Het hondenras Rhodesian Ridgeback

Hoewel de Rhodesian Ridgeback niet tot de populairste hondenrassen in Nederland behoort, hebben veel mensen weleens een Rhodesian Ridgeback gezien. Een opvallend kenmerk van deze honden is de strook haren op de rug die tegen de richting ingroeit. Dit wordt de pronk of de ridge genoemd. In het verleden werden deze honden gebruikt om te jagen op groot wild. Het zijn honden met een goede aard, maar ze zijn absoluut niet voor iedereen geschikt. De Rhodesian Ridgeback heeft een geheel eigen karakter.

Geschiedenis

De Rhodesian Ridgeback wordt in Nederland ook weleens Pronkrug of Rhodesische Pronkrug genoemd. Het ras is afkomstig uit Zuidelijk Afrika en werd daar vooral gebruikt om te jagen op groot wild, zoals leeuwen. Ook werd de Rhodesian Ridgeback gefokt om de mensen en het huis te beschermen. Het was ongeveer 100 jaar geleden vooral belangrijk dat de honden goed konden jagen onder barre omstandigheden en dat ze niet erg gevoelig waren voor de vele parasieten die in Zuidelijk Afrika aanwezig waren. Ook had de Rhodesian Ridgeback weinig verzorging nodig en was het een snelle hond. Bovendien kon de hond lang zonder water en beschikte over de nodige spierkracht. Al deze eigenschappen zorgden ervoor dat de Rhodesian Ridgeback een populaire hond was voor de jacht en als bescherming.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer u het uiterlijk van de Rhodesian Ridgeback bekijkt, valt de strook omhoog staande haren meteen op. Deze haren groeien tegen de richting in en dit wordt de pronk of de ridge genoemd. De Rhodesian Ridgeback is een sterke en gespierde hond die voor veel mensen mooi is om te zien. Het zijn behendige en actieve honden en ze mogen dan ook zeker niet te zwaar zijn. De Rhodesian Ridgeback heeft een sprekend gezicht met een redelijk lang hoofd. De neus is zwart of bruin. Wanneer de hond een zwarte neus heeft, heeft deze donkere ogen. Bij een bruine neus horen amberkleurige ogen. De ogen zijn rond en hebben een heldere uitdrukking.

Vacht

De kleur van de vacht is licht- tot roodtarwe. De Rhodesian Ridgeback heeft een korte en glanzende vacht. De vacht is dicht en ziet er glanzend uit. De vacht mag niet zijdezacht of wollig aanvoelen.

Hoogte en gewicht

De Rhodesian Ridgeback is een grote hond. Reuen zijn gemiddeld 63 tot 69 cm hoog. Teven zijn tussen de 61 en 66 cm hoog. Het gewicht van een reu ligt normaal boven de 35 kilo. Er zijn zelfs reuen die 50 kilo wegen, maar die is uitzonderlijk. Teven wegen meestal minimaal 32 kilo, maar dit kan ook meer zijn.

Karakter

Liefhebbers van de Rhodesian Ridgeback zijn dol op het karakter van deze hond. Toch heeft dit ras een ander karakter dan de populaire hondenrassen zoals de Labrador en Golden Retriever. Wanneer u erover denkt een Rhodesian Ridgeback aan te schaffen, is het verstandig om eerst voldoende informatie in te winnen over het karakter. De Rhodesian Ridgeback heeft dagelijks veel beweging en uitdaging nodig. Wanneer hij dit voldoende krijgt, is het in huis een prima hond. De hond heeft een zeer consequente opvoeding nodig, want het is belangrijk dat u zo'n grote en sterke hond de baas blijft. Het is een intelligente hond en kan soms ook een beetje onafhankelijk zijn. De Rhodesian Ridgeback is ook erg gevoelig en verdient daarom een goede, weloverwogen behandeling. De hond zal u en uw gezin en huis willen beschermen en is terughoudend naar vreemden. Het is een goede waakhond, die niet veel blaft. Wanneer er echt iets aan de hand is, zal hij van zich laten horen. Verder heeft de Rhodesian Ridgeback een goed ontwikkeld jachtinstinct. Hier moet zeker rekening mee gehouden worden, vooral wanneer u ook andere huisdieren heeft. Het is belangrijk om de hond met andere dieren goed in de gaten te houden, om ongelukken te voorkomen.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhodesian RidgebackRhodesian RidgebackDe Rhodesian Ridgeback is een grote, krachtige en trotse hond met een aangeboren jachtinstinct en een groot uithoudingsv…
Hondenrassen: Thai Ridgeback DogHondenrassen: Thai Ridgeback DogDe Thai Ridgeback Dog is afkomstig uit Thailand en werd gebruikt als jachthond bij de jacht op vogels en herten en als w…
De passende hond kiezen voor het gezinDe passende hond kiezen voor het gezinEr zijn zoveel verschillende rassen en elk ras heeft weer andere eigenschappen en een ander karakter dus ook met zijn ei…

Puppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopenPuppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopenHondenpups. Ze kunnen zo schattig naar je kijken. Ze springen omhoog tegen de tralies van hun hok, geven je een pootje d…
Afscheid van een kat vanuit het ziekteprocesAfscheid van een kat vanuit het ziekteprocesHoe moeilijk is het om van een dier afscheid te moeten nemen vanuit een ziekteproces. Een dier wat jaren bij je is gewee…
Bronnen en referenties
  • http://www.rhodesianridgeback-info.com/eigenschappen.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Pronkrug
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.