De Perzische gerbil

De Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al een favoriet huisdier onder veel dierenliefhebbers. Toch leek het me leuk ook de andere verwanten van deze gerbil te omschrijven. Vandaar dit artikel over de Perzische gerbil.

Omschrijving van het uiterlijk

De Perzische gerbil, merinos persicus, is een van de grootste gerbils die in Nederland en Belgie gehouden wordt. De kopromplengte is 130-168mm en de staart 145-188mm. De Perzische gerbil heeft grote ogen, wat past bij het feit dat hij vooral s'nachts actief is. Boven de ogen bevindt zich duidelijk een witte vlek. De staart is langer dan het lichaam. Het laatste deel 1/3 deel van de staart wordt gesierd door een pluim van hoofdzakelijk zwarte haren. De onderzijde van de staart is duidelijk lichter. Ook de buik is bijzonder licht van kleur, namelijk helder wit. De rest van de vacht heeft een typisch agouti haarpatroon. Het gele pigment is bij de Perzische gerbil voornamelijk rood, wat de gerbil een warme kleur geeft. De kleur van de rugzijde verschilt enorm met de schitterend witte buik. De voetzolen van de achterpoten zijn kaal en bruin/zwart. De nagels zijn hoornachtig. De vrouwtjes hebben 8 tepels. De draagtijd is waarschijnlijk 28 dagen.

Natuurlijke leefomgeving

Het gebied waar de Perzische gerbil voorkomt strekt zich uit van oost Turkije tot in Pakistan. In tegenstelling tot vele andere woestijnmuissoorten leeft de Perzische gerbil niet in zandrijke gebieden, maar in meer steenrijke gebieden. Rotsachtige berglandschappen en stenen afscheidingen tussen de terrassen van de hoger gelegen landbouwgronden zijn favoriet. Zoals te verwachten is de Perzische gerbil een veel beter springen in vergelijking met de andere gebrilsoorten. De extreem lange staart met mooie pluim zorgt voor een uitstekende balans.

Voortplanting

Perzische gerbils bouwen hun nesten hoofdzakelijk tussen de rotsen. Ze leven in kleine familiegroepen. De meeste nesten worden in het voorjaar en in de zomer geboren. Er kunnen tot 10 jongen geboren worden. De vrouwtjes maken in een hoek van de bak een eigen nest, wat niet gedeeld wordt met andere aanwezige gerbils. Het zijn goede moeders, want meestal overleven alle jongen de zoogperiode! Als Perzische gerbils niet willen voortplanten, wil een omgevingsverandering nog wel eens helpen.

Voeding

De Perzische gerbil eet in de vrije natuur zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Van verschillende soorten gras worden zowel de wortels, de stam als de zaden gegeten. Verder eet hij ook graag insecten.

Huisvesting

Er zijn een paar zaken waar je bij het houden van Perzische gerbil in gevangenschap op moet letten. Het belangrijkste is dat Perzische gerbils veel ruimte nodig hebben. Als een koppel of trio minder dan een halve vierkante meter ter beschikking hebben zullen zij zeer waarschijnlijk geen jongen krijgen. Ook als je een grote bak hebt, maar ook veel dieren, krijg je geen jongen. Zand is bij deze gerbils niet nodig. En let op dat er geen enorme hoeveelheden voer gehamsterd wordt. Perzische gerbils kunnen vrij oud worden (6-7 jaar).

Andere verwante gerbilsoorten zijn:
  • De Sundevall gerbil (zie artikel "De Sundevall gerbil")
  • De Negev gerbil
  • De Libische gerbil
  • De Shawi gerbil
  • De Dikstaart gerbil
© 2008 - 2024 Bailey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…

Seabiscuit - het paard dat een legende werdVolgens mij kent bijna iedereen Seabiscuit wel, het paard dat eerst niks waard leek te zijn, maar later ongelooflijk vee…
Schriktraining met je paardSchriktraining met je paardPaarden vinden vaak dingen zoals balonnen, plastic en paraplu's eng. In dit artikel kan je lezen hoe je samen met je paa…
Bailey (26 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.