Hoe geef je je kat een wormpil? Ontwormen

Hoe geef je je kat een wormpil? Ontwormen Katten zijn hele eigenwijze dieren. Een kat ontwormen kan voor worstelingen zorgen. Soms is het zelfs zo erg dat als je alleen al de verpakking van de pil pakt, dat de kat al onder het bed gaat zitten. Katten kunnen gaan krabben, bijten of gewoon de kaken stijf op elkaar houden. Hoe je je kat toch aan de wormpil kan helpen, lees je in dit artikel.

De wormen

Helaas, worden alle katers en poezen regelmatig besmet met wormen, ook binnenkatten. In veel gevallen kan je het niet merken aan de kat dat hij besmet is met wormen. De meest voorkomende wormen bij katten zijn: spoelwormen of lintwormen.

Spoelworm

De spoelworm wordt overgebracht via wormeitjes in de ontlasting van katten, maar kan ook worden overgedragen via de moederkat op de kittens. Aan de buitenkant is niet altijd te zien dat een kat spoelwormen heeft. Soms kan je de wormen zien in ontlasting of braken. Het ziet er uit als een klein sliertje van 5 a 10 cm. Spoelworm is schadelijk voor de mens. De besmetting met wormeneitjes verloopt via de ontlasting, dus niet via aaien, knuffelen of ligplekken van de kat. Het is dus belangrijk, de zandbak goed af te dekken en op te letten met tuinieren, wanneer je vermoedt dat uw kat spoelwormen heeft.

Lintworm

Lintwormen zijn snel te zien, meestal zie je dan kleine witte stukjes rond het poepgat van de kat. De Lintworm komt via de Vlo op een kat terecht, bijvoorbeeld wanneer een kat tijdens het likken van de vacht een vlo op eet. Lintworm is niet schadelijk voor de mens.

Wanneer moet je je kat ontwormen?

  • Voor kittens moet de pil ongeveer elke maand worden gebruikt.
  • Bij volwassen dieren ongeveer 2x per jaar.
  • Het is belangrijk om ook meteen te ontvlooien, want vlooien dragen de wormen ook over.
  • Ook de ligplek van de kat moet goed worden schoongemaakt.

Hoe gebruik je de wormpil?

Het gebruik van de wormpil, is in veel huishoudens het halfjaarlijks terugkerende probleem. Het is de bedoeling dat de wormpil op de nuchtere maag wordt geslikt, dit is dus smorgens. Breek de pil doormidden en voer de volgende stap uit.

Stap 1

Probeer deze stap alleen als je weet dat je bij jouw kat, kans van slagen heeft. Bij makkelijke katten, in het bekje te doen en het bekje dicht doen. Als het goed is slikt de kat de pil door en bent je klaar. Bij de meeste katten is die alleen gedoemd te mislukken, of het leidt tot een vervelende worsteling.

Stap 2 met beetje voer

Pak een klein beetje (liefst blik) voer en leg hier de door gebroken pil tussen. Nu is het wachten tot dat de kat alles op heeft gegeten. Ligt de pil er nog, Helaas op naar de volgende stap.

Stap 3 rosbief, paté of filet american

Heb je een van die 4 producten in huis, kies dan de gene waarvan je denkt dat uw kat het, het lekkerst vind. Ga heel zorgvuldig te werk en zorg er voor dat er geen kruimels aan de buitenkant van het eten komt. Rol of kneed het pilletje in, zorg ervoor dat het niet te groot word, want het liefst eet de kat het in een hap op eten, maar ook niet te klein, want de kat mag echt niks van het pilletje kunnen proeven. Hopen dat dit lukt.

Stap 4 mond open

Deze stap lijkt een beetje op stap 1, maar deze moet met twee personen worden uitgevoerd. Eigenlijk probeer ik deze stap altijd te vermijden, want prettig is het niet. Een persoon houd de kat vast, de ander doet de bek open en stopt de pil er in. Bekje dicht en dan over de keel aaien zodat de kat gaat slikken. Als het goed is lukt het dan, maar de kans bestaat dat de kat de pil weer uitspuugt. Lukt het niet om de kat goed vast te houden, probeer dan een handdoek om de kat heen te slaan, zodat de kat je niet kan bijten of krabben.

Stap 5 dierenarts

Je kan altijd nog naar de dierenarts, dan lukt het gegarandeerd. Maar dan is je portemonnee ook een stuk lichter.

Ander wormmiddel

Met dit artikel schrijven ben ik er achter gekomen dat er een nieuw middel op de markt is gekomen. Namelijk een pipet wat je in de hals leeg knijpt, dit is ideaal. Helaas, heeft dat pippetje geen effect op lintworm en moet hiervoor wel de pil gebruikt worden. Hopelijk komt er in de toekomst als nog een pippetje dat tegen alle wormen gebruikt kan worden.
© 2009 - 2024 Preitaart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwormen van paardenPaarden onderhouden is niet alleen voorzien in voedsel en water. Je moet ook voorkomen dat ze ziek worden. Hierbij hoort…
Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…
Ontwormen van honden en katten: Hoe en waaromIn dit artikel wordt verteld waarom je honden en katten goed moet ontwormen, hoe vaak dit dient te gebeuren en welke mid…
Informatie over frettenInformatie over frettenFretten, wie kent ze niet. Nou bijna niemand. Het zijn huisdieren die niet veel voorkomen en ze beschikken over hun eige…
Preitaart (13 artikelen)
Laatste update: 10-01-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.