Puppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopen

Puppy in huis: enkele tips om alles vlot te laten verlopen Hondenpups. Ze kunnen zo schattig naar je kijken. Ze springen omhoog tegen de tralies van hun hok, geven je een pootje door het glas. Heel hun wezentje schreeuwt: "neem me mee". En dan ben je verkocht. Je doet het! Toch zijn er enkele zaken die je moet weten. Wat eet zo'n klein ding? Hoe vaak moet hij gaan wandelen? Waarom slaapt hij zo veel? Je hebt al een andere hond thuis zitten. Gaan ze wel overeenkomen?

De aanschaf van een pup

Een eerste vereiste is natuurlijk dat je een hond kiest die bij jou en je gezin past. Een jachthond of een Border Collie kies je alleen als je veel tijd hebt om hem uit te laten en om er mee te trainen. Wil je een echte gezinshond dan moet je naar de Spaniëls of naar de Labradors bijvoorbeeld Let ook op de grootte van de hond als hij volwassen is. De pupjes zien er allemaal klein en schattig uit, maar bedenk dat een kleine labradorpup al snel uitgroeit tot een grote hond! Niet echt een schoothondje meer! Verder moet je ook rekening houden met het kostenplaatje. Je hebt natuurlijk eerst de aankoopprijs van de hond. Maar daar houdt het niet bij op. Er moet het een en ander aangekocht worden: een halsband, een dekentje, een bench, voederbakjes, speeltjes, eventueel een jasje, en eten natuurlijk. Ook een zakje hondensnoepjes om te gebruiken bij de trainingen. Verder moet de kleine pup ook naar de dierenarts voor de spuitjes en inentingen. Daarna moet je ook denken aan vlooienbandjes en ontwormingsmiddelen. Reken toch al gauw 200 à 500 euro meer dan de aankoopprijs. Je kan ook maar best een ziekteverzekering nemen voor je hond. Je weet maar nooit of het beestje iets mankeert en het zou zonde zijn hem te moeten laten inslapen omdat je de dokters-of ziekenhuiskosten niet kan betalen.

Slapen en wandelen

Slapen

Kleine hondjes slapen heel veel. Het gebeurt dat honden aan het spelen zijn en plots in slaap vallen. Na hun kortstondig dutje hervatten de pups gewoon hun spel. Niet vergeten na elk slaapje de pup uit te laten voor een plasje.

Wandelen

Een vaste regel is om de pup kleine wandelingetjes te laten maken. Eén minuutje per levensweek, drie à vier maal per dag is de algemene regel. Een pup van 4 weken mag dus 4 minuutjes wandelen. Tijdens de wandeling wordt er niet getraind. Trainen is werken en wandelen moet ontspanning zijn. De wandeling kan echter wel dienen om te werken aan het sociaal gedrag van de pup. Hij leert wennen aan andere mensen, aan vreemde geluiden (auto's, toeters, etc), aan andere honden. Dit is belangrijk, vooral bij een erg jonge pup. Gaat u op stap met de auto en moet de pup in de auto blijven, zorg er dan zeker voor dat het niet te lang duurt en dat het niet te warm wordt in de auto. Doe vooral ook de leiband van de hond uit, hij zou kunnen blijven haken achter de versnellingspook met alle gevolgen van dien.

Zindelijkheidstraining

Deze periode is erg lastig, maar als u consequent bent en even doorbijt, leert de pup snel bij. Laat hem zeker om het uur buiten. Ook telkens na een dutje of na het spelen. Een pup die moet plassen, laat het merken door in het rond te draaien of heen en weer te lopen. Negeer dit gedrag zeker niet, laat uw hond onmiddellijk buiten. Leer uw hond ook plassen op verschillende ondergronden. Zo vermijdt u ongelukjes bij ongewone situaties. Een hond die alleen gewoon is van op gras te plassen, zal bijvoorbeeld niet willen plassen op een parking tijdens een lange autorit. Heel belangrijk is ook de pup niet te straffen en niet te roepen. Voorzichtigheid is ook geboden met uitwerpselen van een jonge hond, heel dikwijls bevatten zij wormpjes. Werp ze in het toilet of draai ze in krantenpapier alvorens ze bij het afval te doen.

Spelen, trainen, belonen en straffen

Spelen

Pupjes worden snel moe. Twintig à dertig minuten spel is genoeg voor zo'n klein ding. Meestal gaan ze daarna slapen. Soms zijn ze zo moe dat ze tijdens hun spel in slaap vallen. Laat uw pup voldoende slapen, anders kan hij ernstige ontwikkelingsstoornissen krijgen. Na hun dutje gaan de pups gewoon weer verder gaan met hun spel waar ze waren gebleven.

Trainen

Train steeds kort, puppy's worden snel moe. Je kan hem trainen op omgevingsgeluiden door hem overal mee naartoe te nemen. De zindelijkheidstraining werd hierboven al uitgelegd. Je kan hem kunstjes aanleren door veel te oefenen. Geef steeds korte bevelen en herhaal ook geregeld zijn naam. Gebruik steeds dezelfde bevelen. Ook als verschillende leden van het gezin met de training bezig zijn, moeten steeds dezelfde bevelen worden gebruikt. Beloon de pup steeds wanneer hij iets goed doet, roep nooit wanneer hij iets fout doet. Slaan is helemaal uit den boze!

Belonen

Doet je hond iets goed, beloon hem dan. Dat kan door hem een lekker hondensnoepje te geven of door hem een bemoedigend klopje op zijn hoofd te geven.

Straffen

Wanneer de hond iets verkeerds doet, zijn er verschillende manieren om hem te straffen. Straf de hond echter altijd meteen, zodat hij het verband ziet tussen hetgeen hij misdaan heeft en de straf. Je kan een hond straffen door vastberaden "neen" te zeggen. Je kan hem ook straffen door iets naar hem te gooien, bijvoorbeeld een zakje met boontjes in. Je kan een plantenspuit klaar zetten en in zijn richting spuiten wanneer hij iets misdoet. Bij beide methodes verschiet de hond en stopt hij met wat hij aan het doen was. Je kan de pup ook negeren. Misdoet je hond iets, verlaat dan de kamer en schenk hem absoluut geen aandacht meer. Of draai je met je rug naar de hond. Dit vinden honden helemaal niet leuk.

Een pup in huis halen terwijl je al een andere hond hebt

Je hebt al een lieve hond, maar je zou toch graag nog eentje in huis halen. Is dat wel een goed idee? Gaan ze wel overeenkomen? Hoe pak je dat nu het beste aan? Het voornaamste is dat je de hiërarchie respecteert. De eerste hond is de baas en dat moet zo blijven. Als mensenbaas moet je vooral proberen zijn gezag niet te ondermijnen. Hier alvast enkele tips.

Kennismaken op neutraal terrein

Laat je eerste hond kennis maken met de pup op neutraal terrein: een parkje, het bos. Laat ze elkaar besnuffelen en met elkaar spelen. Wanneer ze elkaar gewend zijn, neem je beiden mee naar huis.

Het huis verkennen

Sluit alle deuren in huis en laat de honden plaats per plaats ontdekken. Liefst samen, maar als je eerste hond geen zin heeft om mee te gaan, laat dan de pup alleen rondsnuffelen en onderzoeken.

Etenstijd

Honden hebben een hiërarchie en vooral bij etenstijd moet je die respecteren wil je de vrede behouden in huis. De eerste hond moet dus eerst eten krijgen, daarna de pup. Een klein probleem is dat de pup verschillende keren per dag eten moet krijgen. Leid de eerste hond ondertussen af, doe iets leuks met hem, laat hem even in de tuin of stuur iemand met hem wandelen. Of geef hem een hondensnoepje wanneer de pup eten krijgt.

Knuffelen

Hier ook is de eerste hond de baas, hij heeft voorrechten, dus knuffel je hem eerst. Daarna pas de pup. Een algemene regel is dat honden elkaar aanvaard hebben wanneer ze bij elkaar in de mand gaan liggen. Laat de twee nooit alleen tot ze elkaar echt aanvaard hebben. Wanneer u in de buurt bent, bent u de roedelleider en houden ze zich in. Bent u weg, dan kan daar echt heibel van komen. Moet u weg, zet de honden dan in twee aparte ruimten.

Feesten met pups

Kerst en Nieuwjaar

De feestperiode bij uitstek en natuurlijk wilt u ook dat uw trouwe viervoeter mee geniet van het feest. Toch even oppassen. Geef uw pup niet te veel ander en extra eten, puppymaagjes zijn gevoelig en kunnen nog niet veel hebben. Pas op met snoeren en stekkers die rondslingeren. Puppy's onderzoeken graag en zetten nog wel eens hun tandjes in draden. Laat ook geen inpakpapier, lintjes of zilverpapier rondslingeren na het uitpakken van de cadeautjes. Ook dat is niet erg geschikt voor puppymaagjes. Elastiekjes bergt u ook best direct op. Zij kunnen rond hun tong terechtkomen en schade aanbrengen. Oppassen met kerstboom, kerstballen en decoratie. Ook daar experimenteren pups graag mee. Brandende kaarsen zijn ook gevaarlijk. Let er op dat puppy er niet bij kan en dat ze er nooit alleen mee in een kamer zijn. En tot slot: vuurwerk! Puppy's kunnen erg bang worden van al dat geknal. Er bestaan speciale CD's om ze aan het geluid te laten wennen. Wel goed de aanwijzingen van de CD volgen. Maar u kan de pup ook gewoon op zijn gemak stellen. Begin zeker niet overdreven zielig te doen, want dan gaat pup nog banger worden. Laat de pup niet alleen en laat geen deuren openstaan. Een angstig dier zet het makkelijk op een lopen!

Sint en Pasen

Tijdens beide periodes circuleren er bergen chocola. Laat u niet in verleiding brengen en geef uw hond absoluut geen chocolade! In chocolade zit immers theobromine, een stof die heel schadelijk is voor uw huisdier. Sommige honden zijn er zelfs allergisch voor en kunnen er heel heftig op reageren. Soms met de dood tot gevolg.

Op bezoek

Moet u met uw pupje op bezoek gaan, maak er dan eerst een wandeling mee. Speel er wat mee, geef hem eten. Hij is nu moe en heeft zijn buikje vol. Neem een dekentje mee, zodanig dat hij bij het bezoek naast u op zijn vertrouwde dekentje kan liggen. Laat mensen hem niets geven om te eten. Vergeet niet er geregeld mee buiten te gaan, anders gebeuren er ongelukjes en dat zullen uw gastheren zeker niet appreciëren. Eventueel kan u ook een kleine bench meenemen als de pup gewoon is om in een bench te liggen. Zo kan pup rustig in zijn eigen hokje in een andere kamer een dutje doen.

De puppyparty

Vele dierenziekenhuizen of dierenartsen organiseren een puppyparty. Eigenaars worden met hun jonge pups uitgenodigd. Het is een goed initiatief: jonge pups komen in een ziekenhuisomgeving zonder ziek te zijn, en kunnen rustig kennismaken met de omgeving. Er wordt gedold met andere pups en dierenartsen geven de pups een eerste onderzoek. Ze zijn niet ziek, voelen zich niet slecht, krijgen geen spuitje en dus aanvaarden ze de aanrakingen zonder probleem. Daarna volgt er een uitleg voor de baasjes. Alles komt aan bod: het kostenplaatje, de voeding, de training, de opvoeding. Men raadt je er ook aan naar de puppyschool te gaan. Je krijgt er een hele hoop tips en trucjes om van je jonge pup een gezonde, lieve volwassen hond te maken. Daarna is het aan u!

SIS-kaart voor uw hond

In België kan men op www.animalweb.be een medische identiteitskaart aanmaken. Alle gegevens komen terecht in een centrale databank. Dierenartsen kunnen deze databank raadplegen wanneer ze meer willen weten over de medische voorgeschiedenis van de te behandelen hond. Handig ook wanneer uw huisdier iets voorheeft terwijl hij opgevangen wordt door familie of vrienden of wanneer hij verblijft in een hondenpension.

Een laatste tip: laat uw pup nooit iets doen dat u later ook niet door uw volwassen hond wilt laten doen. Puppy's zijn schattig en vertederend, en het is o zo verleidelijk om ze iets toe te laten. Maar later zal uw volwassen hond het als verworven aanzien en de hond iets afleren is heel wat moeilijker dan het hem van in het begin te verbieden. Wees dus steeds consequent! En niet vergeten dat u de baas bent, u bent de roedelleider, de hond blijft steeds ondergeschikt!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…
Het opvoeden van puppy'sHet opvoeden van puppy'sEen puppy in huis nemen is een grote verantwoordelijkheid. De meeste mensen onderschatten ook hoeveel werk samengaat met…

Franse hangoor als huisdierDe Franse hangoor is een konijn van groot formaat. Franse hangoren kunnen hele leuke huisdieren zijn en blijken vaak leu…
Het hondenras Rhodesian RidgebackHoewel de Rhodesian Ridgeback niet tot de populairste hondenrassen in Nederland behoort, hebben veel mensen weleens een…
Bronnen en referenties
  • Hart voor dieren
  • Wat als mijn hond...? Jim Evans
  • Woef
  • Libelle
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.