Myiasis (Madenziekte) bij het konijn

Als Paraveterinair Dierenartsassistente maak je in de dierenartsenpraktijk veel mee. Er zijn leuke momenten, maar ook momenten die zwaar vallen en treurig zijn. Als Paraveterinair moet je op elke situatie goed in kunnen spelen. Dit natuurlijk naar het dier toe, maar ook naar de eigenaar. Vaak zie je in de praktijk situaties van onwetendheid. Het gevolg hiervan kan zijn dat een favoriet huisdier ingeslapen moet worden. In mijn artikel zal ik zo'n situatie beschrijven.

In de praktijk

Een huisdiereigenaar belt de praktijk op met de mededeling dat het konijn niet lekker is. Het diertje eet niet meer, lijkt sloom en is zichzelf niet meer. Aangezien een konijn 24 uur per dag moet eten omdat zijn darmen anders stil komen te liggen en het diertje hieraan dood kan gaan, is de beslissing snel gemaakt om de eigenaar te laten komen met het zieke konijn.

Als de eigenaar eenmaal is aangekomen blijkt dat het konijntje nog verder achteruit is gegaan. ''Hoe kan dat nou''?, wordt er gevraagd. ''Gisteren was er nog niets aan de hand''. Als de dierenarts met zijn patiënt klaar is, wordt de eigenaar met het konijn naar binnen geroepen. De eigenaar haalt al vertellend het konijn uit zijn transportkooitje en zet hem op de behandeltafel. Terwijl het konijn uit zijn hokje wordt gehaald, ontsnapt er een vieze lucht van ontlasting en van vlees. De dierenarts trekt een gezicht van bekendheid. Als hij het konijn oppakt om de achterkant van het konijn te bekijken, worden zijn vermoedens werkelijkheid. De achterkant van het konijn zit onder de ontlasting en is erg nat van de urine. ''Goh'', zegt de eigenaar. ''Dat had ik niet gezien''. De dierenarts maakt de achterkant schoon en ziet dan dat er allemaal maden aan het konijn zitten. Bij verdere inspectie blijkt dat de maden een grote wond hebben gemaakt en zich nu naar binnen aan het eten zijn. De enige oplossing blijkt euthanasie te zijn.

Hoe gaat de vlieg te werk

Deze situatie komt helaas veel voor. Vooral in de zomerperiode als het warm weer is komen we deze situatie tegen. In deze periode is de Groene Vleesvlieg allias Lucilia sericata het meest actief. De vlieg wordt aangetrokken door de lucht van ontlasting en urine. Vervolgens legt de vlieg zijn eitjes rond de anus van het konijn. De maden die hier uit komen beginnen zich gelijk een weg te eten dwars door de huid van het konijn verder naar binnen toe. Dit is natuurlijk erg pijnlijk voor een konijn. Ze richten een ravage aan waardoor een konijn bij niet tijdig ingrijpen pijnlijk de dood vindt.

Waarop te letten

  • Laat een konijn niet te zwaar worden. Regelmatig wegen van een konijn kan bijdragen dat er snel kan worden ingrepen als het gewicht ineens sterk achteruit gaat. Daarnaast als een konijn te zwaar is kan het zichzelf niet goed schoonmaken, waardoor poep e.d. aan zijn achterkant kan blijven plakken waar vliegen op af kunnen komen.
  • Til dagelijks het konijn op om te controleren of het konijn niet een vies achterwerk heeft. Mocht dit wel zo zijn, maak het dan voorzichtig schoon met wat lauw water en droog vervolgens het konijn goed af.
  • Haal regelmatig vieze/ natte plekken uit het hok. Dit zorgt er mede voor dat vliegen minder aangetrokken worden door de voor hun lekkere lucht.
  • Bij het zien van vliegen kan het konijnen hok (als het bijvoorbeeld buiten staat) afgedekt worden met vliegengaas.
  • Als het konijn in gedrag veranderd zoals aanhoudend sloom en suf zijn en niet willen eten of drinken, ga dan tijdig met het diertje naar een dierenarts. Beter voorkomen dan genezen.
  • Bij het vinden van maden in het hok of op het konijn, controleer het konijn dan goed. Bij het aantreffen van maden op het konijn gelijk naar de dierenarts gaan. De arts zal dan kijken of hij de aanwezige maden weg kan halen en of het diertje op antibiotica gezet moet worden. Uiteraard het hok goed schoonmaken om de maden te verwijderen.

Tot slot

Als u bovenstaande punten goed in zich opneemt en dit uitvoert bij uw konijn, dan is de kans vele malen groter dat uw konijn op tijd behandeld kan worden. Bij vragen of als u ergens niet helemaal zeker van bent, bel dan gerust uw dierenarts op. De assistenten of artsen zullen u graag helpen. Beter voorkomen dan genezen!
© 2010 - 2023 Lenob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree bij het konijnBij konijnen treden vaak maagdarmproblemen op. Deze kunnen ernstige gevolgen hebben indien er niet op tijd gehandeld wor…
Het couperen van schapenstaartenHet couperen van schapenstaartenVroeger werden lammeren al vroeg gecoupeerd wegens de ziekte Myasis en omdat het makkelijker zou zijn bij het dekken. In…
Parasieten en ongedierte bij het konijnParasieten en ongedierte bij het konijnKonijnen zijn geliefde huisdieren. Wanneer er echter onvoldoende aandacht is voor hun verzorging en huisvesting, zijn de…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…

Het gebit van de katHet gebit van de katKittens worden, net als mensenkinderen, zonder tanden geboren. Maar het melkgebit, net als het mensenkind komt er wel vr…
Epagneul breton (Bretoense spaniël): jacht- en familiehondEpagneul breton (Bretoense spaniël): jacht- en familiehondDe épagneul breton (Bretoense spaniël) is een uitstekende jachthond. Hij is fors gebouwd. De bekendste variant is bruin-…
Lenob (1 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.