Hondenrassen, Akbash

Hondenrassen, Akbash Deze rashond de Akbash is een hond die graag iets te doen heeft, dit ras is niet afhankelijk, kan wel een dominant gedrag vertonen en is erg intelligent. Deze rashond is een goede waakhond, voor de boer op zijn erf, het opdrijven van schapen, paarden maar hij kan ook een goed waakhond zijn voor uw gezin. Wel moeten ze op jonge leeftijd goed opgeleid en getraind worden (puppieleeftijd) omdat ze anders erg dominant kunnen worden. Als ze eenmaal weten wie de baas is zijn ze erg trouw. De Akbash hond is een zeldzaam en elegant ras dat ruim 3000 jaar geleden ontstond, de honden werden toen door herders getraind en opgeleid als waakhonden van het vee, waar ze nu al vele eeuwen voor worden gebruikt in Klein-Azië, nu beter bekend als Turkije. De Akbash was populair bij fokkers omdat de opvallende witte kleur goed was te onderscheiden van roofdieren. Ook lijkt het of het ras beïnvloed is door zowel de Windhond als Mastiff.

maat

  • Gewicht reu (mannelijke hond) +/- 48 tot 62 kg en schouderhoogte +/- 71 tot 81 cm.
  • Gewicht teefje (vrouwelijke hond) +/- 37 tot 52 kg en schouderhoogte +/- 68 tot 76 cm.

beschrijving

De Akbashhond is een grote witte, harige hond met donkere ogen, neus en huidpigment. De Akbash heeft een erg goed ontwikkeld reukorgaan, een heel goed gehoor en een scherp zicht. Ook zijn de Akbash erg wendbaar en snel met hun lange poten waardoor ze verbazingwekkend snel van richting kunnen veranderen. Deze eigenschappen komen goed van pas bij het bewaken en opdrijven van vee op het land. De Akbash hond heeft een dubbele vacht, de ondervacht is erg zacht en dicht. De bovenvacht bestaat uit grof haar. Bij warm weer kan de ondervacht uitvallen maar bij erg koud weer groeien dikke onderlagen om ze goed warm te houden zodat ze kunnen overleven in meest bizarre koude weersomstandigheden. Er zijn twee soorten Akbashhonden met lang haar, vaak golvend haar en dikke ondervacht, dit maakt de hond robuuster. Bij de mediumlengte is de vacht plat en dat geeft de Akbash hond een slanker uiterlijk.

karakter

De Akbash hond is een opvallende verschijning en vertoont een trots gedrag, ze zijn erg trouw, waakzaam en bezitten de moed en kracht om roofdieren en indringers aan te vallen en te verjagen om het vee, grondgebied en familie te beschermen. De Akbashhond kan erg agressief reageren op andere honden en indringers, Deze hond wordt niet aanbevolen bij een gezin met erg jonge kinderen. Het kan wel maar vereist een strenge hand, ook moet de eigenaar ervaring hebben met honden. De Akbash hond is erg trouw en loyaal voor het gezin, verzorgers en andere huisdieren Ook is dit ras erg intelligent en kunnen snel leren, maar ze hebben wel afwisseling nodig. Dit ras moet respectvol en consistent worden behandeld, ook moeten ze duidelijk weten wie er de baas is. Daarom is het belangrijk dat de eigenaar ervaring heeft met andere honden.

gedrag

Over het algemeen hebben de Akbashhonden de neiging om vrij rustig en kalm te zijn. Wel kunnen ze erg heftig reageren op indringers en andere honden. Als de Akbashhond zijn energie niet kwijt kan met lichaamsbeweging gaat hij destructief gedrag vertonen in de vorm van gaten in de grond graven, veel blaffen, kauwen en kluiven aan objecten en dingen, of hij probeert te ontsnappen. Daarom moet hij bewegingsvrijheid hebben en niet te lang worden vastgebonden. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes beschikken over een erg sterk ouderinstinct, vooral met betrekking tot jonge en kleine kinderen en dieren. De Akbash als pub is niet altijd betrouwbaar en moet goed worden getraind. Vanaf jonge leeftijd moet er duidelijk zijn wie er de baas is, er moet veel disciplinair en consistent worden opgetreden. Als er duidelijkheid is wat er van de hond wordt verwacht zullen ze met grote toewijding uitstekend presteren en gehoorzamen. Ook vind dit ras het heerlijk om te werken en een taak te vervullen. Discipline is erg belangrijk. De Akbash is niet geschikt voor een bovenwoning of een flat, ze hebben een grote tuin of omheinde plaats nodig in een landelijke omgeving waar ze kunnen zwerven en ravotten. Ook hebben ze gezelschap nodig.

verzorging

De Akbashhond moet regelmatig worden geborsteld om overmatige haaruitval te voorkomen. De vacht wassen mag alleen gebeuren als het echt noodzakelijk is en dan moet er een milde shampoo worden gebruikt.

Het is belangrijk dat u veel informatie leest over het rassoort van uw keuze om een goede beslissing te maken, elk ras heeft zijn eigen kenmerken, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Heeft u genoeg ruimte, past de hond van uw keuze in uw gezinssituatie enz. Dit kan een grote teleurstelling voorkomen zowel voor het welzijn van de hond als voor uzelf. Informeer goed of u te maken heeft met een officieel erkende fokker en de jonge hondjes ook ingeënt en gezond zijn. Ook moet u bij stilstaan bij het feit dat een hond veel van uw vrije tijd zal eisen en een goede verzorging nodig heeft wat ook de nodige kosten met zich meebrengt, bv dierenarts, trimsalon, riem en mand enz.
© 2014 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenrassen, afghaanse hondEen uitleg over de kenmerkende eigenschappen van de afghaanse hond en de uiterlijke kenmerken. Dit is erg belangrijk om…
De Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer is geen officieel erkend hondenras. De Boomer ontstaat uit een kruising van twee hondenrassen. Er zijn veel kr…
Hondenrassen: Thai Ridgeback DogHondenrassen: Thai Ridgeback DogDe Thai Ridgeback Dog is afkomstig uit Thailand en werd gebruikt als jachthond bij de jacht op vogels en herten en als w…

Voorkom hondenbeten bij kinderenVoorkom hondenbeten bij kinderenJaarlijks worden er in Nederland 150.000 bijtincidenten door honden gemeld en bezoeken zon 6600 mensen de Spoedeisende…
Hondenras - Cane CorsoHondenras - Cane CorsoDe Cane Corso is een Italiaans hondenras. Het is sterke hond, maar wel met een sociaal en aanhankelijk karakter. In Nede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Teddy Llovet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Pets4home.co.uk
  • The kennelclub.org.uk
  • Dogtrust.org.uk
  • Akbashdogsinternational.com
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.