Baarmoederontsteking bij de kat

Baarmoederontsteking bij de kat Als je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder van de kat. De eierstokken worden dan verwijderd en de hormoonhuishouding kan dan geen invloed meer uitoefenen. Als dit niet het geval is, dan is er altijd een mogelijkheid dat de kat baarmoederontsteking krijgt.

Ontsteking

Vooropgesteld dat lang niet alle poezen enig moment baarmoederontsteking ontwikkelen, is er wel een kans dat een niet gecastreerde poes het krijgt. Met enige regelmaat een schijndracht kan een nadrukkelijke rol spelen in het ontstaan van baarmoederontsteking, maar ook de normale krolsheid van de poes kan uiteindelijk leiden tot baarmoederontsteking. Meestal treedt dit niet voor het 5e levensjaar op.

Symptomen en diagnose

De poes die CEH (Chronische Endometrium Hyperplasie) heeft, zal hier normaliter weinig van merken en geen klachten hebben. Als een poes zwanger moet worden zal dit nogal eens mis gaan (niet zwanger worden of een te vroeg afgebroken zwangerschap) en daarmee kan het opgespoord worden door de dierenarts. Verder is het ook met een echo te traceren, maar is geen standaard handelwijze van de dierenarts, tenzij je er specifiek naar vraagt (kostenaspect).

Pyometra is iets beter te traceren, want er komt wat vuiligheid (slijm of pus of bloederig vocht) uit de vulva en als de poes het al niet schoongemaakt heeft, valt het hieraan te herkennen. De kat is wat slomer, mogelijk slechter gaan eten en kan koorts hebben. Een enkele keer kan ook de buik wat opgezet zijn.

Behandeling

De baarmoeder en de eierstokken zullen over het algemeen verwijderd moeten worden, althans dat is de meest gangbare oplossing. Het werkt het snelste en het lost het probleem op. Dit neemt niet weg dat als je een nestje met die poes wilt, het een andere zaak wordt.

Baarmoederontsteking

Hoewel de dierenarts het niet als eerste oplossing aan zal bieden, kan de baarmoeder ook aangepakt worden zonder deze meteen te verwijderen. Er zijn medicijnen op de markt die ingezet kunnen worden om de ontsteking goed weg te krijgen. Dit kan alleen als het leven van de poes niet in de waagschaal gesteld wordt en kan de dierenarts kan deze beoordeling maken.
Als aan de hand van de echo bepaald is dat de ontsteking volledig weg is, mag op dat moment de poes pas bij de volgende krolsheid gedekt worden.

Baarmoederontsteking is dus goed behandelbaar. Een tijdige diagnose is wel van belang en maak goed de afweging of een nestje nog gewenst is. Dit zal eerder bij 'fokpoezen' gebeuren.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: baarmoederontstekingAandoeningen hond: baarmoederontstekingEen baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd…
Huisdieren: de krolse katHuisdieren: de krolse katAls de kat krols is, is ze vruchtbaar en laat ze de kater soms met eerst nog een gevecht toe haar te dekken. Hoe wer…
Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…
Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken: lichte koorts; hoofdpijn; algehele m…

De rol van geurenTerwijl je dit leest, worden je hersenen overspoeld met zintuiglijke waarnemingen. Waarschijnlijk kun je een nauwkeurige…
Biologie onderzoeksverslag: watervlooien in cafeïneDeze biologie proef gaat over de hartslag van een watervlo bij verschillende concentraties cafeïne. Bij watervlooien kun…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.