Alles over de Teckel

De Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras bestaat al sinds de middeleeuwen. De hond werd gefokt voor jacht onder de grond. Daar was deze kortbenige hond uitermate geschikt voor. Tegenwoordig wordt de Teckel nog steeds voor de jacht gebruikt, al is het nu wel voornamelijk een gezinshond.

Land van Herkomst

Duitsland

Aanleg

Gezelschapshond. Kan ook gebruikt worden als jachthond.

Grootte

Teckels worden onderverdeeld in drie groepen. De standaart Teckel, weegt maximaal 10kg. Verder is de borstomvang groter dan 35 cm. Ten tweede de Dwergteckel, met een borstomvang van 30 tot 35 cm. Als laatste de Kaninchenteckel, de kleinste van de drie, de borstomvang mag niet groter zijn dan 30 cm.

Vacht

Er zijn kortharige,langharige en ruwharige Teckels. De kleur is meestal roodbruin, maar chocoladebruin en kastanjerood kan ook voor komen.

Verzorging

Bij kortharige Teckels heeft de vacht weinig verzorging nodig. Zo nu en dan even kammen. Langharige Teckels moet u wat vaker borstelen. Klitten komen nou eenmaal vaker voor bij langharigen. Ruwharigen moeten ongeveer twee keer per jaar geplukt worden. Houd verder de oren schoon en de nageltjes kort. Pas op met voeding, overgewicht is erg slecht voor de Teckel.

Aard

  • Kortharige Teckels: Moedig, dominant, slim, waaks, levendig, humor,gezellig, vasthoudend, nieuwsgierig. Teckels zijn erg gehecht aan zijn baas en diens gezin. Zorg ervoor dat hij van jongs af aan al veel situaties heeft meegemaakt. Bijvoorbeeld verkeer, kinderen enzovoorts.
  • Langharige Teckels: Moedig, eigenzinnig, waaks,intelligent, levendig,gezellig,speels. Deze Teckel heeft een zachtaardig karakter.
  • Ruwharige Teckel: Moedig, dominant, eigenzinnig, slim, waaks, levendig, nieuwsgierig, humor.

Opvoeding

Kortharige Teckels zijn vrij dominant. Zorg dus voor een regelmatige opvoeding. Om de Teckel commando's te leren is redelijk wat geduld nodig. U moet er niet op rekenen dat deze alles zal doen wat u zegt, eigenzinnigheid is een duidelijk kenmerk van deze hond. Vroeg beginnen aan een puppycursus is een goede zaak. Langharige teckels zijn iets eenvoudiger op te voeden, maar ook bij dit ras geld dat geduld een erg schone zaak is.

Sociale aanleg

De hond hecht zich sterk aan het gezin waar hij bij hoort. Vreemden moeten niet rekenen op een warm welkom. Omgaan met kinderen moet deze hond vroeg leren, het is dus goed deze te laten wennen aan kinderen en te zorgen voor positieve ervaringen. Als u dit doet dan zal u ook weinig problemen krijgen. Andere honden zijn ook geen probleem voor de Teckel, meestal kan hij hier goed mee opschieten. Pas op met kleine huisdieren, omdat het jachtinstinct dan op kan spelen. Indien u katten heeft moet u de Teckel hier op jonge leeftijd aan laten wennen.

Beweging

Veel beweging is goed voor dit ras. Deze kan zo een goede conditie opbouwen. Laat de hond niet zomaar los lopen, het is mogelijk dat deze wegloopt. Teckels zijn sterke honden die erg oud kunnen worden. Zorg wel dat hun rug niet onnodig belast wordt door bijvoorbeeld traplopen.

Bijzonderheden

Ruw en Langharige Teckels komen voort uit de kortharige Teckel. Ze zijn ontstaan door de Kortharige te kruisen met andere rassen.
© 2008 - 2023 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskatten: Britse LanghaarRaskatten: Britse LanghaarDe meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar z…
De teckel, een kleine jagerDe teckel, een kleine jagerDe teckel is dan wel klein, maar het is zeker geen schoothondje. Het is een jachthond met een moedig, levendig en onderz…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Slakken houden en kwekenSlakken houden en kwekenSlakken, misschien denkt u: "Wat een vervelende rotbeesten! Ze eten alleen maar mijn planten op!" Dan heeft u het waarsc…
Baasb (86 artikelen)
Laatste update: 23-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.