De teckel, een kleine jager

De teckel, een kleine jager De teckel is dan wel klein, maar het is zeker geen schoothondje. Het is een jachthond met een moedig, levendig en onderzoekend karakter. Ook is hij zeer intelligent, vrolijk, onafhankelijk, slim en eigenwijs. Het is een aanhankelijke hond, die niet graag alleen is. De teckel past bij een baas die duidelijke regels heeft en weet hoe met dit ras om te gaan.

Algemeen

De teckel, ook wel dashond genoemd, is een klein hondenras. We kennen drie varianten van de teckel. De standaard teckel heeft een borstomvang (bij teckels kijken we niet naar de hoogte, maar naar de borstomvang) van 30 cm en kan een gewicht bereiken van 9 kilo. De dwergteckel heeft een omvang van 30 cm met een gewicht van 6-7 kilo en dan is er nog de kaninchenteckel, diens borstomvang kleiner is dan 30 cm en een gewicht heeft van 4-5 kilo. De poten van de teckel zijn erg kort, waardoor zijn lange lichaam vlakbij de grond ligt. Teckels zijn sterk en gespierd en ze zijn er in de variëteiten korthaar, langhaar en ruwhaar. Hij heeft een lange kop, die hij opgericht draagt. Dit ras komt voor in de kleuren black and tan, roodbruin, wildkleur grijs of wit. De teckel wordt gemiddeld 13 jaar oud.

Oorsprong

De teckel werd oorspronkelijk in Duitsland voor de jacht gefokt, waarbij hij het wild moest opjagen onder de grond. Zijn korte poten maakten het makkelijker voor hem om in de holen van vossen en dassen binnen te dringen, wat ook de reden is dat hij zo gefokt is. Maar hij werd ook ingezet voor de jacht op reeën, wilde zwijnen en konijnen. Door zijn achtergrond als jachthond is de teckel tegenwoordig nog steeds heel moedig, onverschrokken en zelfbewust. Ze zijn stoer en hebben een eigen wil, waardoor ze een goede opvoeding nodig hebben.

Karakter

Als een teckel voldoende wordt bezig gehouden, is het leven in huis geen probleem. Wanneer hij zich gaat vervelen, wordt het echter anders. Veel teckels blaffen graag. Alles wat nieuw en spannend voor ze is, krijgt onmiddellijk alle aandacht en dat kunnen ze laten merken door te blaffen. Bovendien zijn ze zeer waakzaam en hebben ze vaak het gevoel dat ze bij allerlei dagelijkse geluiden huis en haard moeten beschermen.

De teckel is graag buiten. Hij is volhardend en geniet ervan om rond te struinen. Hij houdt van water. Bij mooi weer aarzelt hij niet om in het water te springen en te genieten van een zwempartij. Het is belangrijk deze hond alleen los te laten tijdens een wandeling, als hij goed luistert. Zijn jagersdrang kan hem anders snel op andere gedachten brengen. Door zijn geringe grootte is hondensport misschien niet heel geschikt voor de teckel, maar aan de andere kant mag hij graag bezig gehouden worden, dus voor het plezier zou je het zeker kunnen doen. De teckel is eigenzinnig, maar vriendelijk en kan het goed vinden met kinderen. Hij speelt graag met kinderen, maar vergeet nooit zijn jachtdrift. Laat daarom kleine kinderen niet alleen met deze honden wandelen.

Opvoeding

Bij de opvoeding van een nieuw huisdier gaat het er niet alleen om dat hij commando's leert. Ook voor de teckel is het heel belangrijk dat hij van kleins af goed gesocialiseerd wordt en allerlei dagelijkse situaties leert kennen. De teckel is klein, maar zelfbewust. Hij moet dus als jong hondje al leren om te gaan met andere honden, van iedere grootte. Ook moet hij vertrouwd gemaakt worden met kinderen. Het bezoeken van een hondenschool is dan ook een goed idee.

Als een teckel koppig en hardnekkig is, moet je niet boos op hem worden. Hij bezit nu eenmaal deze eigenschappen, ze zijn aangeboren en bij de jacht zijn ze hem altijd heel behulpzaam geweest. Het is veel belangrijker dat hij ondanks zijn grootte de grondbeginselen van de hondenopvoeding beheerst. Met motivatie en positieve beloningen kan men veel bereiken bij de teckel. Als hij beloond wordt bij goed gedrag, zal hij snel luisteren, omdat hij weet dat hem dat wat oplevert. Bovendien is een teckel gek op zijn baas en zal hij hem graag plezieren.
© 2016 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De teckel, uw huisdier?De teckel. Een grappig ietwat langwerpig hondje. Kenmerkend voor dit hondje zijn ze lange rug en zijn lange oren.
Alles over de TeckelDe Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras bestaat al sinds de middeleeuwen. De hond werd gefokt voor jacht on…
Argentijnse dogArgentijnse dogDe Argentijnse dog, een jachthond die zeer trouw is aan zijn gezin, die een rasechte beschermer is van kleine kinderen,…
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…

De akita, de nationale hond van JapanDe akita, de nationale hond van JapanDe akita is een hond, die tijd en ruimte nodig heeft. Hij is graag bij zijn mensen in de buurt, heeft veel beweging nodi…
Hoe om te gaan met de dobermannDe dobermann is een grote, sterke hond met een trouw en vriendelijk karakter. Hij is echter ook waakzaam en heeft een gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klausneu, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Teckel, bezocht op 1-2-2016
  • http://www.licg.nl/p5/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/teckel.html, bezocht op 1-2-2016
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.