Scottish Fold en Highland Fold

Scottish Fold en Highland Fold De Scottish Fold en de Highland Fold, allebei dezelfde voorouders, allebei dezelfde raseigenschappen en gevouwen oortjes met als enige verschillen dat ze elk een eigen stamboek hebben en de Highland Fold een langhaar is en de Scottish Fold een korthaar. Vriendelijke, gemoedelijk en makkelijke katten, van boerenkat tot raskat dankzij een gemuteerd gen. Voor het leesgemak wordt in dit artikel de naam 'Scottish Fold' gebruikt maar hier wordt ook de Highland Fold mee bedoeld. Waar nodig wordt extra tijd besteed aan de Highland Fold. De Highland Fold is een langharige variant op de Scottish Fold, ze kunnen beiden in hetzelfde nest voorkomen. Highland Folds hebben sinds kort ook een eigen stamboek.

Karakter

De Scottish Fold is een vriendelijke evenwichtige en rustige kat. Hij voelt zich prima in bijna elke gezinssituatie, van drukke gezinnen tot een thuis waar hij regelmatig alleen is. Hij wordt graag aangehaald maar is niet opdringerig, ook zijn stem gebruikt hij zelden, and als deze gebruikt wordt zal je slechts een zacht mauwtje horen. De Scottish fold houdt zo nu en dan van een spelletje en of dit met kinderen is of met honden, het is allemaal prima, zolang ze in het geval van honden, hier van jongst af aan mee zijn opgegroeid. Met kinderen zijn ze geduldig en geven tijdig een waarschuwing als kinderen te ver gaan, of gaan de confrontatie uit de weg. De Scottish Fold zal nooit zijn nagels uitslaan, tenzij ze echt geen keuze hebben.

Uiterlijk

Scottish Fold

Het eerste wat je opvalt aan de Scottish Fold is de oren. Deze staan niet rechtop maar knikken schuin voorover, wat ze een schattige aanblik geeft. Op shows zijn kleine, nauwsluitende oren het meest gewenst, de oren moeten als een kapje over het hoofd vallen. Ze hebben een middelzwaar beendergestel en ogen over het algemeen 'rond'. De poten zijn kort tot middellang in vergelijking met het lichaam en het lichaam is middelgroot en gespierd. De staart is lang en loopt spits toe. Afwijkingen in de staart (knikken, gebrek aan beweeglijkheid of foutieve lengte) zijn ongewenst en worden op shows gediskwalificeerd. De kop zit dicht op het lichaam door de korte nek, ze hebben een sterk ontwikkelde kaak (voornamelijk de katers) en de neus is vrij kort en heeft een kleine stop, ofwel deukje. De vacht moet uitstaan, het mag niet glad tegen het lichaam liggen, ze hebben een dubbele vacht en is erg zacht en veerkrachtig.

Highland Fold

De Highland Fold heeft precies dezelfde rasstandaard als de Scottish Fold en hebben ook precies dezelfde voorouders. Het verschil tussen de Highland en de Scottish Fold is simpelweg dat de Highland een halflanghaar kat is die oorspronkelijk een afwijking was in een nestje met Scottish Folds. Een zekere groep liefhebbers hebben de langharige katten geselecteerd en hier een eigen ras mee ontwikkeld.

Kleuren

Bij de Scottish Fold zijn alleen de natuurkleuren toegestaan, dat zijn zwart, wit, crème, rood en blauw. De oogkleur dient overeen te komen met de vachtkleur, maar is meestal koperkleurig of oranje.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Scottish Fold is kort, maar krachtig. In 1961 werd in een boerennestje een katje aangetroffen met gevouwen oortjes, een wit katje, genaamd Snowball. Dit trok de aandacht van vele kattenfokkers en al gauw werd dit katje gebruikt voor het fokken van katten die ook vouworen hadden. Het gemuteerde gen dat de vouwoortjes veroorzaakte bleek dominant en daar werd gretig gebruik van gemaakt, in no-time werd de vouwoorkat erkend als Scottish Fold, wat niet meer betekend als 'Schotse Vouw' of 'Schotse vouwoorkat'.

Echter bleek dit gen ook veroorzaker te zijn van een vervelende bijkomst, als men twee Scottish Folds met elkaar kruisten bleken de kittens erg last te hebben van kraakbeenafwijkingen. Dit resulteerde erin dat de overkoepelende organisatie tijdelijk de erkenning als ras terugtrok. Dit is echter goed gemaakt door de Scottish Fold, een kat met gevouwen oortjes, te kruisen met de Britse Korthaar en de American Shorthair. Echter, in deze nestjes worden er ook kittens geboren met niet gevouwen oortjes, deze worden Scottish Straight genoemd.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskatten: Scottish foldRaskatten: Scottish foldDe Scottish fold is een raskat met haar roots in Schotland. Het meest bekend is deze kat door de gevouwen oorschelpen. D…
De American CurlEen speelse, vrolijke, nieuwsgierige kat, een echte huisgenoot die zichzelf werkelijk overal bij betrekt. Opmerkelijk aa…
De American CurlDe American CurlVele mensen hebben nog nooit gehoord van de American Curl. Dit is jammer, want de American Curl is een wel heel opmerkel…

De Munchkin alias TeckelkatDe Munchkin is een niet zo'n bekend ras en wordt op het internet ook wel aangezien voor een 'gefotoshopte' kat, dit komt…
Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Welke vachtkleuren zijn er bij katten?Katten kan je krijgen in allerlij kleuren, van bruin tot rood en van zwart tot wit, buiten de genoemde kleuren om heb je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Portlembec, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Esther Verhoef - Geillustreerde katten encyclopedie
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.