De American Curl

Een speelse, vrolijke, nieuwsgierige kat, een echte huisgenoot die zichzelf werkelijk overal bij betrekt. Opmerkelijk aan dit ras is dat ze naar achter gebogen oortjes hebben, dit komt door een dominant gen, een spontane mutatie aangetroffen bij een uitgemergeld zwerfkatje genaamd Shulamith in 1981. Zij werd al gauw de stammoeder van de huidige American Curl.

Karakter

De American Curl is erg speels en vriendelijk naar mensen, ze kunnen goed met kinderen en, indien ze hiermee opgegroeid zijn, ook met honden. De American Curl is erg gericht op mensen en wilt overal bij betrokken worden, ze zijn intelligent en nieuwsgierig en blijven tot hoge leeftijd speels. Het wordt dan ook aangeraden om de kat de gelegenheid te geven om naar buiten te gaan en een flinke krabpaal en een hoop speeltjes aan te schaffen. Ze laten niet vaak hun stem horen maar zijn meesters in het duidelijk maken van hun doelen, simpelweg door je voor de voeten te lopen of eeuwig aan te blijven staren. Het helpen met boodschappen uitpakken of in elk open keukenkastje duiken is heel typerend voor dit ras.

Uiterlijk

Het meest opvallende aan deze kat zijn de oortjes die naar achteren gekruld zijn, de oortjes van de American Curl zijn vrij stijf en erg gevoelig, gevoeliger als bij andere katten, het is dus zaak om, zeker bij deze kat, goed op de kinderen te letten die proberen de oortjes 'recht te zetten' want dit is erg pijnlijk. Natuurlijk dient er niet met de oren gespeeld te worden met andere rassen, maar door deze aparte verschijning willen kinderen zich nog wel eens vergissen in de oorzaak van dit fenomeen en proberen het te herstellen. De oren van de kat zijn in vier fasen onder te verdelen, bij fase één zijn de oortjes het minst gebogen en staan heel lichtjes naar achter, bij fase drie zijn ze scherp naar achter gebogen. De vierde fase wordt 'American Curl Straight Ear' genoemd daar hun oortjes normaal omhoog staan. Deze katten kunnen wel weer het gekrulde oor doorfokken.

De kop is wigvormig en moet langer zijn als dat hij breed is, ze hebben een stevige kin en een rechte neus. Het lichaam van de American Curl is middelgroot en elegant, slank en langgerekt, het mag niet te compact of grof en niet te rank zijn, het duurt ongeveer 3 jaar voordat de American Curl volledig volgroeid is. De vacht kan zowel kortharig als halflangharig zijn, de vacht voelt zacht en zeideachtig. Er moeten altijd haartjes van binnen het oor mee met het oor naar buiten krullen en lynxpluimpjes bovenop het oor zijn erg gewenst. De kat mag in alle mogelijke kleuren en patronen gefokt worden daar ze oorspronkelijk afstammen van erg variabel gekleurde huiskatten.

Verzorging

De American Curl is makkelijk te verzorgen daar een ondervacht nagenoeg geheel ontbreekt. Het is voldoende om de vacht één keer per week te borstelen en daarna te kammen met een fijne kam.

Geschiedenis

In 1981 vonden de Amerikanen genaamd Joe en Grace Ruga een uitgehongerde zwarte kitten op staat die ze Shulamith noemden. De kitten groeide goed en in december van datzelfde jaar kreeg ze vier kittens waarvan twee ook de terug gekrulde oren hadden. Geinteresseerd in het fenomeen belde de familie Ruga een wetenschapper die tot de conclusie kwam dat het een dominant vererfd gen betrof die een deel van de katten het terug gekrulde oor schonken.

Het betreft een spontane mutatie in de genen net zoals bij de Scottish Fold waarbij de oortjes naar voren staan. In tegenstelling tot de Scottish Fold heeft de American Curl geen last van bijkomende effecten door dit gemuteerde gen, ze kunnen gerust met elkaar gekruist worden, maar worden ook wel gekruist met huiskatten die aan de rasstandaard voldoen. Doordat de gekrulde oortjes dominant vererven zal dit ook het geval zijn bij kittens uit een nestje met een htk kat.
In de jaren '90 werd de American Curls in e VS officieel erkend.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De American CurlDe American CurlVele mensen hebben nog nooit gehoord van de American Curl. Dit is jammer, want de American Curl is een wel heel opmerkel…
Kattenrassen: American CurlKattenrassen: American CurlDe American Curl is een zeldzaam kattenras met omgekrulde oren en een zijdezachte vacht die oorspronkelijk uit Amerika k…
Oefeningen voor gespierde bicepsOefeningen voor gespierde bicepsWie wil nou geen dikke en gespierde armen? De biceps train je vooral met trek oefeningen bij het trainen van de rugspier…
Biceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenBiceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenSterke armspieren ontwikkelen is helemaal niet zo moeilijk. Je traint je biceps, triceps en onderarmen. Meer niet, makke…

De Munchkin alias TeckelkatDe Munchkin is een niet zo'n bekend ras en wordt op het internet ook wel aangezien voor een 'gefotoshopte' kat, dit komt…
Scottish Fold en Highland FoldScottish Fold en Highland FoldDe Scottish Fold en de Highland Fold, allebei dezelfde voorouders, allebei dezelfde raseigenschappen en gevouwen oortjes…
Bronnen en referenties
  • Esther Verhoef - Geïlustreerde Katten Encyclopedie
  • www.kattenplaza.nl
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.