Het schoonmaken van de gerbilkooi

Het schoonmaken van de gerbilkooi Het goed schoonmaken van de kooi waarin je gerbils leven kan van levensbelang zijn voor je gerbil. De dieren zijn schoon van zichzelf. Zij houden hun eigen lichaam schoon, maar hun omgeving zul je zelf schoon moeten maken. In dit artikel kun je lezen hoe dit het beste kan.

Schema

Gerbils zijn schone dieren. Zij bevuilen hun kooi wel met uitwerpselen en urine, maar deze stinken niet. Wacht echter niet tot de kooi begint te stinken, want dan is het al een grote smeerboel. Het ligt een beetje aan de grootte van de kooi en de hoeveelheid gerbils die je houdt, maar houdt een schema aan waarin je ongeveer 1 keer per 2 á 3 weken de kooi schoonmaakt.

Uitruimen

Haal de gerbils uit de kooi tijdens het schoonmaken. Je wilt voorkomen dat zij in aanraking komen met het schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Je kunt ze tijdelijk in een emmer of doos doen, waar ze niet uit kunnen klimmen of zichzelf uit kunnen knagen.

Haal vervolgens al het spelmateriaal uit de kooi, zoals het looprad, de knaagsteen, de belletjes of spiegeltjes. Al deze spulletjes moet ook goed reinigen.

Gebruik je kartonnen materiaal voor je gerbils om mee te spelen, zoals w.c.-rolletjes of kartonnen doosjes, gooi deze dan weg en vervang ze later voor schone materialen.

Haal vervolgens het nest- en graafmateriaal uit de kooi. Dit kun je weggooien in de gft-bak.

Schoonmaken

Bij het schoonmaken is het verstandig om afwashandschoenen te dragen. Dit is hygienischer, maar beschermt je handen ook tegen het hete water.

De kooi moet met zeer heet water worden schoongemboend. Gebruik een licht desinfecterendmiddel bij het schrobben. Je kunt bijvoorbeeld wat chloor bij het hete water doen of een desinfecterende allesreiniger gebruiken. Boen de bak en de tralies goed schoon. Het desinfecteren helpt om ziektekiemen te verwijderen. Als je de kooi schoonmaakt omdat de gerbils ziek zijn (geweest) of omdat ze overleden zijn aan een ziekte is het soms nodig om de kooi te wassen met de medicatie die de gerbils voorgeschreven hebben gekregen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schurft of luizen.

Maak ook al het speelgoed schoon met desinfecterend middel. En ook de etensbak en drinkfles. Let er bij alle spulletjes op dat je goed naspoelt met warm, schoon water, zodat er geen schoonmaak middel achterblijft. Het eten van restjes schoonmaakmiddel kan je gerbil ziek maken.

Maak vervolgens alles goed droog met een theedoek.

Inrichten

Als alles goed droog is, kun je de kooi weer inrichten. Geef nieuw nest- en graafmateriaal. Soms is het handig een klein beetje van het oude nestmateriaal weer toe te voegen omdat het voor de gerbils een vertrouwde geur heeft.

Het kan geen kwaad om na de schoonmaak het interieur van de kooi een beetje te veranderen. Gerbils zijn nieuwsgierige diertjes die het bijzonder leuk vinden op onderzoek uit te gaan. Een beetje afwisseling kan daarom beslist geen kwaad.

Let op!

Zolang er jongen bij de moeder drinken is het belangrijk de kooi niet te verschonen tot dat de jongen zelf kunnen eten. Door het verschonen van de kooi, kan de moeder in de war raken. Dit kan tot gevolg hebben dat zij haar jongen gaat opeten.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisvesting van de gerbilHuisvesting van de gerbilDe mongoolse gerbil komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Mongolie. Hier leeft hij vooral onder de grond in een tunn…
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Het fokken van gerbilsHet fokken van gerbilsEen gerbil is al geslachtsrijp als zij zes weken oud is. Het is wel beter om te wachten met fokken tot de vrouwtjes onge…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…

Ziekten bij de gerbilZiekten bij de gerbilAls je denkt dat je gerbil ziek is, ga dan direct naar de dierenarts. Over het algemeen geldt dat als de gerbil ziektesy…
Voeding voor gerbilsVoeding voor gerbilsGerbils zijn planteneters. Zij eten zaden en kleine hoeveelheden groente en fruit. In dit artikel kun je lezen wat voor…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.