Raskatten: Scottish fold

Raskatten: Scottish fold De Scottish fold is een raskat met haar roots in Schotland. Het meest bekend is deze kat door de gevouwen oorschelpen. De oorschelpen liggen plat op de kop. Het is een leuke kat in de omgang en ze is er in verschillende kleuren en kleurcombinaties. Wat voor kat is de Scottish fold precies en waarom zou de keus op deze Scottish fold vallen?

Scottish fold, de basis

Deze raskat, in het Nederlands officieel Schotse vouwoorkat, vindt haar oorsprong in Schotland. Hier staat Susie, een boerderijkat, middels een spontane mutatie van de oorschelpen aan de basis van dit ras. Er zijn verschillende huiskatten en katten van het ras Brits korthaar voor gebruikt om uiteindelijk een officieel geregistreerd ras te worden, met als belangrijkste kenmerk de platliggende oren. Dit gebeurde in 1961. Het ras heeft erkenning in verschillende landen, maar niet alle landen erkennen het ras officieel. In de VS erkennen de overkoepelende raskattenorganisaties CFA, TICA, ACFA de Scottish fold en in Canada is dit de CCA. In Europa is er geen erkenning door de overkoepelende raskattenorganisatie FIFe voor de Scottish fold.

Problematiek rond genetische afwijking

Met enige regelmaat duikt de Scottish fold op in het nieuws. Regelmatig zijn er dierenartsen die beweren dat de kat, door de genetische afwijking aan het kraakbeen, pijn zou hebben. Om die reden zou het fokken van deze katten verboden moeten worden in Nederland. Het is weliswaar een genetische afwijking, maar de gevolgen zijn anno 2019 niet aangetoond. In Duitsland is het fokken van dit ras overigens wel verboden.

Bron: Karinwoerdehoff, PixabayBron: Karinwoerdehoff, Pixabay

Wat voor kat is de Scottish fold eigenlijk?

Uiterlijke kenmerken

Door de uiterlijke kenmerken van deze kat wordt vaak het woord ‘schattig’ in de mond genomen. Dit heeft met name met het ronde kopje, de volle wangen en de platliggende oren te maken. Deze kat heeft een voor velen ontwapenend kopje en dit kan een reden zijn om deze kat te willen hebben.

Wat voor uiterlijke kenmerken heeft deze kat nog meer? Het postuur van deze kat is robuust en gedrongen. De kat staat laag op de stevige poten. De massieve bouw van de Brits korthaar is nog duidelijk zichtbaar in deze kat. De kat is gemiddeld van gewicht. Normaal gesproken zal een kater niet meer dan zo’n 6 kilogram mogen wegen.

De vacht is dubbel in opbouw en de haren zijn zacht, vrij kort en fijn van structuur. Dat maakt dat de kat toch wel enkele malen per week even gekamd moet worden. Losse haren kunnen in de vacht blijven hangen en door de vacht door te kammen, neem je deze losse haren mee en slikt de kat tijdens het wassen ook niet veel haren in.

Qua kleuren zijn er veel erkend. Het begint – zoals bij de meeste raskatten – met de klassieke kleuren, te weten:
 • wit
 • zwart
 • chocolate
 • blauw
 • lilac
 • rood
 • crème

Verder kent dit ras ook de shaded (silver en golden) kleurcombi, de gestreepte of gevlekte tabby en de meerkleurige schildpad.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
Karakter
Deze kat is een echte knuffelkat en schootkat die graag in de omgeving van de mens verblijft. Hoewel je altijd in de buurt moet blijven waar kleine kinderen met dieren spelen, gaat deze kat uitstekend met (kleine) kinderen om. De Scottish fold gaat ook prima samen met andere katten of honden. Ze is gemiddeld energiek.

Hoewel de kat erg lief en aanhankelijk kan zijn naar de mens, heeft deze kat ook iets onafhankelijks in zich. Het speelse karakter ruilt ze net zo eenvoudig in voor een rustig moment op de krabpaal of in de vensterbank waar ze alles kan overzien. Ze kan op een onbekende dan zelfs als introvert overkomen. Verder is het, zoals veel katten, een uitermate onderzoekende en nieuwsgierige kat die in alle rust de situatie wil aanschouwen. Hoewel ze spelen (met mens of dier) met een rustig moment op de krabpaal afwisselt, is het per saldo een kat die toch wel graag aandacht heeft. Van opdringerig gedrag is er bij deze kat echter geen sprake.

Waarom een Scottish fold kopen?

De meeste mensen die voor deze kat kiezen hebben er drie redenen voor, te weten:
 • Het leuke kopje met de platte oren.
 • Het lieve, zachtaardige karakter van deze knuffelige kat.
 • De gemakkelijke omgang van deze kat met andere gezinsleden en huisdieren.

Tot slot

Als je een dergelijke kat aanschaft moet je je wel realiseren dat die leuke platte oren toch echt een genetische afwijking betreffen. Wat de toekomst gaat brengen wat betreft deze afwijking en het ras in algemene zin is anno 2019 niet helder. De dierenartsen zijn niet eenstemmig in deze. Verder is het een lieve, leuk, knuffelige en gemakkelijk te houden kat.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scottish Fold en Highland FoldScottish Fold en Highland FoldDe Scottish Fold en de Highland Fold, allebei dezelfde voorouders, allebei dezelfde raseigenschappen en gevouwen oortjes…
De American CurlEen speelse, vrolijke, nieuwsgierige kat, een echte huisgenoot die zichzelf werkelijk overal bij betrekt. Opmerkelijk aa…
Schotse terriërSchotse terriërDe Schotse terriër is een krachtige, kleine huishond, met een trouw, moedig en onverschrokken karakter. Het is een Brits…

Communicatie tussen mens en katCommunicatie tussen mens en katDe kat is een populair huisdier en veel Nederlandse gezinnen hebben een kat. Er mee praten zit er niet in, althans in de…
Raskatten: Manx, kat zonder staartRaskatten: Manx, kat zonder staartDe naam Manx is bij lang niet iedereen bekend, maar als we over een kattenras zonder staart praten, dan weten veel mense…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cat-cheng, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schotse_vouwoorkat
 • https://www.weetjesoverkatten.nl/scottish-fold-tot/
 • Ledeninfo Neocat
 • Afbeelding bron 1: Karinwoerdehoff, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.