Het laten braken van de hond

Het laten braken van de hond Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw hond zou moeten laten braken. U kunt het zelf proberen, of u kunt naar de dierenarts gaan. In dit artikel worden verschillende redenen genoemd waarom en wanneer u uw hond moet laten braken en worden verschillende methodes om uw hond te laten braken met de voor- en nadelen uitgelegd.

Waarom uw hond laten braken?

Iedereen weet dat het verstandig is om kinderen/mensen soms te laten braken als ze iets vreemds of giftigs hebben opgegeten. Ook bij huisdieren is het soms verstandig om het dier te laten braken. Dit artikel is toegespitst op honden. Puppies, maar ook volwassen honden eten of drinken nogal eens vreemde dingen. Soms hoeft u maar even niet op te letten en ze hebben al iets te pakken. Of u bent naar de winkel of op visite geweest en bij thuiskomst blijkt bijvoorbeeld je prullenbak leeg te zijn gegeten. Misschien heeft de hond een voorwerp opgegeten, of een (vloei)stof opgegeten of gedronken. Sommige middelen kunnen geen kwaad, andere wel. Soms is het beter dat het voorwerp aan de voorkant het lichaam weer verlaat, want als dat aan de achterkant moet, dan kan het voorwerp vast lopen in de maag of darmen, met alle gevolgen van dien. Of een voorwerp of stof is giftig en kan daardoor levensbedreigend zijn voor de hond. Allemaal redenen om de hond te laten braken.

Wanneer de hond laten braken?

Of het laten braken verstandig is, geldt niet voor iedere (giftige) stof, want bij sommige producten is dit juist niet verstandig! Denk maar eens aan bijvoorbeeld terpentine, deze vloeistof brandt in de slokdarm en bij de weg terug zal deze dat wederom doen. Dan zal de slokdarm, als deze al niet aangetast is door de eerste inname, het bij de tweede wel doen. Of als een vreemd voorwerp scherpe randjes heeft is laten braken soms ook geen goed idee. Het beste is om de dierenarts te raadplegen. Deze kan u vertellen of het wel of niet verstandig is uw hond te laten braken.

Welke stoffen zijn giftig voor de hond?

Enkele voorbeelden van giftige producten zijn:
  • Bepaalde medicijnen (bv. aspirine, kalmeringsmiddelen, plaspillen, anticonceptiepil)
  • Bepaalde kamerplanten of -bloemen (bv. azalea, kamerbrem, hyacint, lelietje van dalen)
  • Bepaalde tuin- en natuurplanten (bv. blauwe regen, klimop, taxus, rhodondendron)
  • Bepaalde schoonmaakproducten (bv. allesreiniger, ontkalkers, afwasmiddel, soda)
  • Bepaalde voedingsstoffen (bv chocolade)
  • Etc.
Op internet staan op verschillende sites lijsten met giftige producten. U kunt het woord "gifwijzer" of "giftige planten voor dieren" intoetsen. Ook staan er op veel websites van dierenartsen, dierenopvangcentra of dierenambulances dit soort lijsten.

Hoe de hond laten braken?

Er bestaan verschillende manieren om zelf uw hond te laten braken. Echter, hier zitten vaak veel nadelen aan en kunnen ook weer gevaarlijk zijn voor uw hond. Ook bestaan er veel manieren waarvan twijfel bestaat of het wel zo braakopwekkend is.

  • Een vinger in de keel van uw hond steken is niet zo gemakkelijk als bij de mens. Als uw hond dit al toelaat...
  • Nog een manier om uw hond te laten braken is zout achter op zijn tong leggen. Hier zitten echter ook weer nadelen aan, want zout kan zelf giftig zijn in te grote hoeveelheden! 1,9 gram zout per kilogram hond is al giftig (toxisch). 3,7 gram zout per kilogram hond is dodelijk! Dit houdt in dat als je een eetlepel zout in de bek van een klein hondje doet, deze hieraan kan overlijden.
  • Ook wordt wel gezegd om wat zout of mosterd in lauwwarm water op te lossen en dit de hond te geven.

Echter, de beste methode is om naar de dierenarts te gaan. Neem altijd de verpakking of bijsluiter mee van het middel dat uw hond heeft opgenomen. Dan weet de dierenarts om welke stof het gaat en kan er een plan gemaakt worden. Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur. Anders bestaat de mogelijkheid dat er al teveel in het lichaam opgenomen is. Als uw hond gebraakt heeft, kijk dan goed tussen het braaksel of u iets van de stof die de hond heeft opgegeten of gedronken terug kunt vinden.

En verder?

Bij mogelijkheid tot schuimvorming wordt het advies gegeven om koffieroom of boter toe te dienen, bij olie-achtige stoffen is het advies 1 tot 5 eetlepels vloeibare paraffine toe te dienen en vaak wordt Norit geadviseerd (tot 10 tabletten of capsules voor een grote hond ingeven of met water laten drinken) als ontgifter. Ook melk wordt soms geadviseerd, dit kan in sommige gevallen de giftige stof afbreken. Pas wel op, want melk kan ook averechts werken! Bij twijfel altijd uw dierenarts raadplegen!

Te laat met het laten braken

Als de stof te lang in het lichaam is, zal uw hond met spoed naar de dierenarts moeten. Hopelijk kan uw dierenarts nog iets voor hem of haar doen. Voor sommige producten bestaat tegengif, maar voor sommige producten zit er niks anders op dan wachten en hopen dat uw hond sterk genoeg is om deze vergiftiging te overwinnen. Vaak zal de hond dan aan een infuus worden gelegd en helemaal worden gespoeld. Van sommige producten krijgen honden krampaanvallen en soms wordt hij of zij dan onder narcose gehouden totdat de hond het overwonnen heeft of helaas is overleden.

Als uw hond een vreemd voorwerp gegeten heeft en het lukt niet om hem dit uit te laten braken (misschien is het voorwerp te groot, of bent u te laat met laten braken), dan is het advies om de hond wat ontbijtkoek te voeren. Dit gaat om het vreemde voorwerp zitten en zo kan het voorwerp (misschien heeft het scherpe onderdelen) makkelijker door de darmen geleid worden. Geef echter geen ontbijtkoek waar xylitol in zit, xylitol is namelijk giftig voor honden. Let de komende dagen goed op de hond. Hij moet eten en drinken, plassen en poepen. Hij mag geen diarree of helemaal geen ontlasting hebben of blijven braken, soms zonder dat er iets komt. Ook mag hij niet sloom worden. Dit zijn allemaal tekenen dat de hond ziek is. Bij vreemde voorwerpen die vast lopen ergens in het lichaam moet er vaak met spoed geopereerd worden.

Tot slot

Wees bedacht op het feit dat internet vol staat met adviezen en verhalen die niet juist hoeven te zijn of die verjaard of achterhaald zijn. Ga nooit zelf dokteren als u niet zeker van uw zaak bent. Het advies omtrent het waarom, wanneer en hoe laten braken kunt u het beste door een vakkundig iemand (zoals uw dierenarts) laten geven. Als u niet goed of te laat handelt, kan dit fatale gevolgen hebben voor uw hond.
© 2010 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHelp! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHet kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocolade paaseitjes…

Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Katten kan je krijgen in allerlij kleuren, van bruin tot rood en van zwart tot wit, buiten de genoemde kleuren om heb je…
De Manx en CymricDe Manx, een vriendelijke evenwichtige kat die tot op hoge leeftijd erg speels blijft staat ook wel bekend als de Cymric…
Bronnen en referenties
  • Artikel tijdschrift Vedias
  • Verschillende internetsites
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 11-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.