Ierse Wolfshonden - hoe hou je ze koel

Ierse Wolfshonden - hoe hou je ze koel Zoals met de meeste grote hondenrassen het geval is, voelen ook Ierse Wolfshonden zich het lekkerst bij temperaturen onder de 19 graden. Als er dan weer eens een hittegolfje langs komt, of je hebt plannen om je honden mee te nemen naar het zonnige, warme zuiden van Europa, wat kun je dan doen om ze zo min mogelijk onder die temperaturen te laten lijden?

Honden transpireren niet

Omdat honden niet transpireren (hooguit een héél klein beetje door hun neus en voetzolen), kunnen ze veel slechter tegen hogere temperaturen dan wij mensen. Door te hijgen geven ze hun lichaamswarmte af aan de buitenlucht, maar als de temperatuur van de lucht die van hun lijf benadert, werkt dat niet meer. Het gevolg is dat ze letterlijk oververhit kunnen raken: hun lichaamstemperatuur stijgt, en als die 41 graden bereikt kan er onherstelbare schade aan organen en celstructuur optreden.

Tips

Een paar tips om je hond koel te houden:

Auto

NOOIT je hond in de auto achterlaten als het warm is. Ook niet met de raampjes op een kier. Het metaal van de auto geleidt warmte, waardoor de binnenkant in slechts een paar minuten in een oven verandert. De afgezaagde grap ‘hot dog’ wordt dan een gruwelijke waarheid. Moet je toch met je hond rijden, neem dan iemand mee, zodat bij een korte stop de motor en de airco kunnen blijven draaien. Anders doe je je hond een groter plezier door hem thuis te laten.

Uitlaten

Laat je hond overdag zo kort mogelijk uit. Alleen even snel, om te piesen en/of poepen, en dan weer gauw terug naar een koelere plek. Tijdens hete dagen zul je het voor hem over moeten hebben om korte nachten te maken: laat in de avond en heel vroeg in de ochtend zijn echt de koelste momenten om honden lekker te laten bewegen. Als je toch in warme omstandigheden met ze moet lopen, zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op; geef hem de gelegenheid af en toe op koele ondergronden te kunnen gaan liggen rusten, en neem koud water en een drinkbakje mee waar je hem onderweg vaak van laat lebberen. Rem hem af in speelse activiteiten: ook als hij zelf gewoon door wil gaan betekent dat niet dat het ook goed voor hem is. Zelfs al zijn Ierse Wolfshonden vrij rustig van nature, hou ze met name als ze jong zijn extra in de gaten.

Voldoende koel water

Helemaal als het zo warm is, is het belangrijk dat er altijd fris en vers drinkwater voor je hond klaar staat. Eventueel kun je wat ijsklontjes aan een bak water toevoegen om het wat koeler te maken. Hou er rekening mee dat een Ierse Wolfshond erg veel meer water drinkt dan een gewoon formaatje hond, dus misschien beter om maar meteen een emmer klaar te zetten.

Koele binnenruimte

Zorg voor een koele ruimte in huis. Een tegelvloer is ideaal. Een kleine ruimte met een airco ook. Anders een staande of tafelmodel fan, waar je een paar plastic flessen met ijskoud (liefst uit de freezer) water voor zet om de lucht wat af te koelen. Zorg dat je Ier de ruimte heeft om dat enorm grote lijf he-le-maal uit te strrekken, anders wordt het erg moeilijk voor hem om koel te blijven.

In de tuin

Als je een tuin hebt: zorg voor een schaduwrijke plek. Sta niet toe dat je hond in de volle zon gaat liggen. Af en toe flink nat maken met tuinslang of plantensproeier (de meeste Ierse Wolfshonden houden daar niet zo van, maar het gaat nu even om hun gezondheid). Hou wel de deur naar je huis dicht - de spetters van een zich uitschuddende Ierse Wolfshond moet je anders van het plafond poetsen! Misschien is je hond je dankbaar voor een kinderbadje met een ondiep laagje water. Ververs het water wel regelmatig.

Nat houden

Als hij echt nergens anders kan liggen dan in een warme binnenruimte, hou hem dan vochtig en koel door handdoeken te doordrenken met ijskoud water, bij het uitwringen wat water in hun vacht te laten lopen en ze daarna met koele, natte handdoeken te bedekken. Herhaal deze behandeling zo vaak als nodig is. Tip: een koelbox gevuld met ijsklonten maakt het simpel om je handdoeken snel nat en koud te maken. Je kunt zelfs nog lavendelolie toevoegen aan het water (lavendel heeft een kalmerend effect).

Besproei lichaamsdelen

Vul een plantenspuit of iets dergelijks met ijskoud water en een paar druppels lavendelolie en besproei buik, nek, hals en binnenkant achterpoten hiermee. Dit zijn de gebieden waar verkoeling het meeste effect heeft.

Koelelementen (zoals die ook in een koelbox gaan)
Die kun je in een handdoek, washand of kussensloop verpakken en bij ze in hun mand leggen.

Commerciële producten

Dan zijn er natuurlijk diverse hondenkoelproducten in de handel: van koelhoudende halsbanden en bandana’s tot koeljasjes en verkoelingsvesten, of koelmatten. Hou rekening met stevige prijzen, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Voor sommige producten werd een NASA-technologie toegepast van gelkorrels die bij contact met water vanzelf koel worden, en dat een dag of 4 tot 5 blijven. Wat goedkoper (en arbeidsintensiever) is de natte badjas: een badstof jas die met jeansknopen en knoopsgaten elastiek op zijn plaats blijft. Als je een beetje handig met naald en draad bent, kun je zoiets natuurlijk ook zelf maken.

Koelmatten

Tip voor gebruik van de koelmatten met dezelfde NASA-technologie: niet alle honden vinden het prettig om er op te liggen. Helaas kom je daar alleen in de praktijk achter. Mocht je hond deze financiële rib uit je lijf (want je hebt voor Ierse Wolfshonden natuurlijk wel maatje XL nodig) niet waarderen, geen nood: ze zijn perfect als ondergrond in je auto, als je toch met je hond op stap moet in het warme weer, en waar ze geen enkele andere kant op kunnen. Dit helpt ook om ze er thuis makkelijker aan te wennen. Als dat ook niet werkt, kun je de mat ook nog óp de hond leggen – dat vinden ze meestal geen enkel probleem en het houdt ze lekker koel (zolang ze stil blijven liggen). Mocht dat allemaal nog steeds niet baten dan is er tot slot nog een laatste toepassingsmogelijkheid: leg ‘m op de zitting van je stoel of drapeer ‘m over de rugleuning, en hou jezelf koel!
© 2010 - 2020 Moda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ierse wolfshond, gentle giantIerse wolfshond, gentle giantDe Ierse wolfshond is ondanks zijn imposante grootte een aangename en zeer vriendelijke viervoeter. Ze staan bekend als…
De Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond is een grote, ruwharige, krachtige hond en hij behoort tot de rasgroep van de windhonden. Het is een…
Koelmat voor honden: houdt hond koel op warme dagenKoelmat voor honden: houdt hond koel op warme dagenOok honden kunnen in de zomer veel last hebben van de warmte. Je kunt ze daarbij de broodnodige verkoeling geven door ze…
Dierenweetjes - HondenDierenweetjes - HondenOver honden (Canis lupus familiaris) raken we nooit uitgepraat. Met de volgende hondenweetjes kan je vrienden en familie…

Voedselverrijking voor kattenVoedselverrijking voor kattenWe doen de brokjes voor onze katten keurig in een speciaal hiervoor bestemd bakje en zetten het op een vaste plaats, vla…
Ierse Wolfshonden - de zachtaardige reuzen onder de hondenIerse Wolfshonden - de zachtaardige reuzen onder de hondenGentle giants worden ze ook wel genoemd, omdat ze net zo zacht van karakter als reusachtig van formaat zijn. En dat is m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Privécollectie auteur

Reageer op het artikel "Ierse Wolfshonden - hoe hou je ze koel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Moda
Laatste update: 08-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!