De Engelse Cockerspaniël
Als je besluit een hond aan te schaffen, dan is het belangrijk om uit te zoeken welke hond het beste bij je past. Elk mens heeft een bepaalde voorkeur en elke hond heeft nadelen en voordelen. Ik wil via dit artikel de mensen informatie geven over de Engelse Cocker Spaniël.
Geschiedenis
De Engelse cocker spaniël is een van de oudste hondenrassen. De eerste schriftelijke melding van een spaniël stamt uit 948. In Engeland werd het eerst over de Cocker Spaniël gesproken in de 18de eeuw. Het waren ideale honden voor de jacht op de houtsnip. De Cocker Spaniël liet zich niet tegenhouden door doornstruiken en dichtgegroeide gewas. Met hun perfecte formaat en dikke vacht konden ze overal doorheen manoeuvreren. In de negentiende eeuw werden de cocker spaniëls opgedeeld in grote spaniels (fields) en kleine (cockers). Deze verdeling werd afgeleidt van het gewicht van de hond. Boven de 25 Engelse ponden was een field en daaronder was een cocker. In het tweede gedeelte van de negentiende eeuw is men begonnen met een fokprogramma. Deze heeft geleidt tot de hederdaagse Engelse Cocker Spaniël.De eerste Engelse Spaniel Club is in 1885 opgericht en in 1906 werd de eerste Nederlandse Spaniel Club opgericht.
Karakter
De Cocker is vrolijk van aard en heeft veel uithoudingsvermogen. Door het constant hevig kwispelend staartje geeft de Cocker aan enthousiast te zijn. In de jacht geeft het zwiepende staartje aan, dat de Cocker wild op het spoor is.
De Cocker Spaniël is heel zachtaardig en aanhankelijk, maar ook vol energie en uitbundigheid. De Cocker kan zeer goed met kinderen en andere honden overweg. Tevens zijn ze zeer alert, zelfverzekerd en nieuwsgierig. De cocker houdt van veel vreugde, maar voelt het verdriet van baasjes ook erg goed aan. De cocker houdt echter ook veel van actie en is dus niet tevreden met een blokje om. De cocker moet zijn energie kwijt in een vrij veld en dan zal ie ook tevreden rustig thuis in zijn mand gaan liggen.
Oorsprong naam
Waarschijnlijk is de naam Spaniel of Epagneul ontstaan vanuit het Spaans. Beide namen zijn een verbastering voor het espagnol. Dit betekend: hond van Spaanse afkomst. Men heeft ook wel beweerd dat Epagneul is afgeleid van het franse werkwoord 's'espagner (gaan liggen). Over de herkomst van de Spaniëls wordt nog steeds getwist, maar niemand weet precies waar de Spaniël oorspronkelijk wegkomt. De naam Cocker is afkomstig van de Woodcock (houtsnip). Rond 1800 werd er veel gejaagd op deze vogels met behulp van de Engelse Cocker Spaniël.
Spaniëlrassen
- Engelse Cocker Spaniël
- Springer Spaniël
- Field Spaniël
- Ierse Water Spaniël
- Sussex Spaniël
- Amerikaanse Cocker Spaniël
- King Charles Spaniël
Uiterlijk
De vacht van de Cocker is glad en zijdeachtig. De ogen zijn groot, bruin en niet uitpuilend. De ogen hebben een zachte en intelligente blik. De oren zijn bedekt met een gladde, zijdeachtige vacht. De oren zijn laag aangezet op ooghoogte en kunnen uitgestrekt worden tot de neuspunt. De poten zijn stevig met dikke voetzolen (kattevoeten). Het lichaam is sterk en compact. De borstkast is goed ontwikkeld en niet te breed en te smal. Het gewicht zit tussen de 12 en 15 kilo. De lengte zit tussen de 38 en 41 cm. De lengte is afhankelijk van het geslacht. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 15 jaar.
Kleuren
- rood
- leverkleurig
- zwart
- black-and-tan
- bont
- blauwschimmel/oranjeschimmel/leverschimmel
Vachtverzorging
Het is vrij simpel om de vacht van een Cocker Spaniël in goede conditie te houden. Regelmatig kammen en borstelen is een remedie om dood haar uit de vacht te verwijderen. Tevens is de Cocker goed te plukken (vlakke hand op het doffe haar en met de andere hand de haren eruit trekken). Het is bij de Cocker zeer belangrijk dat er extra aandacht wordt besteedt aan de oren. De haren in de oren moeten regelmatig bijgeknipt of geplukt worden. De Cocker heeft vrij lange oren, waardoor er geen lucht bij komt. Dit betekend dat ze snel last hebben van de oren en dat er makkelijk klitten in kunnen komen. Het is altijdt aan te raden om zo nu en dan de hond te laten trimmen. De haren tussen de kussentjes en de haren in en om de oren worden dan goed bijgewerkt.
Coupeerverbod
In Nederland geldt er een coupeerverbod voor staarten sinds 1 september2001. Zodra men toch een Engelse cocker spaniël aanschaft met een gecoupeerde staart, dan kan men niet meedoen met officiële wedstrijden, tentoonstellingen, clubmatches en door de Raad van Beheer goedgekeurde examens.
Door een juiste manier van opvoeden en verzorging zal de eigenaar van de Cocker Spaniël een vrolijke, levendige en intelligente hond bezitten, die aanhankelijk is en elk gebaar van genegenheid teruggeeft