Operatie hond: voorbereiden op de nazorg

Operatie hond: voorbereiden op de nazorg Een operatie is niet niks. De operatie zelf kan vaak voor onrust zorgen, maar waar soms niet aan wordt gedacht is de periode die volgt na de operatie. Vooral bij jonge of drukke honden volgt er vaak een moeilijke periode na een zware operatie. Om deze periode makkelijker te laten verlopen is het handig om vooraf je hond voor te bereiden op de operatie.

Thuis na de operatie

Hoe de periode na de operatie eruit gaat zien, verschilt per hond. Wat voornamelijk belangrijk is, is om de periode na de operatie zo veel mogelijk stressvrij te laten verlopen. Maar wanneer een arts benchrust adviseert bij een hond die niet aan de bench gewend is, kan dit juist voor stress zorgen. Stress is niet goed voor de genezing van de hond. Er gaat namelijk veel energie zitten in de stress terwijl alle energie juist nodig is voor de genezing. Het is daarom handig als de hond van te voren gewend is aan bepaalde materialen.

Benchrust

Benchrust wordt bijna altijd aanbevolen na een operatie. Ook al gebruik je een bench normaal gesproken niet, dan is het toch erg handig om de bench na een operatie te gebruiken. Honden kunnen alweer snel druk gaan doen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Honden reageren erg snel, binnen een mum van tijd springen ze op de bank en rennen ze naar de deur als de bel gaat. Als honden niet mogen springen en rennen is een bench na de operatie toch meestal het veiligst. Een bench is een plek voor rust en daardoor is het erg geschikt bij een voorspoedig herstel van de hond. Maar de bench kan ook voor stress zorgen als de hond er nog niet aan gewend is. Het is daarom belangrijk dat de hond de bench ziet als een plek waar hij kan rusten. Een uitnodigende bench is de makkelijkste manier om de hond aan de bench te laten wennen. Leg bijvoorbeeld zijn lievelingsspeeltje erin of wat snoepjes. Vaak gaat de hond op deze manier uit zichzelf in de bench. Door zijn snoepjes voortaan in de bench te geven, gaat de hond het zien als een positieve plek. Laat het deurtje in het begin altijd open staan zodat de hond er zelf in of uit kan. Wanneer de operatie achter de rug is, leg je de hond in zijn bench. Vaak zijn ze nog duf van de narcose en blijven ze rustig in de bench liggen. Het beste is om dan het deurtje wel dicht te doen. Benchrust in een korte periode aanleren, kan uitdagend zijn maar het is niet onmogelijk. Wanneer de hond totaal niet rustig blijft in de bench na zijn operatie, kan er ook worden gekozen voor een hoekje in huis met een afscheiding waar de hond zich niet kan bezeren. Het belangrijkste is namelijk dat de hond rustig is zodat alle energie in de genezing gaat zitten. Wanneer de hond totaal niet rustig blijft in de bench na een operatie is de bench niet aan te raden.

Hondenkraag

Als een hond geopereerd is aan een plek waar hij makkelijk bijkomt, kan de dokter een kraag aanraden. Op deze manier kan de hond niet aan de wond zitten. Wanneer de hond voortdurend aan de wond zit, kan het mogelijk gaan ontsteken of de hond kan de hechtingen eruit trekken. Vooraf weet je vaak niet of je hond dit gedrag vertoont. Het is daarom altijd handig om van te voren het dragen van een kraag aan te leren. Dit kan een plastic kraag zijn of een kraag van stof. Voor de hond is een kraag van stof meer comfortabel en zorgt voor meer bewegingsvrijheid dan een plastic kraag. Maar wanneer je denkt dat de hond waarschijnlijk geen kraag nodig heeft, kan er worden gekozen voor het oefenen met een plastic kraag. Een plastic kraag is natuurlijk goedkoper dan een stoffen kraag. Met de kraag kan worden geoefend door de kraag een korte periode om te doen bij de hond terwijl je de hond continue positieve aandacht geeft. Op deze manier leert de hond dat de kraag is verbonden aan positieve dingen zoals snoepjes. Wanneer de hond negatief reageert op de kraag, wacht dan tot de hond rustig is, beloon hem en haal dan pas de kraag eraf. Op deze manier leert de hond dat het goed is om rustig te zijn wanneer hij de kraag om heeft. Wanneer de kraag eraf wordt gehaald wanneer de hond er negatief op reageert, leert hij dat de kraag eraf wordt gehaald wanneer hij dat gedrag laat zien.

Medical pet shirt

Een medical pet shirt kan ook worden aangeraden door de arts. Een medical pet shirt zorgt voor bescherming en bewegingsvrijheid. Net zoals het aanleren van een kraag kan het aanleren van het dragen van een medical pet shirt handig zijn. Honden zijn meestal niet gewend om een shirt te dragen. Vaak zijn honden er dan ook erg goed in om een shirt snel uit te krijgen. Net zoals bij een hondenkraag kan dit geoefend worden door het shirt aan te doen bij de hond en vervolgens positieve aandacht te geven wanneer de hond er goed op reageert. Je wilt namelijk dat de hond het medical pet shirt koppelt aan positieve aandacht. Wanneer de hond het shirt eraf probeert te halen, leidt de hond dan af met bijvoorbeeld speelgoed. Wanneer de hond vervolgens rustig is, beloon je hem. Wanneer de hond het shirt er al af heeft gekregen, negeer het en probeer het opnieuw. Probeer de hond elke keer te belonen als de hond rustig is.
© 2015 - 2024 Kennisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hydrotherapie bij de hondDe naam hydrotherapie is afgeleid uit het Latijn, hydor staat voor water en therapeia staat voor behandeling/genezing. H…
De (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe (laparoscopische) sterilisatie bij de teefDe laparoscopische sterilisatie bij honden is een vrij nieuwe methode om uw teef te laten steriliseren. In dit artikel w…
Vrijwilligerswerk: HondenopvangVrijwilligerswerk: HondenopvangBent u op zoek naar een dagbesteding welke u van thuis uit kunt doen? Misschien is hondenopvang dan iets voor u.
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…

Gezondheidsproblemen bij de hond: AlvleeskierGezondheidsproblemen bij de hond: AlvleeskierDe alvleesklier produceert insuline en enzymen die betrokken zijn bij de vertering van vet, koolhydraten en proteïnen. W…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Kennisje (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.