De Manx en Cymric
De Manx, een vriendelijke evenwichtige kat die tot op hoge leeftijd erg speels blijft staat ook wel bekend als de Cymric, het verschil tussen deze twee types is dat de Manx een korthaar is en een Cymric een halflanghaar, maar beiden verder hetzelfde uiterlijk hebben, ze kunnen zelfs uit hetzelfde nest komen. Dit artikel gaat dus over zowel de Manx als de Cymric.
Voor het gemak wordt hier over de Manx gesproken, echter is een Cymric ook een Manx, maar dan met middellang haar. Waar nodig, is extra informatie besteed aan de Cymric.
Karakter
De Manx is vriendelijk, actief en speels. Het zijn goede jagers en blijven tot op hoge leeftijd erg speels. Om deze reden wordt dan ook aangeraden om de kat buiten te laten of een flinke krabpaal en veel speeltjes aan te schaffen. In de omgang zijn ze erg makkelijk en vrij aanhankelijk, al hebben ze soms de neiging om zich heel erg aan één persoon binnen een gezin te hechten. Met andere katten, honden en kinderen hebben ze geen problemen, al wordt wel aangeraden om ervoor te zorgen dat de kat er al van jongst af aan aan gewend is. Manx katten zijn goed in het aanleren van trucjes en doen dit ook met plezier, het wandelen aan een tuigje is over het algemeen ook geen probleem.
Uiterlijk
Manx
Typerend aan de manx is het volgende: Ze hebben geen staart! Veel mensen denken dat dit ras zo gefokt is, maar in werkelijkheid betreft dit een natuurras die zichzelf zo ontwikkeld heeft. Katten staan bekend als echte meesters van balans, zelfs zonder staart doet de Manx zich niet onder aan deze reputatie, de Manx heeft totaal geen probleem met zijn balans en is altijd een goede jager geweest. Dit mag ook wel duidelijk wezen als je beseft dat dit kattenras al bestaat sinds 1700, ze hebben zich uiteindelijk weten te redden in tijden waar ze nog niet als huisdier beschouwd werden. Qua bouw is de kat vrij stevig en rond. De poten zijn stevig en de achterpoten zijn langer als de voorpoten waardoor hun rug naar de staart toe oploopt. De ogen zijn groot en rond, de oren staan niet al te hoog op de kop en staan ietsjes naar buiten gedraaid en de neus is licht glooiend. De vacht wordt onderverdeeld in twee types, de korthaar en de half langhaar. De korthaar heeft een hele zachte vacht die dik aanvoelt omdat de korthaar Manx een dubbele vacht heeft.
Cymric
De Cymric heeft precies dezelfde rasstandaard als de Manx, van belang hierbij is te melden dat de Cymric precies hetzelfde ras is als de Manx maar dan halflang haar heeft. De Cymric is in feite het 'lelijke eendje' van een nest kittens die volledig uit Cymrics kan bestaan of een mix kan zijn van Cymric's en Manx's. De Cymric, een prachtige kat, doet zeker niet onder aan de Manx, maar is nooit zo gewild geweest als de kortharige variant. Hun vacht is zacht, dik en veerkrachtig, dat maakt heerlijke knuffelbeertjes van ze.
Kleuren
De Manx wordt in alle 'boeren kleuren' gefokt, een aantal voorbeelden hiervan zijn: Rood, blauw, wit en zwart, tabby patronen zijn toegestaan. De oogkleur is niet van belang bij dit ras. Dit kunnen alle mogelijke kleuren zijn, inclusief Odd eye.
Staart
Men verdeelt de Manx-staart onder in 5 verschillende categorien, namelijk:
- Rumpy - Compleet staartloos.
- Rumpy Riser - Heeft niet meer als 3 heiligbeenwervels.
- Stumpy - Heeft een kort stompstaartje.
- Longie - Een kat met een incomplete verkorte staart.
- Tailed - Een Manx met een gewone staart.
De oorzaak van de korte staart bij de Manx is een genetische afwijking waardoor katten op een geisoleerd eiland (zie geschiedenis van de Manx) zich makkelijk hebben kunnen ontwikkelen zonder staart. De eerste drie varianten zijn toegestaan op tentoonstellingen, de Longie en Tailed niet, maar ze worden wel betrokken in de fokkerij, daar Manxen een dominante gen hebben om korte (of helemaal) geen staarten te ontwikkelen. De kans is dus groot dat de 'langstaartige katten' gewoon nakomelingen krijgen met verkorte of helemaal geen staarten.
Geschiedenis
Ongeveer 4 eeuwen geleden werd er op een dag een kitten geboren zonder staart. Deze kat was kennelijk erg sterk en heeft zich goed voort kunnen planten met als resultaat dat er op het eiland genaamd 'Isle of Man', dat voor de kust van Engeland ligt, steeds meer staartloze kittens geboren werden. Uiteindelijk kwam het zelfs zo ver dat op een gegeven moment er veel meer staartloze katten op het eiland waren dan katten mét staart. Dit bleef niet onopgemerkt bij kattenliefhebbers in andere delen van de wereld en vanaf 1830 werden deze katten geimporteerd door mensen buiten dit eiland. Dit was desastreus voor het inheemse ras. Er was zoveel interesse in deze staartloze kat dat ze nagenoeg helemaal niet meer voorkwamen op het eiland met als gevolg dat in de jaren 50 aan de noodrem getrokken moet worden. De regering van Isle of Man heeft besloten een staatscattery op te richten om het ras toch nog te kunnen behouden op Isle of Man. De staatscattery was eigenlijk niet meer als een grootschalige fokkerij dat door de staat werd gefinancierd en werd uiteindelijk in de jaren 90 geprivatiseerd en kort daarna opgeheven door geldgebrek. Vandaag de dag is de kat alleen nog te verkrijgen bij echte fokkers, ook op Isle of man, waar de Manx vandaag de dag een beschermde status heeft.