Voortplanting van de hamster

De meeste hamstervrouwtjes zijn geslachtsrijp met ongeveer 4 weken. Bij bepaalde soorten duurt het iets langer en zijn geslachtsrijp na een maand of drie. De mannetjes zijn geslachtsrijp rond 45 dagen. Als je wil fokken of ontdekt dat je vrouwtje zwanger is, dan zijn er een aantal dingen die je moet doen en een aantal dingen die je juist moet laten om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Geslachtsrijp

Zoals je in de inleiding kan lezen, zijn hamsters erg snel geslachtsrijp. In principe kan je dus heel snel beginnen met het fokken van jongen. Toch is dit niet aan te raden. Je kan beter wachten tot de hamsters fokrijp zijn en dat is over het algemeen als ze rond de 60 dagen zijn. Zodra een vrouwtje 60 dagen is, is ze helemaal uitgegroeid. Dit is belangrijk omdat ze dan de energie heeft om drachtig te zijn zonder er zelf schade van te ondervinden. Natuurlijk kan je ook nog iets langer wachten. Dat is alleen maar gunstig.

Wanneer je wil fokken, dien je met verschillende dingen rekening te houden. Zo zal je de jongen ergens moeten kunnen onderbrengen. Het is ook niet altijd eenvoudig om een mannetje en een vrouwtje op het goede moment bij elkaar te zetten. Wanneer je niet het juiste moment uitzoekt dan kunnen er gevechten ontstaan die gevaarlijk kunnen zijn.

Vanaf het moment dat het vrouwtje geslachtsrijp is, zal ze in de bronstige periode een bepaalde geur verspreiden. Het stofje dat in de periode wordt aangemaakt, zit voornamelijk in de urine van de hamster. Voor het mannetje is de geur een teken dat hij naar het vrouwtje kan gaan. Zonder deze geur zal hij dit niet doen.

De hamsters zullen elkaar gaan besnuffelen en likken. Vaak ligt het vrouwtje op de grond. Ze staat wel regelmatig op en het lijkt dat ze wil vluchten. Vervolgens gaat het mannetje er weer achteraan. Het is een spel dat uren kan duren. Steeds vakaer zal het mannetje met de snuit in de flank van het vrouwtje stoten en uiteindelijk zal het vrouwtje stokstijf blijven staan. Dan zal het echte paren beginnen. Het is heel belangrijk om de hamsters tijdens dit proces niet te storen. Na de eerste paring zal het vrouwtje het mannetje nog een aantal keren uitdagen. Er volgen dus meerdere paringen achterelkaar. Hamster zijin schemer- of nachtdieren en daarom zal dit ritueel bijna altijd 's avonds en 's nachts plaatsvinden.

Drachtig

De gemiddelde draagtijd van een hamster is 15 tot 18 dagen. Voor een dwerghamster geldt een draagtijd tot 22 dagen.

Meestal is het beter om het mannetje en het vrouwtje van elkaar te scheiden tijdens de dracht.

Ongeveer tien dagen na de bevruchting zal het vrouwtje in gewicht gaan toenemen. Op dat moment zal je de jongen ook kunnen voelen. Die dit wel voorzichtig of ga langs een dierenarts om de drachtigheid te bevestigen. Als de hamster te ruw wordt behandeld dan kan ze uiteindelijk het hele nest afstoten.

Ongeveer twee weken na de bevruchting zal het vrouwtje beginnen aan het bouwen van een nest. Ze zal de hele kooi op de kop zetten en gaan graven en onderzoeken. Doe op dit moment wat extra hooi en strrooisel in de kooi.

Geef ook wat extra voedsel. Dit kan ze dan opslaan in het zelf gemaakte nestje.

Jongen

Meestal worden en vier tot tien jongen geboren. Bij de dwerghamster zal dit twee tot scht jongen zijn. De grootte van het nest is afhankelijk van de leeftijd van het vrouwtje, haar gezondheid, de keren dat ze al een nest heeft gehad en het seizoen.

De jongen worden geworpen in een nest dat het vrouwtje zelf heeft gemaakt. Ook hier is het belangrijk dat de hamster zo min mogelijk wordt gestoord. Je kan merken dat het vrouwtje aan het werpen is als je hoge pieptoontjes hoort. Dit zijn de geluiden die de jongen maken.

Hamsterjonkies zijn kaal, blind en doof als ze worden geboren. Ze wegen ongeveer twee gram. Dwerghamsters wegen bij de geboorte maar 1,6 gram. De eerste haartjes worden zichtbaar na een week. Na acht dagen kunnen ze geluiden horen en na twaalf dagen openen ze de oogjes.

Het is vooral in de eerste week heel belangrijk dat de jongen niet worden afgestoten door de moeder. Gebeurd dit wel dan is het bijna niet mogelijk om de jongen zelf met de hand groot te brengen. Meestal gaat het goed en zorgt het vrouwtje uitstekend voor haar jongen.

Zodra de jongen haartjes krijgen, kunnen ze zelf de weg naar het nest terugvinden. Tijdens de eerste dagen van hun leven drinken ze uitsluitend melk. Hiervoor heeft het vrouwtje zestien tepels zodat alle jongen tegelijk kunnen zogen. Vanaf een aantal dagen na de geboorte zullen de jongen ook ontlasting van de moeder uit de blinde darm gaan eten. Hierin zitten veel vitaminen en is dus noodzakelijk voor een goede start.

De eerste tijd zal het vrouwtje liggend zogen. Na ongeveer een dag of tien zal ze blijven staan. Op dat moment zullen de jongen ook vast voedsel gaan eten.

De jongen kan je bij de moeder laten tot een week of drie. Daarna moeten ze er echt bij weg gehaald worden. Zeker voordat ze vier weken zijn. Dit is belangrijk omdat er anders snel gevechten kunnen gaan uitbreken.

In de periode dat de moeder aan het zogen is, kan je het beste de kooi niet in z'n geheel verschonen. Beperk je tot de plek waar de ontlasting ligt.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mongoolse gerbil – voortplantingMongoolse gerbils zijn leuke huisdieren, en het is helemaal leuk als het lukt om een nestje te fokken. Onderstaand artik…
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…
Konijnen fokkenKonijnen fokkenKonijnen zijn al geslachtsrijp als ze 3 of 4 maanden oud zijn. Vanaf die tijd moet je rekening houden met nakomelingen.…
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…

Tips voor een actieve degoeIn de natuur zoekt een degoe vrijwel de hele dag naar voedsel. Zodra een degoe bij ons thuis in een terrarium zit, is da…
Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Lees eerst de huisdierenbijsluiter voordat je een huisdier koopt. Ieder jaar opnieuw stromen dierenasielen vol en niet z…
Bronnen en referenties
  • Foto: Tijger van Janneke
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.