Angst bij honden

Angst voor onweer of vuurwerk wordt meestal nog wel begrepen door een baas, temeer omdat er ook heel wat baasjes zijn die dit geluid zelf eng vinden en ze zich dus heel goed in de hond kunnen verplaatsen. Maar als een hond op een gegeven moment bang is voor een brommer, een vrachtauto, een vallende fiets etc dan wordt het tijd om actie te ondernemen en de hond daadwerkelijk te gaan leren dat dit allemaal niet eng is.

Oorzaken

Honden kunnen van alles bang worden, vaak gebeurt dit in de eerste instantie zonder dat je er zelf erg in hebt, je ziet het pas als het extreme vormen gaat aannemen en je je hond in elkaar ziet duiken bij een alledaags geluid.

Geisoleerde omgeving

Als een pup zijn eerste weken doorbrengt zonder ook maar 1 keer naar buiten te gaan en de kennel waar hij in opgroeit is bovendien dusdanig rustig dat er weinig geluid te horen is dan zal de pup op het moment dat er wel geluid te horen is schrikken van ieder geluidje.

Erven van de moederhond

Sommige rassen hebben aanleg tot nervositeit, deze nervositeit kan er op den duur toe leiden dat hij gaat schrikken van ieder geluidje en een fobie gaat opbouwen. Vooral straathonden uit buitenlandse asiels of rechtstreeks van de straat in het buitenland kunnen de angst voor mensen en heel veel dingen heel goed van hun moeder hebben meegekregen en doordat de honden pas op latere leeftijd naar Nederland komen kan het een behoorlijke tijd duren voordat je hond gewend is aan alle geluiden.

Dierenmishandeling

Sommige mensen vinden het geweldig om dieren te laten schrikken omdat ze bijvoorbeeld zo'n leuke reactie geven, echter het trauma voor het geluid kan de hond voor de rest van zijn leven van slag brengen in de omgeving waar hij het gehoord heeft maar ook de dingen die hij daarmee associeert.

Bijvoorbeeld een hond die buiten rustig in zijn mand ligt en iemand gooit een voetzoeker over de schutting, dan kan het zijn dat die hond zijn mand gaat associeren met dat geluid en absoluut niet meer in de mand wil.

De aanpak

Creeer een veilige omgeving, een hond vind een kleine ruimte prettig om zich terug te trekken en dus is een bench (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) niet zielig maar juist een veilige plaats voor de hond, zeker als hij zich in de rug ook nog beschermt voelt. Bij een angstige hond kun je dus een deken over de bench heenleggen om een soort hol te creeeren waarin hij een veilige schuilplaats vindt.

Op het moment dat je met training bezig bent en of dat nu gehoorzaamheidstraining is of sport of een spelletje heeft de hond minder tijd om zich te concentreren op geluid, je leidt hem zowel geestelijk als lichamelijk af en daarnaast maak je hem ook geestelijk en lichamelijk moe zodat hij zich beter zal kunnen ontspannen en dus minder snel zal reageren op geluid.

Veel honden vluchten in paniek weg, voorkom dus dat een hond op de vlucht kan door hem aangelijnd te houden. Een hond die kan vluchten krijgt van het vluchtgedrag een veilig gevoel en dus is het zelfbelonend gedrag, daardoor neemt hun angst voor lawaai juist toe.

En last but not least, tegen alle regels in heb ik de ervaring dat het veel beter helpt dat je een hond steunt in zijn angst dan dat je zijn angsten negeert. Op het moment dat je de hond steunt door hem te onstpannen door te aaien kun je veel beter laten zien dat er niets aan de hand is, dat kun je je hond ook vertellen dat er niets aan de hand is, dit hoeft niet op een sussende toon maar dat mag gewoon op een vrolijke aanmoedigende toon maar laat wel zien dat je er bent voor je hond en dat je indien nodig er voor hem bent
© 2009 - 2024 Bcmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panisch voor onweer en bliksemPanisch voor onweer en bliksemHeel bang zijn voor onweer en bliksem. Sommige mensen worden helemaal gek als ze weten dat er onweer en bliksem op komst…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…
Alles over vuurwerkangst bij hondenAlles over vuurwerkangst bij hondenIs uw hond onrustig tijdens oud en nieuw? Misschien zelfs wel bang? Deze tips voor honden met vuurwerkangst kunnen u en…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…

Je kunt een hond niets aflerenEr zijn heel veel gedragingen van een hond die een hond eigen zijn maar die eigenlijk niet gewenst zijn in een gewoon hu…
De mogelijkheden van euthanasie bij de hond en de katDe mogelijkheden van euthanasie bij de hond en de katAan ieder leven komt een einde. Helaas ook aan die van uw trouwe viervoeter. Honden en katten worden jammer genoeg niet…
Bcmo (9 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.