De Podenco een ras apart

De Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Historie

Bij het graf van Toetanchamon zijn afbeeldingen gevonden van een hond met ranke ledematen, een opgetrokken buik en grote staande oren. Deze hond werd de Tesem genoemd en zou van Noord-Afrikaanse Windhonden afstammen. De honden werden meegenomen op handelsreizen, en raakten zo verspreid in het Middellandse Zee gebied.

De geisoleerde ligging van de diverse eilanden zorgden er voor dat er meerdere rassen onstonden:
  • de Pharao hond (Malta)
  • de Cirneco dell'Etna (Sicilie)
  • de Podenco Ibicenco (Ibiza)
De honden werden op de eilanden vooral gebruikt voor de jacht op het konijn.

Karakter

De Podenco Ibicenco is een half-windhond en dit wil zeggen dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht (zoals 'echte' windhonden dat doen), maar ook zijn neus en grote oren. Het ras is gespecialiseerd op konijnen en hazen. Een Podenco kan hoge sprongen maken….. kan rechtstandig, zonder aanloop kan hij 2 meter hoog springen (denk aan de tuinafscheiding). De Podenco is geen echte rennen, hij neemt eerder enorme sprongen. De honden werken geheel zelfstandig, opsporen, vangen, doden en tot slot apporteren. Dit vereist een zeer intelligente hond, wat een Podenco dan ook is.

Maar dus ook een zeer zelfstandige hond, die niet al te best zal luisteren omdat hij het zelf allemaal wel weet. De Podenco is zeer attent; er ontgaat hem zelden iets. Als waakhond is hij daarom ook goed te gebruiken in de zin dat hij aanslaat bij onraad. De hond is echter niet 'scherp', eerder terughoudend tegenover vreemden.

De Podenco Ibicenco is niet alleen intelligent, hij is ook zeer levendig en temperamentvol. Hij is in huis goed te houden, maar moet zijn energie buiten kwijt kunnen. Het luisteren is een probleem; het blijven windhonden: als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren.

Behalve de Podenco Ibicenco kennen we nog de volgende varieteiten
  • Podenco Canario
  • Podenco Andaluz
  • Podenco Portuguez
  • Grande
  • Medio
  • Pequeno

Helaas is ook het lot van de Podenco, zoals bij de Greyhound, in Spanje bijzonder triest. Wanneer de honden niet meer voldoen worden ze op gruwelijke wijze afgedankt.
© 2007 - 2024 Bettyhores, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een…
De Andalusische Podenco ManetoDe Andalusische Podenco ManetoWie ooit in Andalusië geweest is heeft deze grappige hondjes wellicht al eens gezien op straat in een of ander wit dorpj…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Spanje staat bekend als een zonnig en heerlijk vakantieland, maar Spanje kent ook een donkere zijde als het gaat om het…

Voeding voor gerbilsVoeding voor gerbilsGerbils zijn planteneters. Zij eten zaden en kleine hoeveelheden groente en fruit. In dit artikel kun je lezen wat voor…
Russische wolfshond of Barzoi: elegant Russisch hondenrasDe Barzoi wordt ook wel een Russische wolfshond genoemd, Barzoi (of Barsoi of Borzoi) betekent de ‘snelle’.
Bettyhores (13 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.