Kattengedrag: poes is zwanger

Een zwangerschap brengt voor een poes nogal wat veranderingen mee. Haar hormonen spelen op, haar lijf verandert. En vaak zal ze ook enigszins in haar karakter veranderen. Kortom een zwangere poes in huis is een hele uitdaging voor het hele gezin. Gaat ze haar nest met u delen? Of verandert ze in een jaloerse feeks en moet u het niet wagen aan haar kittens te komen? Om u vast enig inzicht te geven in wat u mogelijk te wachten staat is dit artikel bedoeld. Misschien denkt u dat het allemaal wel mee valt. Maar bedenk dan eens waarom in Catteries de poesen vaak uiteindelijk allemaal herplaatst moeten worden omdat het niet klikt. Als je bedenkt dat zij eigenlijk heel dicht bij de natuur leven. In de natuur is een kattengroepje vaak om een nest van een poes heen gebouwd en komen daar een aantal tantes bij kijken om te helpen. Dus je zou denken dat het leven in een Catterie goed zou moeten gaan. Maar dit is dus vaak niet het geval. Een goede fokker maakt er rondom zwangerschappen een dagtaak van om alles in goede banen te leiden.

De meest agressieve kat is de moederpoes!

Hoewel ze allang ‘veilig’ binnen de mensencultuur is opgenomen. En er nauwelijks sprake is van natuurlijke vijanden zal ze haar kittens beschermen met haar leven. Daarnaast zal ze er alles aan doen om de kleintjes de kans op leven te bieden en te vechten voor het overleven van haar baby’s. Nummer één hierbij is uiteraard: eten! Zorg daarom altijd voor voldoende voorraad en zet een moederpoes nooit op rantsoen. Als ze te dik lijkt te worden, dat probleem komt dan later wel. Bovendien is het aan te raden de moederpoes een eigen voorraadje te geven, zo zal ze de andere katten met rust laten en niet alles voor zichzelf opeisen. Voorkom zo eventuele stress voor de poes. Zij zal namelijk de stress overbrengen op haar kleintjes en dat kan gevolgen hebben voor onder andere de groei en ontwikkeling. Bovendien blijven ze dan de rest van hun leven stressgevoeliger dan andere kittens die geen stress hebben ervaren tijdens de zwangerschap.

Is er al stress aanwezig binnen de groep?

Als u meerdere katten in huis heeft zorg dan dat u weet wat de mogelijk al aanwezige stressvolle situaties zijn. De zwangerschap zal hier namelijk een vergrotende trap werking op hebben. Niet zelden kunnen ‘niet rechtstreekse’ familieleden het doelwit worden. In de natuur draait een groep om een nest met de tantes, andere katten zouden ze zelf nooit toelaten binnen hun pack. Vooral na de geboorte van de kittens zou de bom kunnen gaan barsten. Een reactie binnen hun natuurlijke groep is dat ze de buitenstaanders gaan aanzien voor concurrenten. En het leven van een moederpoes staat nu eenmaal in het teken van overleven. Het is aan te raden om van tevoren te proberen in te schatten wat eventuele risicofactoren zijn. Maar het beste is meestal om de moederpoes af te zonderen en haar een eigen plekje te geven. Hier kunnen dan alleen haar beste vriendjes, bijvoorbeeld uw gezin, op visite komen wanneer zij dit toelaat.

Is de poes geschikt als moeder?

Moederpoezen zijn eigenlijk onvoorspelbaar. Bij ons vroeger thuis hadden we eens een zwangere dame en die wachtte op onze pauze van school: wij aten altijd warm thuis en in een doos naast de tafel lag zij te bevallen. Gewoon voor het publiek! Dus zo kan het ook. Maar weet dat de dame in kwestie ten allen tijde zelf beslist hoe zij het wil. De doos bij onze tafel stond er omdat Siam steeds spullen ernaartoe sleepte; het was haar bewuste keuze.

Maar wanneer een onzekere misschien zelfs wat zenuwachtige poes, die niet op mensen is gericht een nestje krijgt. En wanneer zij agressief gedrag vertoont naar mensen om haar kittens te verdedigen zal zij dit gedrag overdragen op haar kleintjes draagt ze dit over op de kleintjes. Vraagt u zich dan af of het wel wenselijk is of juist deze poes een nestje krijgt.

Pas op: kittens aan de wandel

Wanneer de kleintjes ongeveer zes weken zijn gaan de ze op ‘ontdekkingsreis’ en eens flink de wereld verkennen. In deze periode is moeders vaak het fanatiekst. Ze zal er alles aan doen om de veiligheid binnenshuis te waarborgen. Ook dan zijn ‘onverwante’ andere katten niet welkom. Zij duldt ze niet eens in hun buurt. De moederpoes kan dan op “kill” slaan. Het gevoel van een gevoel van veiligheid is voor de moederpoes van cruciaal belang. Houd ‘risicogevallen’ dus uit elkaar om conflicten te voorkomen. Het leven van de moederpoes zal in het teken staan van alle belangrijke dingen voor de overleving van haar kittens. Uiteraard zal dit het eten zijn, maar ook de lekkerste plekjes in de zon.

Geniet ervan!

Wanneer de moederpoes u vertrouwd en u als ‘familie’erkent dan kan de zwangerschap een leuke tijd zijn voor het gezin. Ook de geboorte van de kittens en hun zien opgroeien is een hele belevenis. Houd echter altijd rekening met de ‘ongeschreven’ regels uit de natuur van de moederpoes.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Katten en katjesKatten en katjesDe kat is en blijft een opmerkelijk dier. Gaat haar eigen gang en kan soms zelfs heel hautain overkomen en toch wordt de…
Misverstanden rond kattengedragMisverstanden rond kattengedragWe denken vaak in “mensentermen” als we de kat iets zien doen, maar dat vaak een onjuiste constatering. Daarnaast zien w…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…

Kattengedrag: een nieuwe kat in huisEr kunnen veel verschillende redenen zijn om een nieuwe kat in huis toe te laten. Bijvoorbeeld die zielige kat uit het a…
Kattengedrag: stressHet lijkt misschien wel een hype woord, maar ook katten kunnen last krijgen van stress. Het is ook niet iets wat alleen…
Bronnen en referenties
  • http://www.kattengedragstherapie.nl/index.htm
Reacties

Sharon, 03-04-2011
Nou vermoed ik dat mijn poes zwanger is… Ik heb nog 2 poezen rondlopen en een hondje…
In mei vorig jaar heb ik de 3e in huis gehaald… Daarna zijn we op vakantie gegaan in spetember. En toen wij terugkwamen bleek de zwangere kale plekken te hebben waarschijnlijk lichte stess.
Ik weet nog niet zeker waar het vandaan komt, maar ben druk bezig met de oorzaak. Vermoedt dat ze te aanhangelijk is…
Maar over de zwangerschap. Ben er nog niet zeker van, ga binnenkort naar de arts.
Maar ze laat nog steeds alles toe. Echt een lief meisje is het…
Haar buik is dikker, ze eet wel meer. Nog steeds ontzettend aanhankelijj…
Buik voelt aand als jongen. En borrelend geluid en gevoel…
Ben eigenlijk meer benieuwd wat jullie denken.
Zou ze zwanger zijn? Reactie infoteur, 06-05-2011
Ik adviseer u naar de dierenarts te gaan, dan weet u het zeker en kunt u eventuele andere ongemakken uitsluiten!

Succes
Hoptunaa

Mariette, 29-06-2009
Wat een goed stuk, maar ik heb nog wel een vraag over mijn twee poezen, een is 4 weken terug bevallen en de andere bevalt over een week of twee. Nu is degene die nog zwanger is verschrikkelijk agressief tegen moederpoes en haar kittens, zodra ze binnenkomt begint ze al t6e blazen en te slaan, en moet ik angstvallig in de gaten houden of de kittens wel in de doos zitten, anders kan ze niet naar binnen. Ik heb geen idee hoe ik dit op moet lossen, wat is het beste voor beide poezen? Reactie infoteur, 13-07-2009
Beste Mariette,

Ik vermoed dat de dames uit elkaar houden het beste is. maar dat is uiteraard moeilijk te zeggen zonder de situatie echt goed te kennen. Vrienden van mij hebben een cattery en daar heb ik al een paar keer gezien dat de dames behoorlijk agressief kunnen worden. Tot het 'stelen'van elkaars kittens. Nou eigenlijk de oudere zus pakte de kleintjes van haar jongste af. Zij hebben er toen voor gekozen om een stel boven op zolder (is een werkkamer) en de anderen beneden in een slaapkamer te houden. Later werden de kittens groter en werden de dames rustiger naar elkaar. Maar goed dat is op basis van ervaringen. wanneer je bang bent een dieper probleem te hebben kun je beter een dierenarts raadplegen en eventueel een kattengedragskundige inschakelen.

Veel succes en knuffels voor al die kleintjes :)

Kisses (infoteur), 13-07-2008 #3
Wat een leuk artikel is dit. Het stukje over agressie bij de moeerpoes, was voor mij heel leerzaam. Ik loop al een tijdje rond met een paar vragen over katten. Eentje werd met dit artikel beantwoord. Weet u ook een oplossing voor het volgende probleem? We hebben drie katten. Onze oudste kater accepteerde de tweede, een jong katertje, nooit helemaal. Toch was er een soort gedoogbelei tussen die twee. Op een dag kwam er een zwerfkat aanlopen. Een vrouwtje deze keer. Ze leek zwanger, maar achteraf was ze schijnzwanger. Onze tweede kat en de nieuwe poes, hebben onze oudste kater al snel verjaagd. Elke dag vechten ze hem stuk als ze de kans krijgen. Alledrie de dieren zijn vaak buiten en vaak binnen. Maar onze oudste kat kan vaak niet eens meer in de buurt van ons huis komen en durft dat ook niet meer. Hij is doodsbang en verwilderd. We lossen dat nu op door de twee agressieve katten (de poes en onze tweede kater) apart te zetten en apart te voeren en apart te houden, bijvoorbeeld voor een uur of 12 in een aparte kamer. Dan kan de oudste kat binnen komen (we moeten hem meestal naar binnen tillen) en dan kan hij eten en een rustige nacht doorbrengen om bij te tanken. Hoe kan ik de katten ooit nog aan elkaar laten wennen? Ik heb er (nog) geen informatie over kunnen vinden. Reactie infoteur, 14-07-2008
Beste Kisses,

Bedankt voor het compliment over dit artikel.

Over het algemeen hebben katten van dezelfde sexe moeite om elkaar te accepteren. Zoals je zelf al beschrijft, dit wordt vaker een 'gedogen' tussen de twee.

Over dat apart houden: als je echt wilt dat dit gaat werken moet je de katten afzonderlijk houden totdat:
1. de oudere kat weer uit zichzelf het huis in en uit loopt (dus weer redelijk het oude gedrag vertoond)
2. de twee nieuwe katten moeten niet meer een 'jaag' reactie vertonen om de oudere kat te verjagen.

Dit is een lang traject, en ik spreek uit eigen ervaring, het is wel te doen. je moet het echter wel consequent volhouden. Weet je trouwens waarom de andere twee agressief worden? Heb je wel eens gezien wat de aanleiding is?

Vaak is dat moeilijk te achterhalen, maar zoals ik je ook al bij mijn andere artikel antwoorde; wanneer katten angstig zijn scheiden ze een geur af waardoor andere katten agressief/verjaaggedrag vertonen. Doordat de oudere kat zich weer meer op zijn gemak gaat voelen heb je kans dat de andere twee minder agressief zullen zijn. Cirkel doorbreken: daar komt hetdus eigenlijk op neer.

Maar goed, ik hoop dat je er wat mee kunt, en wens je veel succes.

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel, als ik er dan ook niet uit kom zoeken we het samen uit!
In ieder geval succes!

groetjes
Hoptunaa

Hoptunaa (55 artikelen)
Laatste update: 14-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.