Hoe speel ik correct met mijn hond

Puppy's zijn zeer speels. Naarmate de hond ouder wordt, zult u vaak merken dat ze minder speels en energiek worden. Hier volgen tien tips om correct met uw hond om te gaan tijdens het spelen zodat u met alle vreugde gezellig kan samenspelen met uw trouwe viervoeter.

1. U bepaalt wanneer en waar u speelt

Als uw hond jong is vergen ze veel tijd van je omdat ze vaak willen spelen. U zal het volgende fenomeen wel herkennen: u bent nog maar even klaar met al uw werkjes in het huishouden en u gaat even uitblazen op een stoel. Dan komt de hond met een speeltje in de mond naar u toegelopen met de bedoeling om eens goed te stoeien. Honden kunnen handelingen die op elkaar volgen zeer gemakkelijk met elkaar in verband brengen. Dus als u telkens toegeeft, gaat de hond na een tijdje denken: als ik aandring, speelt mijn baasje met mij. U doet er dus goed aan om vaker te negeren dan er op in te gaan. Dit wil wel niet zeggen dat spelen altijd vanuit uw initiatief moet komen. Wanneer uw hond naar u toe komt gelopen met een uitnodiging tot spelen, moet u opgetogen zijn en enkele keren hierop ingaan. Als je altijd op de uitnodiging ingaat zal uw bestaan snel veranderen van baasje tot balwerpend slaafje.

2. Speel niet na het eten

Het is vaak zo dat een puppy al wil beginnen spelen als het eten nog niet door de keel is. Het is uw taak om de hond dan tegen zichzelf te beschermen. De gevolgen van het spelen na het eten kan uitlopen van misselijkheid, braken, onvoldoende vertering tot in het ergste geval maagtorsie. U doet er dus goed aan om telkens na het eten een rustperiode te houden. Laat deze rustperiodes uitgroeien tot een dagelijks ritueel. Een goede manier om dit te verwezenlijken is door van u hond te eisen dat hij na zijn eten naar zijn mand moet en daar een tijdje moet gaan liggen. Een rustperiode van een uur is ten zeerste aanbevolen.

3. Het speelgoed is van u

Om dit duidelijk te maken moeten even terug naar de voorgeschiedenis van de hond. Honden leven in roedels waar de dominante hond alles bezit, maar kan delen met de rest van de roedel. Als baasje moet u uw dominantie uitwerken tot een gewoonte. Wanneer u het speelgoed zomaar laat rondslingeren en de hond het naar het grijpen heeft, zal de hond het speelgoed voor zich houden. Als u dan te dicht in de buurt van het speelgoed komt naar de zin van de hond, zal hij of zij tegen u beginnen grommen. Dit is iets wat we niet willen meemaken. Een goede werkwijze om dit te vermijden is door na het spelen al het speelgoed op te bergen in een daarvoor voorziene speelkist. Een leuk gevolg hiervan is dat wat niet altijd beschikbaar is voor uw hond, hem lange tijd zal boeien en niet snel zal vervelen.

4. Speel niet bij zeer warm weer

Tijdens de warme zomermaanden kan u speeltijd beter opschuiven naar de vroege ochtend of late avond. Dan is het wat kouder buiten en heeft uw hond geen last van de brandende zon. Een hond kan in de warme zon een zonnesteek of een collaps van de bloedsomloop oplopen. Gelukkig zijn de meeste honden wel zo slim om bij heet weer spelen, maar u weet maar nooit.

5. Niet spelen vlak voordat u weggaat

Vlak voordat u het huis verlaat is het best niet te spelen met uw hond. Na een lange tijd van plezier en samenzijn met het baasje zal het vertrek hem of haar niet gemakkelijk vallen. Het kan goed zijn dat zo een vertrek hem of haar zwaarder valt dan een vertrek zonder een woord. Laat uw hond niet in dat zwart gat vallen. Het is beter om de speeltijd dan te verschuiven tot vlak nadat u thuis aankomt. Het zal voor een beloning zijn voor het lange wachten.

6. Blijf overwinnaar bij trekspelletjes

Hierbij moet men vooral kijken naar het karakter van elke individuele hond. Bij een hond die geen dominant gedrag vertoont kan u na het harde trekwerk de hond met de buit doen gaan lopen. Op deze manier vergaart hij veel zelfvertrouwen en zelfbewust zijn. Bij een dominante hond is het omgekeerde aan te raden om het commando 'los' perfect aan te leren. Wanneer de hond zich als de sterkste en slimste van de roedel beschouwt, zal hij niet twijfelen om het roer ook op andere vlakken over te nemen.

7. Honden hebben rustperiodes nodig

Vooral bij puppy's is het aan te raden om een aantal kort speelperiodes in te voeren dan één lange. Hoewel welpen uren echter elkaar kunnen spelen, is het uw verantwoordelijkheid om ze in toom te houden. Bij oudere honden is rustig spelen ook aan te raden. Intensieve spelletjes voor een oudere hond kan slijtageproblemen als gevolg hebben. Vooral bij honden die last hebben van gewrichtsproblemen kunt u sportieve spelen best achterwege houden en een rustig tempo aan te houden.

8. Niet altijd belonen met eten

Om een hond te vermijden die in eerste plaats een bedelmachine wordt en in tweede plaats een zwaarlijvige hond, kan u het best niet overdrijven met een belonen door middel van wat lekkers. Uw hond belonen kan ook heel goed met uw stem en door te aaien. Bovendien verhoogt dit de spanning bij de hond. Zou ik een koekje krijgen of niet?

9. U bepaalt wanneer het gedaan is met spelen

Deze tip zou intussen al duidelijk moeten zijn overgekomen. De beste manier om dit teweeg te brengen is door op het einde van het spel altijd hetzelfde woordje te vermelden zoals afgelopen en vervolgens het speelgoed overduidelijk bij u te houden. U hond leert zo dat het lang aandringen niet zal leiden tot het gewenste resultaat.

10. Sluit het spelen af met een leuke ervaring

Op deze manier behoudt het spel zijn aantrekkingskracht en de hond zijn speelplezier. Als u daarentegen u hond straft omdat hij iets niet van de eerste keer kan, zal hij de volgende keer geen zin meer hebben om het spel te spelen. Het beste wat u dan kan doen, is een tijdje pauzeren en opnieuw proberen totdat de hond het wel kan. Zo kan de hond zijn speeltijd afsluiten met een succeservaring. U moet tot het resultaat komen dat wanneer het spelen afgelopen, de hond bij wijze van spreken voor zichzelf zou applaudiseren.

Als u deze tien regels goed in u achterhoofd houdt, zullen u en uw hond veel plezier beleven tijdens de speeltijd.
© 2010 - 2024 Ben_lodewijks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Destructief gedrag bij de hondDestructief gedrag bij de hondJe bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen: een kapotte zetel, schoenen kapotgebeten of zelfs ander meubilair dat er…

De kat: van bevruchting tot bevallingDe kat: van bevruchting tot bevallingKittens worden bijna door iedereen leuk gevonden. Is het niet specifiek het jonge katje, dan toch zeker het jonge dier i…
Vlooien en teken bij de hond of katVlooien en teken bij de hond of katIn de warmere maanden steken ze letterlijk en figuurlijk weer meer de kop op, de vlooien en teken bij de hond en kat. Be…
Bronnen en referenties
  • Deltas, 60 leuke spelletjes met uw hond
Ben_lodewijks (10 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.