Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback De Rhodesian Ridgeback is een grote, krachtige en trotse hond met een aangeboren jachtinstinct en een groot uithoudingsvermogen. Het is geen echte beginnershond, maar met de juiste opvoeding is dit een fijne hond om te houden. Dit ras heeft dan ook een actieve, ervaren baas nodig, die hij ook echt ervaart als ranghogere.

Oorsprong

De Rhodesian Ridgeback, ook wel pronkrug genoemd, komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Afrika en daarmee is het het enige door de FCI erkende ras uit deze omgeving. Vroeger werden deze honden vooral gebruikt voor de jacht, maar ze werden ook wel als waakhond ingezet. Ze moesten dan de plantages en grote boerderijen beschermen tegen wilde katten en leeuwen. Ze moesten dan ook zeer moedig, intelligent en terughoudend naar vreemden zijn. Ook waren ze goed bestand tegen barre omstandigheden. Ze waren niet gevoelig voor de aanwezige parasieten, konden goed functioneren op weinig voedsel en ze konden lang zonder water. De Rhodesian Ridgeback is bovendien zeer zelfstandig en geen beginnershond. Tegenwoordig wordt dit ras nog steeds voor de jacht gebruikt, maar ook als reddings- en speurhond zijn ze geschikt. En niet te vergeten, als huisdier zijn ze ook behoorlijk geliefd.

Bron: Vulkano12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Vulkano12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemeen

De Rhodesian Ridgeback is een groot hondenras, reuen worden 63-69 centimeter hoog, teven 61-66 centimeter. Reuen kunnen zo'n 37 kg wegen, teefjes 32 kg. Ze zijn erg gespierd, hebben een lang lichaam en krachtige ledematen. De kop is relatief breed. De vacht is glad en dicht en roodbruin van kleur. Een zwarte snuit en donkere oren komen regelmatig voor. Opvallend bij de Rhodesian Ridgeback is natuurlijk zijn zogenaamde 'ridge' op zijn rug. Dat is een streep op de rug, waarbij de haren in tegengestelde richting groeien. Hier heeft dit ras zijn naam ook aan te danken. De Rhodesian Ridgeback wordt gemiddeld twaalf jaar oud.

Beweging

Veel ruimte is voor de Rhodesian Ridgeback, vanwege zijn grootte, maar ook vanwege zijn lust om te lopen, erg belangrijk. Hij kan best in een huis in de stad worden gehouden, maar dan moet je er wel zeker van zijn, dat je hem de nodige beweging kunt bieden. Deze Afrikaanse hond is er op gebouwd om op groot wild op lange grote afstand te jagen. Maar ook als hij niet wordt ingezet voor de jacht, heeft hij veel beweging nodig. Twee tot drie uur per dag moet deze hond wel bezig gehouden worden. Ideaal is bijvoorbeeld met hem te gaan joggen, fietsen of paardrijden.

Als de Rhodesian Ridgeback meegaat op wandeling, moet je voorzichtig zijn met hem los te laten. Hij moet goed onder appel staan, want ook als iets gezien heeft wat hij interessant heeft, moet hij wel luisteren als hij terug geroepen wordt.

Karakter en opvoeding

Honden van dit ras zijn bij een goede opvoeding zelfbewust, moedig en terughoudend naar vreemden. Hij is aanhankelijk naar het gezin, soms erg gehecht aan één persoon. Hij is slim en een getalenteerd sporter. Hij is volhardend, zeer wendbaar en dapper. Deze eigenschappen had hij nodig voor de jacht op leeuwen en andere grote dieren in Afrika en beschermingsinstinct en waakzaamheid horen daar ook bij.

Dit hondenras is eigenzinnig en heeft een eigenaar nodig die kennis van zaken heeft, zoals ervaring met jachthonden en hun eigenschappen. Zo volgen ze niet klakkeloos alle bevelen op. Ze zijn niet slaafs, maar eerder een meewerkend partner. Met andere honden kunnen ze over het algemeen wel opschieten, al geven andere reuen wel eens problemen. De streep op de rug helpt niet mee. Andere honden kunnen denken dat ze 'borstelen', wat opgevat wordt als imponeergedrag of spanning. Ze leven goed samen met andere dieren, al moet het jachtinstinct wel in de gaten worden gehouden. Een goede opvoeding, in combinatie met veel beweging en afwisselende uitdagingen zorgen voor een zachtaardige, vriendelijke en trouwe vriend voor het leven.
© 2016 - 2023 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hondenras Rhodesian RidgebackHoewel de Rhodesian Ridgeback niet tot de populairste hondenrassen in Nederland behoort, hebben veel mensen weleens een…
Hondenrassen: Thai Ridgeback DogHondenrassen: Thai Ridgeback DogDe Thai Ridgeback Dog is afkomstig uit Thailand en werd gebruikt als jachthond bij de jacht op vogels en herten en als w…
Argentijnse dogArgentijnse dogDe Argentijnse dog, een jachthond die zeer trouw is aan zijn gezin, die een rasechte beschermer is van kleine kinderen,…
Hondenras fila brasileiroHondenras fila brasileiroDe fila brasileiro is familie van de bloedhond en dat kan men ook wel zien aan de dikke, gerimpelde huid. Het is een goe…

Schotse terriërSchotse terriërDe Schotse terriër is een krachtige, kleine huishond, met een trouw, moedig en onverschrokken karakter. Het is een Brits…
Zelf een caviakooi maken voor binnen in huisZelf een caviakooi maken voor binnen in huisEen caviabak of -flat zelf maken is redelijk makkelijk om te doen. Het zelf bouwen van een kooi heeft een aantal grote v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vulkano12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pronkrug, bezocht op 14-2-2016
  • http://www.licg.nl/86v/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/rhodesian-ridgeback.html, bezocht op 14-2-2016
  • Afbeelding bron 1: Vulkano12, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.