Korat staat bekend om haar zacht speelse gedrag en het feit dat ze zich enorm snel aanpast aan haar omgeving is een groot voordeel (zeker als je meerdere katten hebt). Ze luistert goed en heeft een zachtaardig en zelfs aanhankelijk karakter. Het is relatief eenvoudig een band met de kat op te bouwen, temeer het een intelligent dier is.

Ze vindt aandacht heerlijk en kan zomaar een hele tijd op je schoot liggen en zich laten vertroetelen. Ze vraagt op een vriendelijke manier om deze aandacht. Een druk gezin waar niet al te veel tijd is voor een huisdier, is dus niet de meest geschikte plek voor de Korat. Neem dan een kat die zichzelf meer bezig kan houden.

Onderhoud

De Korat is kortharig en vergt niet uitzonderlijk veel aandacht. Regelmatig een borstel of kam door de vacht halen, bijvoorbeeld als ze lekker bij je komt liggen, is al voldoende. Om de haren gemakkelijker op te vangen is het aan te raden om na het borstelen met een vochtige doek over de vacht te gaan. Je neemt met de vochtige doek alle loszittende haren mee. Af en toe de oortjes nakijken op oorsmeer wat er uit komt en je bent klaar.

Kittens

De Korat is geen veel voorkomende kat en als je dus wilt fokken met de Korat is samenwerken een must. Om inteelt te voorkomen is het belangrijk om met verse bloedlijnen te werken. Zorgvuldig te werk te gaan, is dus essentieel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: Perzisch colourpointRaskat: Perzisch colourpointDe Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt o…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…

Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…
Nieuwe kat, nieuw interieur … oei!Nieuwe kat, nieuw interieur … oei!Een nieuwe kat en een nieuwe bank of stoel … dat wil nog wel eens mis gaan, als de kat de nieuwe bank of stoel als een k…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.