Kattenvoeding: een inleiding

Kattenvoeding: een inleiding De kat is een veelvoorkomend huisdier. Om de kat in een goede gezondheid te houden is het belangrijk dat de kat kattenvoeding krijgt. De meeste huiskatten zijn namelijk onvoldoende in staat zelf voor hun voedsel te zorgen. In dit artikel lees je over de geschiedenis van de kattenvoeding, de behoefte van de kat en het voeren van vers vlees en vis aan de kat.

Geschiedenis van de kattenvoeding

Iedere morgen en avond zetten we een bakje kattenvoer voor de kat neer. Het bakje water schoonmaken en het water verversen, en klaar! Voor de meeste kattenbezitters is dit een dagelijks terugkerend ritueel. Toch is het nog helemaal niet zo lang vanzelfsprekend dat wij onze katten voeren met speciaal kattenvoer.

De kat is jarenlang een zelfvoorzienend dier geweest. Ondanks dat de kat al zo'n 7000 jaar samen met de mens leeft, is het eerste kattenvoer pas rond 1900 ontstaan. Voor die tijd hield de kat zichzelf in leven met het jagen op muizen en andere kleine prooien. Rond 1900 ontstonden de eerste zogenaamde commerciële kattenvoeders. Dit kattenvoer is echter compleet niet te vergelijken met ons huidige kattenvoer. Doorgaans voerde men de kat in deze periode met slachtafval van slagerijen.

Rond 1925 kwam het kattenbrood op de markt. Dit kattenbrood betrof een mengsel van bouillon met gemalen vlees en deeg. Dit mengsel werd gebakken en kon wat langer bewaard worden dan het ruwe slachtafval. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw kwam er steeds meer vraag naar kattenvoeding met een betrouwbare samenstelling. De fabrikanten van kattenvoer begonnen in deze periode groepen katten te houden welke zij onderwerpen aan diverse onderzoeken naar de behoefte van de kat. Deze onderzoeken zijn momenteel nog steeds gaande, hoewel je wel kunt stellen dat er eigenlijk geen slechte kattenvoeding verkocht wordt, omdat men zich aan bepaalde richtlijnen te houden heeft.

De behoefte van de kat

De kat is een dier dat veel behoefte heeft aan dierlijk vet en dierlijke eiwitten. Deze stoffen zijn met name terug te vinden in vis, gevogelte en vlees. Fabrikanten van premium kattenvoer weten dit en zorgen ervoor dat het droog- en blikvoer deze ingrediënten bevat. Dit premiumvoer is echter dikwijls aan de dure kant.

Dierlijke eiwitten zijn namelijk behoorlijk duur, veel duurder dan plantaardige grondstoffen. Daarnaast is hoogwaardig dierlijk vlees vele malen duren dan restafval. Het is daarom vrijwel onmogelijk om met voldoende hoogwaardige dierlijke vetten en eiwitten goedkope diervoeding te maken.

Eten wat de pot schaft?

Sommige mensen gaan er van uit dat dieren in het wild enkel prooidieren eet en dus gevoerd hoort te worden met enkel vlees of vis. Dit is echter een misvatting. Wanneer een kat een prooidier gevangen heeft, eet het niet enkel het zachte vlees op, maar ook stukjes bot, darmen, huid etcetera. Puur vlees of vis voeren is dus veel te eenzijdig en kan problemen met de gezondheid van de kat veroorzaken.

Orgaanvlees kan gevaarlijk zijn voor de kat. Orgaanvlees bevat namelijk grote hoeveelheden vitamines. Lever bevat bijvoorbeeld veel vitamine A, een vitamine die de kat niet kan uitscheiden. Wanneer de kat te veel vitamine A binnenkrijgt kan het problemen krijgen met de huid en de ogen. Bij zwangere poezen kan een te veel aan vitamine A voor afwijkingen aan de ongeboren kittens zorgen.

Je kan de kat wel eendagskuikens voeren, dit zijn kuikens die direct nadat zij uit het ei gekomen zijn gedood en ingevroren worden. Deze eendagskuikens bieden de kat namelijk vrijwel alles wat hij nodig heeft, al blijft afwisseling in het voer erg belangrijk.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben.…
Biologisch en vegetarisch kattenvoerBiologisch en vegetarisch kattenvoerZo baasje zo kat?! Sommige vegetariërs vinden het geen prettige gedachte dat hun geliefde kat dagelijks smult van een po…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…

Kattenvoeding: extra'sKattenvoeding: extra'sWe kunnen de kat verwennen door de kat wat extra's te geven. Kattenmelk en kattensnoepjes zijn 'extra' omdat de kat deze…
De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…
Bronnen en referenties
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.