Destructief gedrag bij de hond
Je bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen: een kapotte zetel, schoenen kapotgebeten of zelfs ander meubilair dat er heeft moeten aan geloven. Een destructieve hond is natuurlijk geen aangenaam probleem en vaak is het ook heel moeilijk om je hond van dit gedrag af te helpen. Vooraleer er echter een behandeling kan worden gegeven, moet natuurlijk eerst naar de oorzaak van het destructieve gedrag worden gezocht.
Het belang van de onderliggende oorzaak
Wanneer je te maken krijgt met een destructieve hond, is daar meestal een reden voor. Destructief gedrag heeft altijd een onderliggende oorzaak, en om volledig van dit probleem af te raken moet natuurlijk deze onderliggende oorzaak worden gevonden.
Natuurlijk is het vinden van de onderliggende oorzaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn heel wat omringende factoren die tot het destructieve gedrag van je hond kunnen bijdragen. Toch zijn er enkele algemene regels waarmee je rekening kunt houden wanneer je op zoek gaat naar de onderliggende oorzaak, en ook wanneer je de oorzaak echt niet kunt vinden is er een oplossing!
Kauwen op meubelen komt meestal voor wanneer een hond zich verveeld. Dit is de meest voorkomende en ook meest voor de hand liggende oorzaak bij het vernietigen van meubelen door je trouwe viervoeter. Ook wanneer je niet thuis bent, draagt dit rechtstreeks bij tot een hond die zich verveeld en aan je meubels zal beginnen bijten.
Technieken tegen destructief gedrag
Gelukkig kan je zelf heel wat doen om het bijten aan de meubelen te doen stoppen. Doordat je hond zich verveelt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je hond voldoende stimuli heeft. Op deze manier zal je hond minder geneigd zijn de meubels aan te vallen, want hij verveelt zich niet meer.
Je hond heeft dus mentale stimulansen nodig. Als je iemand bent die de hele dag uit werken gaat, dan loont het misschien om iemand in te huren, of een familielid te vragen, om met de hond te gaan wandelen of even met hem te spelen wanneer jij er niet bent. Als dit echter niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je hond genoeg heeft om zich mee bezig te houden.
Ook honden die te kampen krijgen met angstproblemen zullen zeer vaak destructief gedrag gaan vertonen. Bij dit soort honden is het zeer belangrijk om voldoende te bewegen. Probeer dus zo vaak mogelijk, het beste dagelijks, met de hond te gaan wandelen. Een tekort aan beweging is tevens ook een oorzaak voor destructief gedrag bij de hond, dus kan lichaamsbeweging ook zeker een oplossing bieden.
Probeer je hond ook altijd toegang te geven tot je tuin. Wanneer je er niet bent, of je hond geen aandacht kunt geven, kan je hond altijd buiten heerlijk gaan ravotten.
Als je jouw hond betrapt op het bijten van meubelen, geef hem dan iets alternatief. Een speelgoedje of iets anders waarin hij wel mag bijten. Maak ook duidelijk dat dergelijk gedrag niet gewenst is. Doe dit echter niet door je hond te slaan of andere fysieke straffen, want deze monden uit in agressief gedrag en dit is zeker geen gewenste oplossing.
Wat doe je dan wel wanneer je jouw hond betrapt op het bijten van meubelen? De beste methode is de hond doen schrikken. Maak een luid en hoog geluid. Hierdoor zal de hond schrikken en het meubel loslaten. Als hij dan het speelgoed neemt en er begint mee te spelen, beloon hem dan door hem te aaien of met hem te spelen.
Wat als ik de oorzaak niet kan vinden?
Soms gebeurt het dat de eigenaar de onderliggende oorzaak helemaal niet kan vinden. Dit komt niet zo vaak voor, maar het gebeurt wel. Als dit het geval is, is dit meestal een teken van een onderliggende emotionele verstoring. Het kan gaan om een diepgeworteld angstprobleem of een depressie.
In deze gevallen zal de training vaak moeizaam verlopen, maar natuurlijk kan je ook gebruik maken van de bovenstaande tips. Vaak hebben dergelijke honden ook wat extra hulp nodig, maar is het natuurlijk niet aangeraden je hond zeer zware medicatie te laten voorschrijven.
Een goed alternatief, en ook vaak beter werkend alternatief, is de Bachbloesem remedie. Dergelijke natuurlijke middelen worden niet alleen bij honden gebruikt, maar ook bij de mens! Een Bachbloesem remedie gaat onderliggende emotionele problemen aanpakken, ook wanneer de precieze oorzaak van het destructief gedrag niet gekend is. Dergelijke methode is vaker aangewezen doordat ze de oorzaak wegneemt en betere resultaten heeft, in tegenstelling tot medicatie die alleen de oppervlakkige symptomen tijdelijk gaat onderdrukken.