Kattengedrag: een nieuwe kat in huis

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om een nieuwe kat in huis toe te laten. Bijvoorbeeld die zielige kat uit het asiel, de aanloopkat of een nieuw maatje voor de kat in huis. Katten zijn eigenwijs en geven vaak niet altijd even duidelijk aan wat ze prettig vinden of juist niet. En dan kan het maar zo gebeuren dat je ineens in een kamp tussen de oude en nieuwe katten in je huis. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Of wat doe je als het inmiddels oorlog is? Begin bij het begin!

Algemeen

Er zijn een paar dingen die aan te bevelen zijn om in ieder geval bij stil te staan. Zo heeft de kat vaak behoefte aan rust in het begin. Immers: nieuw handen die hem aaien, nieuwe geuren die niet van zijn territorium afkomstig zijn en daarnaast misschien wel een opgedrongen rivaal. Daarom is het vaak beter om de kat eerst af te zonderen. Bij het asiel krijg je dit advies vaak standaard maar bij vele catteries niet. Dat is ook niet zo vreemd omdat de catteries meestal kittens brengen en dit meestal minder problemen geeft. Ook zijn asielkatten meestal minder stabiel dan de raskatten, maar dat ter zijde. Als het kan is het prettig voor de kat om de mand waarin hij vervoerd werd in de kamer te zetten. Daar zitten voor hem bekende geuren aan. Zorg er wel voor dat de mand niet dicht kan vallen. Daarnaast moet er natuurlijk een kattenbak en water plus eten in de kamer aanwezig zijn.

Respecteer de kat en dwing hem tot niks. Laat de kat u ontdekken. Eventueel kunt u hem lokken met voer of een spelletje, dat is goed, maar til hem niet tegen zijn zin op om ‘te knuffelen’. Het dier kent u nog niet zo goed en kan dan mogelijk deze aanraking anders ervaren als u dit bedoeld had.
Dus: laat de kat naar u toe komen voor een knuffel of een aai over zijn kopje.

Wennen aan een nieuw huis zonder andere dieren

Wanneer de nieuwe kat een beetje gewend is en tot rust lijkt te zijn gekomen kunt u een stapje verder gaan. De voorkeur is de kat in zijn eigen tempo het huis te laten ontdekken. En het liefst alleen. Dus even nog niet alle gezinsleden erbij. Dat zijn erg veel nieuwe prikkels ineens voor de kat. Wellicht een moeilijke opgave, want iedereen is uiteraard enthousiast over de nieuwe bewoner, maar geduld is in deze een schone zaak. Zeker ook met kleine kinderen in de buurt of een groot aantal gezinsleden.

Wat een kat zo bijzonder maakt is zijn eigenzinnige karakter en iedere kat heeft er één. Ze zijn allemaal verschillend. Zo zal de één zal zich meteen thuis voelen en zich nestelen op de bank. De ander verkiest toch liever een plaatsje onder die bank en laat zich mogelijk twee weken niet zien. Wanneer uw kat bijvoorbeeld erg schrikkerig is of in een hoekje is weggedoken, is het niet aan te raden snel ruimten aan zijn eigen kamer toe te voegen. Laat hem dan nog even in zijn kamer eventueel met de deur open om te wennen aan de eerste ruimte ernaast. Zodat hij bijvoorbeeld op de overloop kan en een andere slaapkamer, stel u had hem boven een slaapkamer gegund.

Maar het kan ook anders, soms is een kat meteen ondernemend en nadert hij u vrijpostig, dan kan er sneller overgegaan worden tot het toevoegen van een andere ruimte en kan de avontuurlijke ontdekkingstocht beginnen.

Soms is een kat een beetje traumatisch door zijn verleden en is het angstige gedrag daar een gevolg van. Dit kan hem dan hinderen in het ontdekken van het nieuwe huis. Laat u dan nagaan bij uw dierenarts of er mogelijk een medische reden is voor het gedrag en laat u daarna eventueel doorverwijzen naar een gedragstherapeut.

Wennen aan een nieuw huis waar al een kat woont

Om te beginnen: houd uw katten de eerste dagen van elkaar gescheiden. Een eerste ontmoeting om te kijken ‘hoe het gaat’ kan voor betrokken katten traumatisch worden. Niet doen dus! Immers in de natuur zou de kat ook een ‘stapje terug doen’ alvorens de indringer te verjagen. En de nieuwe kat heeft er ook niet om gevraagd om in deze situatie geplaatst te worden. Respecteer dit.

Als u merkt dat uw nieuwe kat aaien en kopjes geven prettig vindt, is het aan te bevelen de komende dagen eerst hem en vervolgens de al aanwezige kat(ten) te aaien. Op deze manier raken de katten vertrouwd met de geuren van elkaar. Vergeet dus niet uw kat vooral langs de (speeksel)klieren van de wangen te aaien.

Wanneer uw nieuwe kat wat ondernemender is geworden, het duidelijk is dat hij zich op zijn gemak voelt en niet schrikkerig is, kan begonnen worden met de tussendeur op een kier te zetten. Zorg er wel voor dat de katten niet bij elkaar kunnen en dat ze nog geen oogcontact kunnen maken waar je niet bij bent. Er mag wel gesnuffeld worden. Daarna mogen de katten elke dag even bij elkaar met als afleiding lekker eten. Zet de etensbakjes een eindje van elkaar af en zet ze per maaltijd iets dichter bij elkaar als het goed gaat. Als dit ook goed gaat, kunnen de katten een paar uur per dag bij elkaar onder begeleiding of de kennismaking verder goed verloopt. Zorg ervoor dat de katten zich te allen tijde kunnen terugtrekken naar een eigen veilige plek. Bijvoorbeeld een andere ruimte, mandje of hangmat. Katten laten uitvechten is absoluut dieronvriendelijk: de hele situatie is onnatuurlijk, ze hebben er immers niet voor gekozen. Niet doen dus!

Meestal moet het goed gaan als u de adviezen opvolgt zoals beschreven. Basisregel nummer één blijft echter: neem vooral de tijd! Zelfs wanneer het fout dreigt te gaan en u haalt de katten voor korte tijd uit elkaar en begin het traject weer opnieuw loont het de moeite. Vaak is dit een betere optie dan een kat weer uit te plaatsen, daar moet hij weer opnieuw wennen en is het maar afwachten wat daar dan zal gebeuren. Maar nogmaals: neem de tijd! En als u er niet uitkomt haal deskundige hulp in huis.

Wennen aan een nieuw huis waar al een hond woont

Grotendeels komt de gewenningsperiode overeen met de boven beschreven fases. Extra aandacht verdient het mogelijke jaaggedrag van uw hond. Voorkom daarom dat de hond achter de kat aangaat. U kunt de hond vasthouden aan zijn halsband en riem of hem in een bench doen. De hond moet bij het zien van de kat afgeleid worden met iets lekkers en beloond worden voor goed gedrag. Zodat deze dit goede gevoel gaat koppelen aan de kat. Geef de kat gelegenheid om uit zelf te besluiten uit ‘zijn’ kamer te komen. U kunt uw hond alleen los laten lopen wanneer u zeker weet dat hij niet op katten reageert. Laat voor de zekerheid wel de riem aan de halsband zitten. Mocht hij toch achter de kat aanjagen dan is de hond eenvoudiger te pakken. Eigenlijk is het verstandig om uw huisdier altijd te laten kennismaken met andere diersoorten. Zo voorkomt u eventuele onverwachte confrontaties. Bovendien geeft dit veel voordeel bij het introduceren van een tweede huisdier.

Wanneer alles naar wens verloopt, mogen ze een paar uur bij elkaar onder uw supervisie. Zorg ervoor dat de kat zich altijd kan terugtrekken naar een eigen veilige plek waar de hond niet bij kan komen.

Na hoeveel tijd kan uw kat naar buiten?

pas nadat u en uw nieuwe huisdier elkaar voldoende kennen en vertrouwen kan het wennen aan het naar buiten gaan beginnen. Gemiddeld is daar ongeveer vier weken voor nodig. Ook dit kan per kat weer veel verschillen. Daarnaast is het aan te bevelen de kat te laten wennen aan een lokkertje. Bijvoorbeeld het eten voor het slapen gaan of iets lekkers om 22.00 uur. U moet dit consequent op dit tijdstip aan uw kat om die tijd aanbieden. Het liefst zo dat de kat er op den duur zelf naar vraagt. Wanneer de kat buiten komt weet u zeker dat deze rond deze tijd altijd thuis komt. Als aan bovenstaande gewerkt is en het is zover laat de kat dan in fases aan de tuin en omgeving wennen. Eerst de tuin zelf en korte tijden, bijvoorbeeld een half uurtje in uw bijzijn. Dan moet het gaan en is uw huisdier een volwaardig gezinslid geworden: gefeliciteerd!
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Misverstanden rond kattengedragMisverstanden rond kattengedragWe denken vaak in “mensentermen” als we de kat iets zien doen, maar dat vaak een onjuiste constatering. Daarnaast zien w…
Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…

Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…
Kattengedrag: poes is zwangerEen zwangerschap brengt voor een poes nogal wat veranderingen mee. Haar hormonen spelen op, haar lijf verandert. En vaak…
Bronnen en referenties
  • http://www.kattengedragstherapie.nl/index.htm
Reacties

Diana, 28-05-2014
Beste mensen, misschien kan iemand me van hulp voorzien?

Ik heb al twee huistijgers van 3 en 4 jaar die prima in harmonie leven. Sinds een maand is er nieuwe kater in huis. Deze heb ik 1,5 week helemaal gescheiden van de anderen gehouden en eigenlijk nu ook nog.

Wat heb ik gedaan:
Dekentjes en geuren uitgewisseld. De nieuwe kat komt uit een asiel en reageerde niet op de geuren. Een van de oude katten begon te blazen na het ruiken van een nieuwe viervoeter en begon uit frustratie(?) de andere kat te slaan. De nieuwe kat hadden ze nog niet gezien.

Vorige week, konden ze elkaar met gesloten deur horen en ruiken. De nieuwe kat gromde en brulde als het ware het huis bij elkaar. De oude kat begon te blazen.

Feliway, catnip, deur op kiertjes, geuren uitwisselen, ruimtes wisselen, wel zien, niet zien. Wat ik ook doen, het lijkt dat ze niet kunnen luchten of zien. Een van de mijn bestaande katten - nr 2 - is doodsbang er rent weg als de nieuwe kat begint te brullen. Ik durf ze niet bijelkaar te zetten en ben bang dat dit niet gaat werken zonder dat er gevochten gaat worden.

Hebben jullie misschien advies, ik heb alles gedaan volgens de regels en ben bang dat de nieuwe kat een nieuw huis moet vinden.

Hoop dat jullie me kunnen helpen? Reactie infoteur, 07-07-2014
Beste Diana

Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu is afgelopen. Hopelijk zit iedereen lekker in zijn velletje.

Groet
Hoptunaa

Cleo, 24-05-2014
Wij hebben sinds gisteren een nieuw katje. onze 'oude' kat die de baas is over het huis, Cleo is heel schuw. Het eerste moment dat ze het katje zag begon ze ge grommen, maar viel haar niet aan. ze liep zelfs weg. Het kleintje begon al de hele huis (niet boven) te ontdekken. vandaag zagen we dat Cleo (de oudste dus) boven aan het slapen was. Ze lag wel helemaal bovenop een kast. Uiteindelijk hebben we de kitten in apart gehouden en zit dus de hele tijd te miauwen. Cleo zelf zicht nu twee kamers van hem in de zetel te slapen. Maar als Cleo gewoon rondloopt en ze hoort het gemiauw van de kitten begint ze weer te grommen. Help alsjeblief hoe kan ik zorgen dat ze vriendjes worden? Reactie infoteur, 07-07-2014
Hallo Cleo,

Ik hoop dat het inmiddels allemaal goed gaat en dat iedereen happy is. Uit je mail maak ik op dat je je al na 1 dag zorgen maakt. Deze dingen hebben echter wat meer tijd nodig. Maar wellicht hebben ze elkaar al wat de ruimte gegeven?

Groet
Hoptunaa

Truus, 12-04-2014
Hallo wij hebben poezen van 3.5 jaar oud het zijn twee zussen.
Nu heeft 'n kennis ons gevraagd of dat wij haar poes van 9 maanden willen hebben, ze wil namelijk erg graag naar buiten maar ze woont zelf langs een drukken weg en is bang dat haar poes wordt aangereden.
Nu is mijn vraag hoe kunnen we dat het beste aanpakken, kunnen onze poezen die nu erg aanhankelijk zijn ineens 'n ander gedrag geven.
help Reactie infoteur, 14-04-2014
Beste Truus,

Ik vind het lastig je vraag te beantwoorden omdat ik maar weinig informatie heb. Wat ik me afvraag is waarom de kennis bij jullie uitkomt. Jullie hebben immers al twee katten? Dat jullie kennis op zoek gaat naar een ander baasje vind ik slim als een kat niet gelukkig zou kunnen zijn bij hen. Maar moet je niet denken aan je eigen katten? Het zou goed kunnen gaan, maar wat als dit niet het geval is? Het is niet altijd te voorspellen.
Uit eigen ervaring was ik altijd erg makkelijk met opvang van de katten van anderen en dat ging vaak uiteindelijk goed. Maar ik weet nu ook uit ervaring dat het anders kan gaan. Mijn kater plast op bed, op kleren die ik laat liggen en regelmatig laat hij de andere kat weten dat hij niet van haar gediend is. De rust in huis is verdwenen. Mijn drie katten zijn gelukkig maar ik moet me zelf in allerlei bochten dringen om de vrede te bewaren. Altijd uitkijken dat de ander niet meer aandacht krijgt etc. Eigenlijk overweeg ik soms om 1 van de katten uit huis te plaatsen.

Wat ik je wil zeggen: een kat is een individu nogmaals het kan vaak goed gaan maar pas goed op en hou ook rekening met je eigen katten. Misschien kun je helpen om een ander baasje te vinden voor de andere poes.

Succes met je wellicht moeilijke keuze

groetjes
Hoptunaa (Anneleen)

Tommy, 08-01-2014
Hallo,
Ik heb al een paar dagen een kitten maar ze heeft schrik en eet niet en drinkt niet. Ik maak me zorgen. Wat kan ik of moet ik doen? Reactie infoteur, 18-01-2014
Beste Tommy

Hopelijk gaat alles nu veel beter? Helaas is er wat weinig informatie om mee te denken voor een advies. Succes!

Groetjes
Hoptunaa

S. Rijnvis, 19-07-2011
Hey hallo
wij hebben nu sinds medio mei een kitten in huis genomen haar naam is lady
we hadden al een heer van 5 jaar genaamd binky aangezien hij altijd een andere kat inhuis gewend was dachten wij dat het leuk zou zijn als hij er weer een gezelschaps dier bij zou hebben… we hadden het bovenstaande advies opgevolgd van het apart houden nu is het alleen zo dat lady uit die kamer ontsnapt is en zo tegen bink op rende dat hij denk ik nog al schrok… en sinds dien is het niet meer goed gekomen… de kleine ladey loopt steeds achter bincky aan en ziet alles als spelen maar binky blijft grommen slaan en blaasen bink is zelfs weg gelopen en ben hem een week kwijt geweest! help wat moet ik doen! gr suus Reactie infoteur, 10-08-2011
In dit geval moet je je ook vooral verplaatsen in Bincky. Hij heeft er immers niet om gevraagd, Lady is erg druk en dan maakt ze hem ook nog aan het schrikken in zijn eigen wereld. Je moet Bincky voorop stellen bijvoorbeeld door hem altijd het eerst te groeten etc. Maar apart houden totdat het ergste geblaas voorbij is is ook belangrijk. Dat is moeilijk om zo te bepalen, iedere situatie is anders. Maar de praktijk is dat een kitten meestal uiteindelijk wel geaccepteerd wordt. Veel succes

Saskia, 19-07-2011
Ik heb al een kat van bijna 14.We hadden ook een andere kat en die is doodgereden.Nu hebben we er 1 bij van rond de 1 jaar.(sinds gister) Mijn oude kat kijkt alleen maar en heeft zoiets van ja het zal wel. De nieuwe kat zit te blazen en te grommen.

Is dit normaal en zullen ze wel aan elkaar gaan wennen? Reactie infoteur, 10-08-2011
Ja dat is wel normaal, de nieuwe kat laat zo merken dat hij nog niet op zijn gemak is en in een nieuwe situatie zit. Misschien wel met heel veel prikkels ineens. Apart zetten is dan vaak erg goed om rust te creeren. Dat de oude kat ' niet reageert' wil niet zeggen dat je ze niet in de gaten hoeft te houden. Katten zijn kanjers als het gaat om ' stille oorlogen'. Ze kunnen dan bijvoorbeeld uren elkaar in de gaten houden totdat een keer de bom barst.

Maar met een beetje mazzel gebeurt dat niet en zal de nieuwe kat wennen.
Veel succes

Lazina Rahamat, 08-04-2011
Hallo, sinds 7 april 2011 hebben we een kater genaamd Tommie en hij is 5 jaar oud.
Wat bleek dat Tommie tussen de vrouwen heeft gewoond en toen de vorige eigenaar besloot om een andere kater te nemen dan was het een drama. Daarom wilde ze Tommie wegdoen hij strestte en plukte al zijn haren omstreek zijn schaamgedeelte. Toen ik zijn medische dossier had gelezen en zag dat de stres al vanaf het begin al speelt maar de vorige eigenaar heeft het niet opgeven of niet erbij nagedacht om Tommie weg te doen wat je kan zien aan hem dat hij angstig is. Maar ik hoop dat het tijdelijk is. Reactie infoteur, 06-05-2011
Ik wens u veel succes en hoop dat het snel voorbij is en inderdaad tijdelijk is
groet
Hoptunaa

Rachel Kraus, 08-11-2008
Wij wonen in Hellevoetsluis in de RavenseHoek. Ons poes Dibey is niet thuis gekomen. Ze is nu een paar uur zoek. We maken ons zorgen omdat ze nog maar een half jaar is en wij haar pas 6 weken hebben. Wie heeft onze poes gezien, je spreekt haar naam uit als Dibie. U kunt contact opnemen op 0621545918. Wij willen haar terug, haar zus is al gevonden. We denken dat ze samen op ontdekking uit waren…

Met vriendelijke groet,

Rachel Reactie infoteur, 11-11-2008
Dat is schrikken!

Ik hoop dat ze weer veilig thuis is inmiddels en dat je haar weer lekker kan knuffelen!

Knuffels voor Dibey!

Groetjes,
Hoptunaa

Pierins Bettina, 16-07-2008
Hallo, 2 weken geleden stond er een klein katje voor onze deur te miawen en dat ging door merg en been, conclusie het zit natuurlijk bij ons binnen maar het probleem is dat we 2 labradors hebben waarvan eentje dat 5 weken geleden uit het asiel ons vervoegd heeft. Het gaat niet goed om dat kleine katje te verbroederen met die 2 grote dieren die ook mijn schatten zijn. Wat kunnen we nu doen zodat we dat kleine katje niet hoeven weg te doen ( mijn hart zou breken )? Reactie infoteur, 17-07-2008
Beste Pierins Bettina,

Zo dat is inderdaad wel snel, zijn de twee labradors al aan elkaar gewend?

Ik kan het me zo goed voorstellen dat je de mauwende kat in huis hebt genomen, immers een kat kiest jou?

Of het goed komt hangt ook van jullie inzet af: je zult ze eerst apart moeten houden en stapje voor stapje aan elkaar laten wennen. Bijvoorbeeld eerst eens met de geuren aan de gang. Je kan bv met tissues de honden aaien en deze bij de kat leggen en anders om. Daarna de deur op een kier (haakje) en kijken wat ze doen. Het is moeilijk om zo op afstand iets te adviseren, zo heel erg veel informatie geeft je ook niet.

Maar begin bij het begin:
1. laat de kat aan het nieuwe huis wennen, laat de labradors ook weer hun zelf zijn. M.a.w. rust in uis.

2. vanuit die rust kun je starten met geuren uitwisseling, deur op een kier, sluit de honden ook eens op in de kattenkamer om aan de geur te wennen.

3. reageer goed op wat de dieren zelf aangeven: vinden ze het nog te eng, dan hoeft het ook niet. Vaak geven ze wanneer ze weer wat beter in hun vel zitten zelf wel aan wat ze wel of niet aankunnen.

Als je meer vragen hebt wil ik je graag proberen te helpen, als ik je niet kan helpen zoekwen we het ergens anders op (gedragstherapeut bv)

In ieder geval veel succes,

Hoptunaa

Kisses (infoteur), 13-07-2008 #10
Oh, ook erg leerzaam. We hebben het met onze katten dus wel goed gedaan. Probleem blijft dat twee van onze katten de oudste verjagen zodra ze de kans krijgen. Het is echt twee tegen een. Is aan deze situarie tussen onze katten, dioor de twee agressieve katten gescheiden te houden van onz eoudere kat, tzt nog iets te redden? Reactie infoteur, 14-07-2008
Door Hoptunaa (infoteur) op 14-07-2008 [reageer] [verwijder]
Beste Kisses,

Wat erg belangrijk is om de 'kat des huizes' ook als zodanig te behandelen. Dus sluit haar nooit buiten maar dus altijd de twee nieuwe. Daarnaast zul je nu eerst een cirkel moeten doorbreken. De twee agressieve katten zijn nu gewend zodra ze de andere zien om te gaan reageren met opjagen. Bovendien zal de oudere kat angstig zijn. Wanneer een kat angstig is scheid deze een bepaalde geur af. Die zal bij de andere altijd direct een reactie van verjagen oproepen.

Dus wat je moet doen is het vertrouwen van je oude kat opbouwen en opnieuw met die andere twee introduceren. Het beste is om die twee nieuwen echt een paar dagen apart te houden. Daarna kun je ze laten wennen aan het huis en de katten wisselen, dus de oude kat in de kamer van de katten. Maar goed dat is een heel traject. Die stap voor stap gaat.

Daarnaast moet je je ook bedenken: was de oudere kat niet liever alleen gebleven? Is het niet te druk voor haar.
Ook moet je kijken of ze helemaal gezond is, eet ze genoeg, slaapt ze op normale tijden, is ze ontspannen? Evt kunje langs een dierenarts gaan bij twijfel.

Het is erg moeilijk om op afstand een goed oordeel te vellen, immers je moet een kat eerst zien en dan het gedrag kunnen plaatsen. Dus wat ik nu geantwoord heb is gebasseerd op jouw beschrijving en mijn eigen ervaring. Ik ben al weken bezig met het opnieuw laten wennen aan een nieuwe kat. Bij onze situatie bleek echter dat ze gedeeltelijk blind bleek, hierdoor is ze met name een paar keer van het vrouwtje geschrokken. Dat is nl een echte 'sluip door het huis'. Ik moest dus ook het cirkeltje doorbreken.

Ik wens je in ieder geval veel succes en ben benieuwd hoe het verder zal verlopen.

Groetjes
Hoptunaa

Hoptunaa (55 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.