Ierse wolfshond, gentle giant

Ierse wolfshond, gentle giant De Ierse wolfshond is ondanks zijn imposante grootte een aangename en zeer vriendelijke viervoeter. Ze staan bekend als vriendelijke reuzen en naast hun zachte karakter hebben ze nog vele eigenschappen die het samenleven met deze hond zo leuk maken. Wel is het belangrijk te weten dat deze honden behoorlijk wat ruimte nodig hebben.
Bron: National Geographic Society (U.S.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: National Geographic Society (U.S.), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Algemeen

de Ierse wolfshond behoort tot de grootste rassen ter wereld. Reuen zijn minimaal 81 centimeter hoog, teven 71 centimeter. Sommige honden hebben zelfs een schofthoogte boven de meter. Zijn gewicht is ongeveer 54 kg. Ondanks zijn grootte is hij niet lomp, maar juist elegant, krachtig en goed geproportioneerd. De gangen van dit ras zijn verend en trots. De vacht van de Ierse Wolfshond is ruw, recht en lang en ze komen in allerlei kleuren voor.

Oorsprong

Veel oude Ierse sagen en mythen vertellen over grote windhonden, die de voorouders van de Ierse wolfshond zouden zijn. In de middeleeuwen waren deze honden al over de hele wereld verspreid en werden ze gebruikt voor de jacht op wolven. In de tijd van de Romeinen werden de Ieren ingezet in de arena. Daar moesten ze vechten tegen beren en ander groot wild. Later moesten ze de edelen beschermen tijdens veldslagen. De Ierse wolfshond zoals we die tegenwoordig kennen, ontstond echter pas in de negentiende eeuw.

Bron: Hawkins Heidenreich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Hawkins Heidenreich, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Karakter

Tegenwoordig is de Ierse wolfshond een gezinshond, die ondanks zijn grootte en juist door zijn als windhond aangeboren lust om te rennen, zeer veel beweging nodig heeft. Zijn karakter is gemoedelijk en vriendelijk, maar hij is ook waakzaam, gehoorzaam, slim en moedig. Bijna iedereen kent dit hondenras als wijs, liefdevol en ontspannen. Dit zijn ook eigenschappen waar met het fokken van deze dieren zeer goed op gelet wordt. Ze zijn trouw en kunnen zich erg goed aanpassen. Net als andere windhonden reageert de Ierse wolfshond heel gevoelig op te hard gedrag naar hem toe. De Ierse wolfshond is geen hond om in een kennel te houden, daar wordt hij echt ongelukkig van.

Waar men wel op moet letten met dit ras is de aangeboren jachtdrift en het beschermersinstinct, dat zomaar opeens op kan treden. Een goede, consequente opvoeding is dus heel belangrijk. Deze slimme honden zijn ontzettend lief voor kinderen, ze zijn heel zacht en voorzichtig met ze. Ze passen er op, laten bijna alles met zich doen en zijn altijd bereid om te knuffelen. Ook naar andere huisdieren zijn ze heel verdraagzaam. Het zijn geen echte waakhonden, maar ze hebben wel de drang om hun familie, huis en erf te beschermen tegen vreemden. Hun zware blaf en de imposante verschijning schrikken eventuele ongewenste bezoekers zeker af.

Opvoeding

Iemand die een Ierse wolfshond heeft, kent deze hond normaal gesproken als een zeer rustige en vreedzame hond. Echter, als deze reus een kind ondersteboven springt, of zijn jachtdrift komt plotseling tevoorschijn, is het heel belangrijk dat hij meteen gehoorzaamt. Dit gaat het beste met een liefdevolle, maar consequente opvoeding. Belangrijk is bijvoorbeeld dat hij op commando gaat zitten en gaat liggen als je dat wil. Deze commando's moeten de Ier met rust, geduld en belonen worden bijgebracht. Onnodige hardheid of geweld zullen niet werken. De Ier is gevoelig en wil sowieso zijn baas wel plezieren. Voor de hondensport (zoals bijvoorbeeld agility) is dit rustige hondenras niet zo geschikt. Hij heeft dan wel jachtdrift, waardoor hij het leuk vindt om lang in de natuur te lopen, maar een echt speelse hond is het niet. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, dus proberen kan altijd!

Bron: Sylvie Saulue, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sylvie Saulue, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beweging

Omdat de Ierse wolfshond erg veel ruimte nodig heeft, is deze hond misschien niet zo geschikt voor in de stad. Ook traplopen is, vooral voor jonge honden, niet goed. Deze honden zijn dan wel rustig, maar ze vinden het niet prettig om altijd binnen te moeten zijn. Ze houden ervan in de natuur te struinen en ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen rennen. Naast de fiets rennen vinden ze ook erg leuk om te doen. Pas echter wel op met los laten, omdat zomaar weer de eerder genoemde jachtdrift boven kan komen en dan is het echt van belang dat hij goed luistert.
© 2016 - 2022 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Grootste dieren op aardeGrootste dieren op aardeVaak worden de kleinste dieren ter wereld besproken: want klein is lief. Wie denkt dat de dinosaurus het grootste dier t…
De Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond: het grootste hondenras ter wereldDe Ierse Wolfshond is een grote, ruwharige, krachtige hond en hij behoort tot de rasgroep van de windhonden. Het is een…
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…

Hondenras Kaukasische owcharkaHondenras Kaukasische owcharkaEen makkelijke hond is de Kaukasische owtscharka zeker niet. Zijn zelfstandigheid, bewakings- en beschermingsdrift, in c…
Havanezer, een vrolijk hondjeHavanezer, een vrolijk hondjeDe havanezer is een schattig klein hondje met een vriendelijk en uitgelaten karakter. Hij heeft eigenlijk altijd een goe…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.