Je kunt een hond niets afleren

Er zijn heel veel gedragingen van een hond die een hond eigen zijn maar die eigenlijk niet gewenst zijn in een gewoon huisgezin, de meeste van die gedragingen hebben te maken met overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de buren maar ook overlast voor jezelf. Het is belangrijk dat je aan het begin van een training weet dat je een hond niets kan afleren maar dat je er alleen maar ander gedrag voor in de plaats kan zetten.

Het probleem

Er zijn diverse gedragingen te bedenken die veel mensen zien als probleemgedrag, een groot probleem bij mensen die in een rijtjeswoning wonen of die in een flat wonen zijn bijvoorbeeld overmatig blaffen. Een hond kan blaffen omdat hij iets "eist" maar ook omdat hij bijvoorbeeld naar buiten gaat en blaft van blijdschap etc.

Wat willen we bereiken?

Dat is heel belangrijk om ons dat af te vragen, we willen dat de hond stopt met blaffen op bepaalde momenten, maar dan is het wel belangrijk dat we ons afvragen wat willen we dan wel dat de hond doet? Je kan een hond namelijk niets afleren je kan een hond alleen iets anders ervoor in de plaats aanleren waarbij je moet zorgen dat je dit gedrag altijd als eerste uitgevoerd wordt maar ook altijd direct beloont wordt.

Hoe gaan we te werk

Laten we even uitgaan van de hond die blaft als je je jas aantrekt om uit te gaan. Het gewenste gedrag is dat de hond voor je komt zitten en wacht tot hij de lijn om krijgt zonder te blaffen.

Deel 1

Je gaat starten met de riem te pakken, je hond zal nu als een bezetene gaan blaffen zoals hij altijd doet, je kijkt gewoon naar boven en je wacht tot hij op zijn minst stil is, als hij stil is kun je hem belonen met een brokje. De hond snapt er niets van, hij krijgt een brokje maar hij wil mee naar buiten, echter daar moet hij voor gaan zitten. Je geeft de hond dus het commando zit en je pakt de lijn en je reikt naar zijn halsband. De kans is groot dat op het moment jij actief met de lijn aan de gang gaat de hond vervalt in zijn oude gedrag, dan sta je meteen weer rechtop en kijkt naar boven tot hij stil is, voor het stil zijn krijgt hij een brokje, en dan geef je hem het commando zit. Na verloop van tijd zal hij de link gaan leggen met dat op het moment dat hij gaat blaffen jij weer rechtop gaat staan, nu gaat hij misschien wel zitten maar hij blijft blaffen, zolang blijf je dus ook naar boven kijken pas als hij en stil is en zit dan ga je weer naar beneden om hem aan te lijnen.

De valkuil

Misschien lukt het je na een poosje om de lijn aan te doen terwijl hij stil is en zit de kans is aanwezig dat hij weer gaat blaffen op het moment dat je naar de deur loopt. Op dat moment laat je meteen de riem los en doe je de deur weer dicht als je die al open had en je kijkt opnieuw naar boven. Je gaat pas de deur door als het je lukt om de hond te laten zitten en stil te zijn.

De moeilijkheid

Omdat het om uitlaten gaat en je met de hond naar buiten MOET je zult dus tijd moeten investeren tussen twee uitlaat beurten in en je zult ruim op tijd moeten beginnen, ruim voordat je normaliter aan je rondje zou beginnen om te voorkomen dat je hond een ongelukje binnen heeft.

Deel 2

Nu gaat je hond misschien zitten en is stil als je hem aanlijnt maar er is nog een tijdje tussen je jas aandoen, de lijn pakken etc, die wil je ook dat hij stil is en gaat zitten, wachten tot jij klaar bent. Nu hij kan zitten en stil is als je de lijn omdoet ga je de start maken vanaf het moment dat je de lijn pakt, gaat de hond helemaal uit zijn dak hang je zonder plichplegingen de lijn weer terug en ga je de kamer weer in. Als de hond weer rustig is loop je opnieuw naar de lijn toe en doe je precies hetzelfde, op den duur zal je hond gaan afwachten of je de lijn pakt of dat je hem meteen weer terughangt, deze twijfel kun je gebruiken om te belonen en om hem het commando zit te geven en hem vervolgens aan de lijnen en met hem naar buiten te gaan.

Op dezelfde manier kun je je jas aandoen trainen met de hond.

Trainingsmanager

Je ziet er is een plan van aanpak nodig om bepaald gedrag eruit te trainen en er ander gedrag voor in de plaats te zetten, op de manier zoals bovenstaand kun je alle gedragingen omzetten in gewenst gedrag, je moet het alleen stap voor stap aanpakken en je moet in kleine stapjes gaan, schrijf ze voor jezelf uit en heb lol in de trainingen dat is het allerbelangrijkste.
© 2009 - 2024 Bcmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…
Hondentraining Train je hond met handsignalenHondentraining Train je hond met handsignalenAls je de hond commando’s gaat leren, kun je hem gelijktijdig leren hoe op je gebaren te reageren. Het aanleren van mond…

De NewfoundlanderDe NewfoundlanderDe Newfoundlander is een grote hond met veel haar, hij wordt wel eens vergeleken met een beer.Het is een sociale,vriende…
Angst bij hondenAngst voor onweer of vuurwerk wordt meestal nog wel begrepen door een baas, temeer omdat er ook heel wat baasjes zijn di…
Bcmo (9 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.