Het prairiehondje als huisdier

Het prairiehondje als huisdier Veel mensen hebben de prairiehond weleens gezien in bijvoorbeeld een dierentuin. Prairiehonden zien er erg schattig uit, maar zijn beslist geen knuffeldieren. Toch kunnen zij wel geschikt zijn als huisdier. Wanneer men een prairiehond als huisdier wil aanschaffen, moet er wel rekening gehouden worden met een aantal belangrijke zaken.

Algemene informatie

Er bestaan 5 verschillende soorten prairiehonden. De bekendste is de zwartstaart prairiehond. De zwartstaart prairiehond is de enige soort die legaal als huisdier gehouden mag worden. Prairiehonden vallen onder de familie eekhoorns. Het natuurlijke leefgebied van prairiehonden is de prairies van Noord-Amerika. Daar leven prairiehonden in groepen, die meestal bestaan uit één volwassen mannetje en één of meerdere volwassen vrouwtjes met hun jongen tot de leeftijd van twee jaar. Vaak leven meerdere families in één gebied. Dit wordt een prairiehondenkolonie genoemd.

Kenmerken

De lengte van een volwassen prairiehond is 30 tot 45 centimeter. Een volwassen prairiehond weegt tussen de 450 en 1500 gram. Door hun gedronken uiterlijk, lijken prairiehonden op marmotten. De vacht van een prairiehond is bruin met grijsachtige tinten. Op de staart is altijd een zwarte punt te zien. De kleuren van een prairiehond kunnen per seizoen verschillen. Prairiehonden hebben tweemaal per jaar een ruiperiode. Hoewel de natuurlijke wildkleur bruin is, bestaan er ook gekweekte kleurslagen.

De gekweekte kleurslagen zijn:
  • albino
  • wit (met zwarte ogen)
  • pastel (wit en wildkleur gekruist)
  • pie-bald (gevlekt)
  • palomino (goudkleurige glans)

Een prairiehond als huisdier

Het is mogelijk om een prairiehond als huisdier te houden, maar het is zeer belangrijk om van te voren voldoende informatie in te winnen. Een prairiehond is namelijk niet het eenvoudigste huisdier en is ook zeker niet geschikt als huisdier voor kleine kinderen. Prairiehonden zijn dieren die veel aandacht vragen en kunnen soms vrij luidruchtig zijn. Het is van belang om een prairiehond voldoende aandacht te geven, omdat hij anders niet tam zal worden/blijven en zelfs agressief kan worden. Een goed gesocialiseerde prairiehond is een leuk en tam huisdier en zal graag met zijn baas omgaan.

Het beste is om prairiehonden met meerdere soortgenoten te houden. Het zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Wanneer een prairiehond alleen gehouden wordt, is de kans groot dat deze vereenzaamt. Prairiehonden zijn dagdieren en kunnen zich prima aanpassen aan het levensritme van de eigenaar. Wel kunnen ze erg goed ontsnappen, dus een degelijke, stevige kooi is noodzakelijk. Een prairiehond is een knaagdier en wanneer deze los in huis loopt, kan hij gaan knagen aan bijvoorbeeld meubels en elektriciteitskabels. Het is ook mogelijk om prairiehondjes in een buitenverblijf te houden. Net zoals het binnenverblijf, moet ook het buitenverblijf zeer stevig zijn. In de winterperiode kunnen mannetjes behoorlijk agressief worden door hun hormonen. Dit is vooral te merken wanneer een prairiehond buiten leeft. Prairiehonden hebben zeer scherpe tanden en kunnen ernstige bijtwonden veroorzaken. Hier moet men in zo'n periode rekening mee houden. Ook moet er in de winter een soort tunnel gegraven worden, zodat prairiehondjes hier kunnen overwinteren. Zelf graven prairiehonden ook graag. Daarom moet er in een buitenverblijf altijd gezorgd worden voor gaas dat ingegraven is, zodat de dieren niet kunnen ontsnappen.

Het karakter van prairiehonden is zeer sterk. Dit kan leuk zijn, maar soms is het ook een nadeel. Ze kunnen erg koppig zijn, maar zijn ook intelligent. Vaak begroet een prairiehond zijn eigenaar wanneer deze thuiskomt. Ook kunnen ze hun terrein bewaken en dit wordt door bezoek niet altijd gewaardeerd. Net zoals honden, kwispelen prairiehondjes ook wanneer ze blij zijn. Daarnaast kunnen ze allerlei geluiden maken en kunnen ze erg goed blaffen.

Voeding

De belangrijkste voedingsbron van prairiehonden is gras. Wanneer er geen vers gras beschikbaar is, moeten prairiehonden voorzien worden van onbeperkt hooi. Ook verse groenten zijn zeer belangrijk. Denk hierbij aan wortels, andijvie, witlof en selderij. Het is aan te raden om hierin zo veel mogelijk af te wisselen. De meeste prairiehonden zijn niet erg kieskeurig wat voedsel betreft en nemen bijna alles aan. Toch is het niet goed om ze veel traktaties te geven. Af en toe een stukje appel of brood kan geen kwaad, maar dit mag niet te vaak gegeven worden. Ruwe vezels zijn het belangrijkste en dit krijgt de prairiehond vooral binnen door gras en hooi. Voer voor knaagdieren en konijnenvoer is niet geschikt voor prairiehondjes, omdat het vetpercentage hiervan te hoog is en het vezelgehalte meestal te laag. Wel bestaat er speciaal prairiehondenvoer. Dit bestaat vooral uit hooiblokjes en kan gegeven worden als bijvoeding. Zoals de meeste knaagdieren, moeten ook prairiehondjes onbeperkt over vers drinkwater beschikken. Wanneer ze alleen groenten en gras te eten krijgen, zullen ze waarschijnlijk niet veel drinken.
© 2010 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Degoe als huisdier: de verzorgingDegoe als huisdier: de verzorgingDegoes zijn erg interessante dieren. Wat is eigenlijk de geschiedenis van degoes? En hoe kun je ze het beste verzorgen?
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
Huisdier vermist, wat te doen?Huisdier vermist, wat te doen?Het komt regelmatig voor dat huisdieren vermist raken. Zij ontsnappen uit huis of uit hun kooi of zijn buiten en komen n…
Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Een schildpad als huisdier: waar moet je aan denken?Als je kiest voor een schildpad als huisdier heb je de keuze tussen een landschildpad of waterschildpad. Deze dieren heb…

Bordercollie: schaapshondBordercollie: schaapshondEen bordercollie is oorspronkelijk gefokt als schapendrijver. Het is een middelgrote hond en breed inzetbaar voor versch…
Aan een hond beginnenAan een hond beginnenEen hond is een trouw maatje, dat altijd thuis is als je zelf thuiskomt. Je begroet en (bijna) altijd met je wilt spelen…
Bronnen en referenties
Reactie

Andrea, 14-10-2016
Mijn prairiehondje wil niet eten en doet niks dan slapen. Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 15-10-2016
Dat klinkt niet als normaal gedrag voor een prairiehondje. Ik zou adviseren om hem door een dierenarts te laten controleren.

N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.