Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)

Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations) Spanje staat bekend als een zonnig en heerlijk vakantieland, maar Spanje kent ook een donkere zijde als het gaat om het bestaan van huisdieren. Met name de Spaanse asielhonden in de perreras hebben een erbarmelijk bestaan. Zo erg zelfs, dat je bijna kunt stellen dat voor velen het afgemaakt worden eigenlijk een verlossing is uit hun lijden. Als gevolg hiervan zijn er inmiddels veel organisaties ontstaan die zich dit dierenleed aantrokken en Spaanse asielhonden ter adoptie aanbieden in Nederland.

Spaanse asielhonden in perreras

Jaarlijks worden in Zuid-Spanje duizenden honden gedumpt en vervolgens afgemaakt in zogenaamde “perreras”, asielen waar honden geëuthanaseerd worden. Perreras worden ook wel “Dog Pounds” of “Dodingsstations” genoemd en jammerlijk genoeg zijn deze benamingen waar. Honden worden niet alleen beschouwd als een wegwerpvoorwerp, maar worden vaak ook gruwelijk mishandeld. Behalve de vele zwerfhonden zijn bekende slachtoffers de Spanish Greyhounds (Galgos) en de afgedankte jachthonden, met name de Podenco is bij ons bekend. Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten voor deze honden. Hun doel is het opvangen en verzorgen van honden in Zuid-Spanje en het vinden van een liefdevol huis voor deze dieren.

Honden die de pech hebben in een perrera te belanden, staan een afschuwelijke tijd te wachten. Geen tot weinig eten, geen medische verzorging, weinig ruimte dus veel agressie onderling en dus veel gevechten, enz. Wreedheid en verwaarlozing zijn aan de orde van de dag. Alleen de onvermijdelijke dood staat hen te wachten. Nota bene beschikken veel perreras wel over financiële middelen, omdat veel gemeenten die zelf niet over een perrera beschikken de dichtstbijzijnde perrera betalen om elke maand bij hun gemeente loslopende honden te komen vangen. De perreras krijgen hiervoor een aanzienlijk bedrag, wat helaas niet besteed wordt aan de verzorging van de honden. Veel van die perreras hebben een verbrandingsoven om na de euthanasie de hondenlijken te verbranden. Soms worden honden na een verblijf van slechts 10 dagen al afgemaakt als niemand ze komt halen. Perreras zijn eigenlijk niets anders dan gemeentelijke slachthuizen om het probleem van de zwerfdieren op te lossen. De Spaanse overheid voert over het algemeen niet of nauwelijks controle of toezicht uit op de omstandigheden waarin de dieren leven en sterven in de perreras. Ronduit schandalig te noemen met zero respect voor dieren. En niet alleen Spaanse asielhonden staat dit lot te wachten, ook de asielkatten in Spanje zijn slachtoffer van deze gruwelijkheden.

Spaanse asielhonden ter adoptie in Nederland

Dankzij de inspanningen, regelingen voor adoptie en tijdelijke opvang-adressen van veel vrijwilligers uit België, Nederland en Spanje worden heel veel honden gered uit erbarmelijke omstandigheden en een nieuwe toekomst geboden bij baasjes die het beste met hen voor hebben.

Veel discussies zijn al gevoerd over het onderwerp “Adoptie Spaanse Asielhonden”. Velen zijn van mening dat je geen hond uit een Spaans asiel moet halen, maar uit een Nederlands asiel. Natuurlijk zitten er ook genoeg honden hier in asiels, maar wie de omstandigheden heeft gezien in de Spaanse perreras zal moeten beamen dat de leefomstandigheden niet zijn te vergelijken met die bij ons. Dat is ook de reden dat veel Nederlanders er tóch voor kiezen om een Spaanse asielhond te adopteren, ondanks alle kritiek hierop. Zij trekken zich het lot aan van deze arme dieren; de hartverscheurende taferelen van de perreras zijn voor velen de reden van een dergelijke adoptie.

In de afgelopen vijf jaar tijd zijn zo’n drieduizend Spaanse asielhonden voor adoptie naar Nederland gekomen. Gelukkig voor alle honden in de Spaanse perreras gaat - ondanks sommige negatieve uitlatingen hierover - het (vrijwilligers)werk van vele organisaties die deze honden een tweede kans willen geven op een normaal bestaan gewoon door. Dankzij de inzet van deze dierenvrienden kunnen sommige asielhonden de perrera overleven en komt er een einde aan hun dierenleed.

Organisaties voor adoptie van Spaanse Asielhonden

Hieronder een kleine greep van organisaties die zich voor adoptie van Spaanse Asielhonden inzetten:
  • ALAS RESCUE TEAM
  • A.C.E. (Animal Care Of España) Nederland / SHIN (Spaanse Honden In Nood) / België
  • Stichting SCF (Second Chance Foundation)
  • AINF (Animal In Need Foundation)
  • Stichting S.O.S. Strays
  • Stichting Zwerfhonden in Nood
© 2010 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Podenco een ras apartDe Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorc…
Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

Huidproblemen bij de katHuidproblemen bij de katEen kat wordt altijd vaak gezien als een gemakkelijk huisdier en strikt genomen is dat ook zo. Als de kat haar natje en…
Overgewicht bij de katOvergewicht bij de katHoewel overgewicht bij de kat minder voorkomt dan bij de hond (de kat lijkt eerder de rem op het eten zelf aan te geven)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Mijn eigen website www.allpets.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 02-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.