Ziekten bij de gerbil
Als je denkt dat je gerbil ziek is, ga dan direct naar de dierenarts. Over het algemeen geldt dat als de gerbil ziektesymptomen vertoont het vaak al te laat is voor een succesvolle behandeling. Ga daarom zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hoe minder tijd verstrijkt, hoe meer kans je hebt op herstel. In dit artikel lees je over ziektes die je gerbil kan krijgen.
Verkoudheid
Als je gerbil verkouden is, kun je dit herkennen aan het aanhoudend niezen, de tranende ogen en de natte neus. Vaak maakt de gerbil een slome indruk. Ook wil hij vaak niet eten. De verkoudheid is besmettelijk. Haal het verkouden diertje daarom uit de groep en isoleer het. Zo kan het ook ongestoord herstellen. Probeer verkoudheden te voorkomen door de kooi op een plek te zetten waar de temperatuur aangenaam is en waar het niet tocht.
Epilepsie
Gerbils kunnen last hebben van epileptische toevallen. Dit kan gebeuren als zij langdurig worden vastgehouden, door veranderingen in de voeding of door verandering van omgeving. Over het algemeen lijden de gerbils niet erg bij deze aanvallen. Ga liever niet fokken met dieren met epilepsie
Problemen met het gebit
Bij veel knaagdieren groeien de snijtanden het hele leven lang gewoon door. Dit is ook bij gerbils het geval. De tanden van de gerbil worden afgesleten door het knagen aan knaagmateriaal en voedsel. Het kan zijn dat de tanden te lang worden doordat de gerbil onvoldoende te knagen heeft, of omdat de tanden scheef groeien. Als er niets aan gedaan wordt kunnen de tanden zo ver doorgroeien dat zij het kaakbot van de tegenoverliggende kaak beschadigen of zelfs de neus van de gerbil kapot kunnen maken. Door lange tanden kunnen gerbils veel moeilijker eten en ook sterven van de honger. Als de tanden van je gerbil te lang zij kun je ze bij de dierenarts laten knippen.
Geurklierproblemen
Gerbils hebben een geurklier op het midden van hun buik. Er groeien geen haren op de geurklier en de klier is bruinig van kleur. Als een gerbil een kaal plekje heeft op zijn buik is dat dus geen probleem. Als de geurklier ontstoken is, is er een zwelling te zien en te voelen. Je kunt de plek dan schoonmaken met een zoutoplossing of met wat waterstofperoxide in een lage concentratie.
Ringworm
Ringworm is een schimmelinfectie. Bij gerbils komt hij niet vaak voor. Je kunt ringworm herkennen aan ronde kale plekken in de vacht. De huid doet wat schurftig aan. Vaak is er aan de rand van de ronde plek een rode rand te zien. De ziekte is besmettelijk en kan overgedragen worden van gerbil op gerbil, maar ook van gerbil op mens. De dierenarts kan een middel voorschrijven om de ringworm te behandelen
Huidwondjes
Huidwondjes kun je bij je gerbil behandelen door ze schoon te maken met een licht desinfecterend middel. Grotere wonden moeten gehecht worden door de dierenarts. Wonden ontstaan meestal door het vechten met soortgenoten.
Uitputting door hitte
Hoewel een gerbil een woestijnrat is, kunnen zij toch oververhit raken. In het wild leeft de gerbil immers onder grond waar het koel is. Gerbils houden van een temperatuur tussen den 20 en de 25 graden. De tunnels die zij in hun kooi kunnen maken zijn nooit diep genoeg om voor verkoeling te zorgen. Houd daarom rekening met de standplaats van de kooi en zet hem bijvoorbeeld niet in de volle zon. Als je gerbils zijn uitgeput door de hitte, moet je ze onmiddelijk in een koelere en donkere ruimte zetten (maar niet in de koelkast natuurlijk) en ze met rust laten tot zij hersteld zijn. Zorg voor voldoende water.
Diarree
Als je gerbil diarree heeft kun je dit zien aan de natte staart en de vervuilde anus van de gerbil. Als je de uitwerpselen kunt vinden in de kooi dan zul je zien dat deze dun zijn en stinken. Diarree kan het eerste symptoom zijn van de ziekte van Tyzzer. Ga daarom direct naar je dierenarts als je gerbil diarree heeft. De ziekte van Tyzzer grijpt snel om zich heen en voor je het weet heeft de hele groep de ziekte, die meestal de dood tot gevolg heeft. De oorzaak van deze ziekte ligt meestal in voedsel en nestmateriaal dat besmet is met urine en uitwerpselen van de huismuis. Bewaar het voedsel van de gerbil daarom ook altijd in afgesloten potten of bussen.
Schurft
Schurft is te herkennen aan kale plekken en haarverlies. Het is erg besmettelijk. Isoleer daarom de besmette dieren zo snel mogelijk. Laat de schurft behandelen door de dierenarts. Bij schurft heeft de gerbil vaak een tekort aan vitamine C. Geef daarom stukjes sinaasappel of andere citrusvruchten.
Verwondingen aan de staart
De gerbil kan zijn staartpunt verliezen doordat hij met zijn staart ergens in kan blijven haken, of doordat hij verkeerd is opgepakt. De staart breekt af, maar heelt meestal vanzelf weer. Er is niet altijd behandeling van de dierenarts nodig. De staart groeit niet meer aan. Er wordt wel gezegd dat gerbils met afgebroken staarten moeilijker tam te maken zijn en problematisch gedrag vertonen in de sociale omgang met andere gerbils.