De mooie Blauwe Rus, een kat in balans

De mooie Blauwe Rus, een kat in balans De Blauwe Rus behoort tot de oudste geregistreerde kattenrassen. De Blauwe Rus is ook een van de weinige soorten die –zo wordt gezegd – van natuurlijk afkomst is. Hierbij een uiteenzetting van de fraaie Blauwe Rus.

Basis

Veel kattenrassen zijn vanuit een mutatieras ontstaan of specifiek zo gefokt. Daar komen dan ook nog de doorgefokte katten bij, zoals de Siamezen met de grote spitse snuit en de oren die inmiddels buiten proportie zijn of de gedrongen Perzische katten die gefokt worden met een zo plat mogelijke snuit. Zo niet de Blauwe Rus. Deze is vanuit een natuurlijke populatie uiteindelijk als raskat benoemd. Verder heeft de kat een open uiterlijk met de schitterende blauw/grijze vacht en groene ogen. De kat heeft zijn natuurlijke lijn behouden en ondanks dat ook deze kat op haar uiterlijk wordt doorgefokt, zitten er geen verwrongen eigenschappen in het skelet van de kat.

De Blauwe Rus is afkomstig uit het Noordwesten van Rusland en is door zeelui meegenomen. In de Scandinavische landen kwam de kat ook al langer voor, maar het duurde tot 1948 voordat de Blauwe Rus ook de naam Blauwe Rus mocht dragen.

Standaard

De standaard voor de blauwe Rus is in de loop der jaren wel wat veranderd. Er zijn, zeker voor de blauwe kleur, ook nogal wat andere rassen in meegenomen en vervolgens weer afgesplitst. Zo is de Britse korthaar en de Pers, maar ook de slanke Siamees meegenomen in de lijn. Als je dit soort katten kruist is het logisch dat ook de standaard wijzigt en die wijzigingen heeft de Blauwe Rus inderdaad in de loop der tijd ondergaan.

De Blauwe Rus is geen kat die er op wat voor vlak dan ook extreem uitziet. Een normale bouw voor een kat (niet gedrongen of extreem slank) en een korte dubbele zachte vacht. Het karakter is vriendelijk, intelligent en speels en er valt met deze kat goed te “communiceren”. De kat heeft wel een eigen plekje in de samenstelling van het gezin nodig, maar is nooit dominant aanwezig. Als je een Blauwe Rus hebt moet je deze niet teveel alleen laten, daar houdt hij niet van, maar geef hem ook niet een aantal speelkameraadjes. Hij doet het over het algemeen niet zo goed in grote groepen.

De kat kent geen uiterste en dat maakt hem voor de liefhebber ook zo’n prachtige kat. Deze kat is een kat die innerlijk en uiterlijk in balans is.

Verzorging

De vacht mag in principe niet geborsteld worden. Dat klinkt wellicht vreemd, maar het kan de ondervacht beschadigen. Alleen in de periode van rui, de haren vallen niet uit maar blijven in de vacht zitten en de kat zal dan haarballen gaan produceren, is het goed wel te borstelen. Een haarbal is niet erg, deze wordt toch uitgebraakt, maar als je het in deze periode borstelt, voorkom je deze haarballen in grote mate. De borstel mag je ook vervangen worden door een vochtig washandje. Je neemt de haren dan in het vocht mee en de vacht blijft mooi glanzend.

Verder zijn het de standaard zaken die je bij iedere kat regelmatig moet controleren. De ogen en oren moeten mooi schoon zijn en de nageltjes af en toe bij knippen. Daarmee is de Blauwe Rus al met al niet een kat die enorm veel verzorging nodig heeft.

Brokjes die alles bevatten, blikjes of vers is dan niet meer nodig, is altijd het beste voor de kat, iedere kat. Goed voor het schoonhouden van de tanden en de kat krijgt alle voedingsstoffen binnen. Deze merken zijn meestal niet in de supermarkten te vinden, maar wel in het schap bij de dierenspeciaalzaak of de dierenarts.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: Perzisch colourpointRaskat: Perzisch colourpointDe Perzische kat is razend populair, maar de colourpoint komt er binnen de Perzen redelijk bekaaid af. Misschien maakt o…
Raskat: De tonkaneesRaskat: De tonkaneesDe tonkanees is een raskat die wel eens in het verlengde van de siamees wordt gezet, zelfs ‘de gouden siamees’ wordt gen…
Kattenrassen: Blauwe RusKattenrassen: Blauwe RusDe Blauwe Rus is een middelgrote kortharige kat die oorspronkelijk uit Rusland komt. Vanaf 1870 werd er met deze kat gef…
Perzische katten en de risicofactorenPerzische katten en de risicofactorenPerzische kat met de platte snuit en lange haren zijn voor de een oogverblindend mooi en voor de ander helemaal niet. Er…

De beagle: het rasDe beagle: het rasDe Beagle is een hondensoort. Het is een jachthond, en werd vroeger (in Groot-Brittannië) gebruikt voor de jacht op koni…
Suikerziekte bij de hondSuikerziekte bij de hondSuikerziekte of Diabetes komt vaker voor dan u denkt. De ziekte komt meestal voor bij oudere honden en/of kleinere honde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jensb, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.