Uw hond en de zomerzon
Zon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag, wat doen we met de hond? Nemen we die ook mee, of laten we die thuis? Mocht je overwegen om de hond mee te nemen,kijk dan goed naar de weersverwachting (hoe warm wordt het?), de activiteit die je gaat doen, en of het mogelijk is om de hond relatief "koel" te houden.
Autorijden
Veel honden houden van autorijden. Autorijden is tenslotte leuk, want meestal gaat de auto naar een plek waar de hond fijn kan wandelen, zwemmen of ravotten. Bedenk alleen wel, dat een hond veel last kan hebben van de warmte als hij achter in de auto in de zon zit voor een paar uur. Ook kan de hond makkelijk oververhit raken achter het glas in de zon.
Even een boodschapje doen
Laat de hond in de zomer nooit "even" achter in de auto. Temperaturen in de auto kunnen in een paar minuten oplopen tot 50° of meer, en de hond raakt dan gegarandeerd oververhit, wat kan resulteren in een coma of de dood.
Fietsen
Als je wil gaan fietsen met de hond, hou dan ook goed de temperatuur in de gaten. Als de thermometer meer dan 20° aangeeft, dan is het beter om niet met de hond te gaan fietsen. Door het draven naast de fiets bestaat de kans dat de hond oververhit raakt. Ook kan het asfalt 's zomers erg heet zijn, waardoor de hond zijn voetzolen verbrandt of beschadigd.
Als je dan toch wil fietsen, doe dit dan 's morgens vroeg, of 's avonds laat als de temperatuur weer aangenaam is. Zorg voor voldoende water voor de hond en een bak om uit te drinken.Las regelmatig even een korte pauze in, waarin de hond kan drinken. Mocht de hond tijdens het lopen de sloot in willen, laat de hond dat doen. Dit is gewoon een manier voor de hond om zelf voor verkoeling te zorgen.
Wandelen
Ook hiervoor geld, een korte wandeling tijdens het heetst van de dag zodat de hond zijn behoefte kan doen is voldoende. Als 's avonds de temperatuur weer aangenaam is, dan is er nog voldoende tijd voor een langere wandeling. Mocht u overdag toch een lange wandeling willen maken, neem dan voldoende water mee voor de hond, en een bak om uit te drinken.
Zwemmen
Niet elke hond is een geboren zwemmer. Voordat je dus met de hond het water in gaat, zorg dat je weet of de hond goed kan zwemmen of niet. Weet je het niet of twijfel je, doe de hond dan een zwemvest aan, of ga samen met de hond het ondiepe water in.
Wees ook alert op de waterkwaliteit. Laat de hond niet zwemmen in stilstaand water, of water waarin dode vissen of eenden liggen, in verband met botulisme en blauwalg. Als de hond van dit water drinkt, dan kan hij daar behoorlijk ziek van worden.
Zeewater
Zout water is goed voor de vacht van de hond, maar als de hond zeewater gaat drinken, dan kan het ook zijn dat de hond daar een enorme dorst aan overhoudt. Zorg dus voor voldoende fris water voor de hond, en houd ook hier de drinkensbak bij de hand.
Als u met de hond aan het strand bent, dan is het ook verstandig om voor schaduw te zorgen waar de hond in kan liggen. En een natte handdoek over de hond kan ook zorgen voor de nodige verkoeling.
Zonnebrand
Honden met weinig pigment in de neus, kunnen net zoals mensen een zonnebrand oplopen op hun neus. Het is dus zinvol om de neus met zonnebrandolie in te smeren. Ook honden die het heel fijn vinden om op hun rug te liggen kunnen zonnebrand op hun buik oplopen. Ook hiervoor geld, insmeren met zonnebrandolie.
Oververhitting.
Honden zijn niet in staat om te zweten zoals de mens. Hierdoor hebben honden ook meer moeite om warmte af te voeren. De warmte die een hond heeft, kan hij dan ook alleen afvoeren via zijn tong, en via de voetzolen.
Als een hond het te warm heeft, dan wordt zijn bloed dikker (stroperig) en krijgen de organen en hersenen niet voldoende zuurstof. Hierdoor kunnen honden in een coma terecht komen, en overlijden.
Honden die oververhit raken:
- kwijlen overmatig
- hijgen heel erg
- zijn sloom
- gaat er bij liggen tijdens de wandeling
- krijgen een "slingerende gang" bij het lopen
- hebben verkleurde slijmvliezen ( de worden rood, of grauw, of bleek blauw)
- hebben een verhoogde lichaamstemperatuur ( 41°-43° graden, rectaal gemeten)
- kunnen het bewustzijn verliezen
Hoe te handelen bij oververhitting van de hond
Als de hond oververhit geraakt is, is het belangrijk dat de hond zo snel mogelijk gekoeld wordt. Doe dit niet door hem in een koud bad te zetten, of in een koude sloot te gooien. Dit kan zorgen voor een hartstilstand. Het beste is door een natte handdoek of een nat kleed over de hond heen te leggen, en die steeds opnieuw nat te maken met water.Laat de hond ook kleine slokjes water drinken. Neem contact op met de dierenarts.
Kortom: Als u zomers met de hond naar buiten gaat, houd dan rekening met de hond en de temperatuur buiten. Zorg altijd voor voldoende water en een drinkensbak, en zorg dat u het nummer van de dierenambulance of de dierenarts bij u heeft.