Het gebit van de kat

Het gebit van de kat Kittens worden, net als mensenkinderen, zonder tanden geboren. Maar het melkgebit, net als het mensenkind komt er wel vrij snel aan. Het gaat eigenlijk allemaal net even sneller dan bij de mens. Hoe is het gebit verder opgebouwd en wat kan je als eigenaar allemaal doen voor het behoud van het gebit.

Net een baby...

In meerdere opzichten is een kitten net een baby, zonder tandjes wordt deze geboren en wordt continue door de moederpoes gespeend en gepamperd om vervolgens in raptempo tot een lekker bol kitten uit te groeien en “de wijde wereld” in te gaan.

Melkgebit

Het melkgebit start met zichtbaar te worden in het bekje tussen de derde en de zesde week. Daarna beginnen de hoektanden te groeien en tenslotte de kiezen. Met als gevolg dat rond de twee maanden het melkgebit compleet is. Het totale melkgebit telt dan zesentwintig tanden en kiezen.

Blijvend gebit

Het wisselen van melkgebit naar blijvend gebit begint tussen de vier en vijf maanden door te zetten en als de kat een maand of zeven is, is het blijvende gebit voltooid. Het blijvende gebit telt niet evenveel tanden en kiezen als het melkgebit. Telt het melkgebit nog zesentwintig tanden en kiezen, het blijvende gebit telt er dertig.
De kat heeft naast snijtanden, hoektanden, zogenaamde valse kiezen en ware kiezen.

Over het algemeen zal de blijvende tand de melktand wegduwen en valt deze uit of slikt het kitten de tand door en zal in de ontlasting terug te vinden zijn. Maar soms blijft een melktand zitten en dat gaat veelal ten kosten van de groeirichting van de blijvende tand. Het is dus verstandig de melktand door de dierenarts te laten verwijderen. Het valt niet altijd op, maar het is wel verstandig om het kitten eens goed door de dierenarts te laten nakijken op gebied van de tanden.

Problemen

Tandsteen

Zoals ook bij de mens, kan de kat ook problemen hebben met het gebit. Vanaf een jaar of drie krijgen veel katten bijvoorbeeld last van tandsteen, wat weer ontstekingen kan veroorzaken. Het is dan ook geen overbodige luxe de dierenarts eens per jaar het gebit te laten controleren en plaque en tandsteen (geel bruine aanslag, maar niet altijd zichtbaar) te laten verwijderen. Dit is naast de vervelende geur uit de bek ook zinvol om het behoud van de tanden beter te regelen. Plaque verwijderen is geen garantie dat de kat het leven lang alle tanden zal behouden, maar verhoogd de kans wel aanzienlijk.

Mocht de kat enig moment toch tanden gaan verliezen dan is het niet gezegd dat de kat niet goed meer kan eten. Over het algemeen kan de kat ook met beduidend minder tanden gewoon eten. Maar beter is de plaque te verwijderen dus wel.

Oplossen van tanden

Wat je nogal eens bij de kat ziet is dat enig moment de tanden lijken op te lossen en daardoor afbreken. Dit kan bij de kat de nodige pijn veroorzaken. Wat de oorzaak van dit probleem is, is niet helemaal bekend. Wel is het zo dat een goede verzorging van het gebit van de kat deze problemen grotendeels kan voorkomen.

Tanden poetsen

Begin er daarom jong mee en poets de tandjes van het kitten regelmatig. In het begin is het spelen en eigenlijk nog niet echt noodzakelijk. Maar enig moment wel en dan is de kat er aan gewend en is het onderdeel van de dagelijkse schoonmaak en kambeurt van de kat.
Er zijn voor katten speciale tandenborstels te koop. De haren voelen zacht aan en de kat mag er best op bijten, daar is de borstel tegen bestand. Ook is er speciale tandpasta voor de kat, deze mag doorgeslikt worden. Dus geen tandpasta voor mensen gebruiken!

Wat nog meer te doen?

Naast het laten controleren en het poetsen van de tanden is het ook goed om naar de voeding van de kat te kijken. De betere brokken zijn compleet en zacht voedsel (in blik, zakje of vers) is eigenlijk niet meer nodig. Geef je het een enkele keer, zie het dan ook als iets extra’s, maar niet noodzakelijkerwijs om de kat voldoende voeding te geven.
Kijk wel goed op de brokken of het complete voeding is waar alles in zit. Verder zijn er ook nog speciale brokken te koop die het voorkomen van tandplaque in zich hebben. Er zit bijvoorbeeld natriumpolyfosfaten en zink in. Dit type vezelrijke voeding is ook goed voor het voorkomen van obstipatie en het eruit gooien van de haarballen.

Tot slot

Met een klein beetje extra aandacht kom je al een heel eind voor het behoud van het gebit van uw kat.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zelf tandsteen verwijderenHoe zelf tandsteen verwijderen? Niemand zit te wachten op een geel gebit, daarom is het van belang dat je zelf goed je e…
Tips voor een gezond gebit van uw hondTips voor een gezond gebit van uw hondEen gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Het ontstaan van tandplak en tandsteen kan ontstekingen v…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Het gebit van dierenNet als bij mensen is het gebit bij dieren ook een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Ook zien we bij dieren ver…

Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierHuisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdierNederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Di…
Myiasis (Madenziekte) bij het konijnAls Paraveterinair Dierenartsassistente maak je in de dierenartsenpraktijk veel mee. Er zijn leuke momenten, maar ook mo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.