Hoe kies je de juiste hondenschool?

Hoe kies je de juiste hondenschool? Veel honden hebben training nodig om het gedrag te verbeteren. In sommige gevallen kan de eigenaar dit zelf, maar hier is niet altijd tijd voor. Daarnaast hebben honden soms een hardere aanpak nodig om een training te doen slagen. Gelukkig zijn er in Nederland veel hondenscholen te vinden. Het is wel belangrijk dat je de juiste school of training voor jouw hond kiest. Hoe doe je dat?

Jonge honden en puppy's

De meeste honden die je op een hondenschool of bij een hondentraining tegen komt zijn puppy's en honden onder het jaar oud. Natuurlijk gebeurt het ook dat er oudere honden bij een school worden aangemeld. Het is veel makkelijker een jonge hond of puppy het juiste gedrag aan te leren dan oudere honden. De jonkies pakken alles veel sneller op en zijn nog te kneden, zoals men dat noemt. Bij oudere honden is het vaak een kwestie van het oude gedrag uit het systeem halen en dit vervangen door het nieuwe, betere gedrag. Dit kost veelal meer tijd, maar is zeker te doen.

Jonge honden ontdekken de wereld

Het voordeel van jonge honden is dat zij nog leren. Niet alleen leren zij te reageren op hun eigen naam, maar ook ontdekken zij de wereld vaak vol enthousiasme. Zo leren zij te luisteren wanneer zij los lopen op een veldje of uitlaatplaats, een lift in te stappen wanneer dit nodig is, mee te gaan met de auto of het openbaar vervoer en om te gaan met bijvoorbeeld harde geluiden in de stad of aan het einde van het jaar. Voor hen is het leerproces een ontdekkingsreis, terwijl dit voor oudere honden al lang niet meer het geval is. Wanneer zij niet gewend zijn aan deze zaken, zijn zij er vaak bang voor en het is heel lastig dit er weer uit te krijgen. Daarom is het van groot belang met een jonge hond op training te gaan wanneer je deze adopteerd, voordat het te laat is.

Hoe kies je de juiste hondenschool?

Hondenscholen zijn overal te vinden, maar lang niet overal zijn ze even goed. Je hebt geen diploma nodig om een hondentraining te mogen beginnen, al zijn deze cursussen er wel. Hierdoor is de ene trainer veel beter dan de andere. Het gaat niet alleen om de theorie, maar in de praktijk moet er ook het juiste gevoel in gemengd worden en dit gebeurt helaas niet altijd. Let in ieder geval op de volgende punten wanneer je op zoek gaat naar een hondenschool.
  • Ga bij verschillende trainingen en diverse hondenscholen kijken en zie hoe de lessen en trainingen eraan toe gaan. Spreek eventueel wat mensen aan die met hun hond de cursus volgen en vraag naar de resultaten.
  • Het is belangrijk dat je eerst een introductieles of -training mag volgen voor je een beslissing maakt. Maak kennis met de leermethode van de betreffende school en trainer.
  • Let op de grootte van de lesgroep. Wanneer een groep uit meer dan acht honden bestaat, is dit niet de juiste school. Groepen mogen maximaal uit zes tot tien honden bestaan.
  • Belangrijk is om te kijken hoe de honden en mensen reageren op de training. Dit moet met enthousiasme gaan en niet op een gedwongen, en soms zelf beangstigende manier. Er moeten beloningen worden gebruikt om de positieve handelingen te versterken. Daarnaast mogen er geen strafmiddelen gebruikt worden als stroomhalsbanden of tikken met een voorwerp of de handen en dwingende commando's zijn ook geen goed teken. Er moet een goede verstandhouding zijn tussen de dieren en de trainer.
  • De trainer moet zich niet uitsluitend met de honden bezig houden, maar ook intensief met de eigenaren werken. Uiteindelijk gaat de hond weer met het baasje mee naar huis en ook daar moet de training zijn vruchten afwerpen, niet alleen wanneer de trainer in de buurt is. Contact tussen trainer en baasjes is heel belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat er niet alleen aan de praktijk wordt gewerkt, maar ook de theorie aan bod komt onder de baasjes. Er moet gewerkt worden aan zowel de praktische als de theoretische kennis.
  • Tot slot zijn er ook speciale speelgroepen voor puppy's, een belangrijk onderdeel van een training. Deze groepen worden in sommige gevallen geleid door hondenliefhebbers die het leuk vinden met hen te spelen, maar verder geen kennis van zaken hebben. Natuurlijk hebben de honden dan wel plezier, maar er wordt niet gedacht aan de eventuele negatieve ervaringen die de puppy's hier op kunnen doen. Er wordt uitsluitend gespeeld en geen aandacht besteed aan zaken die niet gaan zoals het hoort. Kies ook voor de speeltraining voor een professionele trainer met verstand van zaken.
© 2010 - 2023 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten n…
Wat kost het houden van een hond?Wat kost het houden van een hond?Nederland kent duizenden hondenliefhebbers. Steeds meer honden, puppy's en asielhonden, vinden een goed thuis en dat is…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.