Muskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdier

Muskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdier Schildpadden zijn populaire huisdieren, en niet voor niets. Deze dieren zijn zeer fascinerend en zijn zelfs tam te maken. Helaas worden de kleine schildpadden uit de dierenwinkel groot en grote schildpadden hebben een groter aquarium nodig. Helaas kunnen veel mensen hun huisdier dat niet bieden. In een aantal gevallen leidt dit tot dumpen. In allerlei meren in Nederland zwemmen onderhand geelwangschildpadden rond, wat het natuurlijke evenwicht verstoort. Maar hoe kunt u nu toch verantwoord schildpadden houden, zonder meteen een aquarium van twee meter aan te hoeven schaffen? De oplossing is simpel: een kleinblijvende schildpad. Gelukkig bestaan deze waterschildpadden ook, waaronder de prima te verkrijgen muskusschildpad. De muskusschildpad wordt maar ongeveer 12 cm groot, en is daarom dé ideale schildpad om als huisdier te houden.

Het uiterlijk van de muskusschildpad

De muskusschildpad is een schildpad die maximaal 14 centimeter groot kan worden. Het dier is een waterschildpad en leeft dus voornamelijk in het water. Geelwangschildpadden hebben de neiging om veel bovenwater te komen, muskusschildpadden hebben dit veel minder. Wel zullen ze regelmatig naar boven komen om lucht te happen. Lang boven het water zult u ze niet treffen. De huid van de muskusschildpad is vaak lichtgrijs, maar kan ook donkergrijs zijn. Op de muskusschildpad lopen twee strepen, van de neus naar de onderkant van het hoofd en van de neus naar de onderkant van de nek. Samen vormen deze strepen een driehoek. In de tong van de muskusschildpad zitten cellen die zuurstof uit het water halen, dit zorgt ervoor dat het dier niet telkens naar boven moet komen. Toch moet de schildpad regelmatig bovenwater komen om te drinken, anders zal hij sterven.

In het wild

De muskusschildpad leeft in het wild in Amerika en Canada. In deze gebieden leeft het de waterschildpad in rivieren en kleinere meren. Het verlangt zacht stromend tot niet stromend water. De muskusschildpad heeft veel vijanden, en is een redelijk makkelijke prooi voor roofdieren. Zijn natuurlijke vijanden in het wild zijn onder andere zeearenden, alligators en grote vissen. Zelf eet het dier allerlei insecten, wormen en kleine vissen. In kleinere mate eet de muskusschildpad ook planten. Muskusschildpadden zijn echter echte carnivoren. Zwemmen kan de muskusschildpad niet zo goed, hij loopt voornamelijk over de grond, opzoek naar eten. Eten zoekt de muskusschildpad met zijn neus, hij ruikt zijn prooi en gaat erop af. Als een muskusschildpad wordt gestoord, scheidt het dier een stinkende stof uit. Daarom is de Engelse naam ook wel stinkpot.

Huisvesting

Integendeel tot de meeste schildpadden die als huisdier gehouden worden, is de muskusschildpad een huisdier dat niet veel eisen stelt aan zijn huisvesting. Muskusschildpadden zijn ook redelijk tolerant naar andere dieren, met vissen kunnen ze vaak goed samenleven. Het kan wel voorkomen dat de schildpad een vis probeert te pakken, maar vaak zijn de vissen sneller. Wanneer u kiest voor het combineren van vissen met een muskusschildpad, neem dan altijd snelle en kleine vissen, zoals guppen. Bij de huisvesting van een muskusschildpad moet er met een aantal zaken rekening worden gehouden. Bij het inrichten van een aquarium, moeten de volgende spullen aanwezig zijn:

Verwarmingselement

De muskusschildpad heeft graag een constante temperatuur, daarom is het aan te raden om een verwarmingselement aan te schaffen. De muskusschildpad leeft het liefste in een omgeving die op kamertemperatuur is, stel het verwarmingselement daarom in op 20 graden.

Aquarium

De muskusschildpad is een kleinblijvende waterschildpad, maar voldoende ruimte heeft het dier nog steeds nodig. Om de schildpad goed tot zijn recht te laten komen, is een aquarium van rond de 1 meter goed geschikt. Bij schildpadden geldt: hoe groter, hoe beter. Bij een groter aquarium heeft de schildpad immers meer ruimte om te bewegen en zal hij zich minder snel vervelen. Wanneer er meerdere muskusschildpadden worden gehouden, moet een groter aquarium aangeschaft worden.

Filter

Schildpadden vervuilen veel, zo ook de muskusschildpad. De soort loopt graag over de grond, waardoor er stof opwaait. Als ervoor wordt gekozen om geen filter aan te schaffen, zal het aquarium troebel worden. De waterkwaliteit gaat snel achteruit, wat ziektes kan overbrengen op uw schildpad. Kies daarom voor een sterk, extern filter. Extern, zodat er geen zwemruimte voor de schildpad verloren gaat.

Steunpunten

De muskusschildpad is niet zo'n actieve zwemmer, maar moet wel regelmatig bovenkomen om adem te halen. Zorg daarom voor steunpunten, waarop het diertje kan rusten. Zonder rust- en steunpunten onderweg, zal de schildpad kunnen verdrinken.

Eiland

Hoewel het niet vaak gebeurt, vindt de muskusschildpad het fijn om af en toe op het land te zitten. Geef hier dan ook zeker de mogelijkheid toe. In de winkel zijn speciale schildpaddeneilanden te koop, deze zijn geschikt. Een UVB- en warmtelamp kunnen ook nuttig zijn

De schildpad zelf

Ook de schildpad zelf moet natuurlijk aangeschaft worden. De eerste keuze die u moet maken is het geslacht: wilt u een mannetje of een vrouwtje. In Nederland zijn bijna alleen maar vrouwtjes te verkrijgen. De keus is er in veel gevallen dus niet. Mannetjes blijven wel een stuk kleiner, wat een voorbeeld kan zijn. Verder kunt u nog kijken naar de leeftijd, een jongere schildpad is vatbaarder voor ziektes. Kies daarom voor een volwassen dier als u een beginner bent.

Verzorging

Om een waterschildpad verantwoord te houden, moeten het dier en zijn verblijf verzorgd worden. De muskusschildpad kost niet veel tijd als huisdier, maar u moet wel met een aantal zaken rekening houden.

Voer

Geef uw schildpad één keer per dag voer. De muskusschildpad is traag, waardoor het even kan duren voordat hij of zij haar voedsel gevonden heeft, houd hier rekening mee. Geef vooral dierlijk voer, probeer af te wisselen. Geef bijvoorbeeld eens een stukje vlees of vis en dan weer een eierschaal.

Verschonen

Ververs wekelijks ongeveer 50% van het aquariumwater. Gewoon kraanwater is hiervoor prima geschikt. Let op de temperatuur van het water: ververs met water van dezelfde temperatuur als het aquariumwater.
© 2016 - 2024 Kaltano, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pneumonie bij de moeras, water - en landschildpadPneumonie bij de moeras, water - en landschildpadEen veel voorkomend probleem bij de gedomesticeerde Moerasschildpad is pneumonie. Of in andere woorden, longontsteking.…
Huisdieren fotograferen: tips en trucsVrijwel alle huisdierbezitters willen graag een mooie foto van hun dier aan de muur of in een album. Maar hoe maakt u zo…
Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadEen winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpadDe Griekse landschildpad is afkomstig uit de Europese landen rond, en de eilanden in de Middellandse Zee en heeft dus ve…
Waterschildpad als huisdierWaterschildpad als huisdierEen waterschildpad als huisdier, kan dat? Wat eet een schildpad? Waar houd je hem in? Kortom wat komt er kijken bij het…

Een blije hond is een hond in balansEen blije hond is een hond in balansWanneer is onze hond in balans? Als deze blij is en er gezond uitziet? Die kans is wel aanwezig en toch beseffen we ons…
Hondenras fila brasileiroHondenras fila brasileiroDe fila brasileiro is familie van de bloedhond en dat kan men ook wel zien aan de dikke, gerimpelde huid. Het is een goe…
Bronnen en referenties
Kaltano (10 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.