Het trainen van een hond

Er zijn veel honden die niet getraind zijn omdat mensen niet precies weten hoe ze het aan kunnen pakken. Trainen is niet alleen ideaal om de hond dingen af- en aan te leren, maar ook om een goede band met een hond op te kunnen bouwen. Het trainen kunt u prima thuis doen, maar hoe start u daarmee? Een gehoorzaamheidscursus bij een vereniging kan u goed op weg helpen waarna u de oefeningen thuis kunt herhalen. Trainen vergt geduld, maar het kan u veel opleveren.

Aandacht krijgen

Bij een training is het erg belangrijk dat de hond zijn aandacht op u richt. Als u namelijk een hond wilt trainen moet u wel eerst duidelijk kunnen maken dat u iets wilt gaan doen. U kunt de aandacht onder andere trekken door:
 • te fluiten
 • zijn naam roepen
 • een speeltje te laten zien
 • een leuke stem opzetten
 • een snoepje te laten zien

Stemgebruik

Stemgebruik is erg belangrijk als u wilt trainen. Aangezien u voor uw hond in een hogere rangorde zou moeten staan is het de bedoeling dat de hond naar u toe komt in plaats van andersom. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zijn naam met een opgewekte hoge stem te roepen. De hond zal als het goed is oogcontact maken, zijn oorschelpen draaien en dan heeft u de aandacht. Als een hond iets doet wat niet mag en u zet een zware stem op, zal de hond al doorhebben dat hij fout zit door het lage norse geluid. Een hond kan een mens ook niet verstaan, de hond legt echter de link met de klanken van een bepaald commando. Zorg er dus voor dat de commando's niet teveel op elkaar lijken. Zo klinken zit en lig relatief hetzelfde, gebruik daarom bijvoorbeeld zit en af.

Benodigdheden bij een training

De juiste benodigdheden zijn van groot belang bij een training. Eigenlijk zult u de volgende items bij elke uitlaatbeurt mee moeten nemen, ten slotte zult u tijdens elke wandeling profijt hebben als u tussendoor traint. Ze bijvoorbeeld bij elke stoeprand waar u over wilt steken het commando wacht en sta daar stil, zodra de hond even stil blijft staan beloon hem dan. Zo leert de hond tijdens het uitlaten om netjes te wachten bij het oversteken.
 • halsband
 • riem
 • beloningsbrokjes
 • speeltje
 • makkelijke kleding
 • tijd
 • goed humeur

Belonen

Het belonen van een hond kan op drie manieren namelijk verbaal, met voer en fysiek. Verbaal belonen betekend ook wel met de stem, bijvoorbeeld door 'braaf' te zeggen met een leuke stem. Bij het belonen met voer is het belangrijk dat u dit op het juiste moment doet. Als u een beloning te laat geeft kan het zijn dat de hond niet meer begrijpt waarvoor het is. Fysiek houdt in een aai of klopje in de hals. Hierdoor voelt het dier dat hij het juist heeft gedaan. Als de hond gek is op een balletje kan dit ook een hele grote beloning zijn. Als de hond een opdracht voor de helft uit voert beloon dan nog niet en probeer het opnieuw. Anders leert de hond dat bijvoorbeeld half af liggen beloont wordt en dus goed is.

Spanningsboog

Normaal gesproken als de hond zijn aandacht bij u heeft en wordt getraind heet dit ook wel onder áppel staan. Het is belangrijk uw hond af en toe vrij te geven tijdens het onder áppel staan. Op het moment dat u vrij geeft heeft hij in principe zijn vrijheid om zijn aandacht op andere dingen te vestigen. Dieren in een training hebben een bepaalde concentratietijd, dit wordt ook wel spanningsboog genoemd. De spanningsboog is afhankelijk van:
 • de leeftijd van de hond
 • externe prikkels tijdens de training (hoe erg wordt de hond afgeleid door andere dingen uit de omgeving)
 • trainingniveau

Train onder allerlei omstandigheden zodat de hond leert om de omgeving te negeren.

Consequent zijn

Trainen is een kwestie van heel veel herhalen. Een hond kan niet in één keer iets snappen, dit kost tijd, maar geef het niet op. Het kan zijn dat de hond het de volgende keer bij de training nog niet snapt, maar blijf het proberen. Sluit een training altijd positief af, dit geeft de hond ook zelfvertrouwen. Sluit af met een commando welke de hond al goed beheerst of met het spelen met een speeltje. Wordt nooit boos als het niet lukt, een hond moet de training als leuk ervaren. De ene hond leert sneller dan de andere hond, maar elke hond kan in principe getraind worden.
© 2009 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…
Honden: Angst voor mensen en vreemde voorwerpenHonden variëren in hun graad van vriendelijkheid naar vreemde mensen. (buiten hun eigen familie) Veel honden in asielen…
Angstige hondenAngstige hondenElke hond is wel eens angstig in zijn of haar hondenleven. Sommige honden zijn bang van vuurwerk of van de stofzuiger. A…
Hond: Angst voor donder en bliksemAls eigenaar is het belangrijk om te realiseren dat geluiden zoals donder zelfs de best gefokte hond angst kan inboezeme…

Rangorde bij honden en wolvenRangorde bij honden en wolvenOm bepaald gedrag van een hond te begrijpen kunt u soms kijken naar hoe de wolven zich gedroegen. Honden stammen namelij…
Hondenras: schapendoesEen schapendoes is een herdershond. Ze werden veel gebruikt en nog steeds gebruikt voor het schapendrijven. Hierbij is n…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 19-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.