Dierenweetjes - Cavia's

Dierenweetjes - Cavia's Cavia’s behoren tot de schattigste dieren die er bestaan. Je wilt er dan ook zo veel mogelijk over weten en zo goed mogelijk voor hen zorgen. In dit artikel over caviaweetjes geven we je antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over cavia’s: Mag je kattengrit ook voor cavia’s gebruiken? Houden cavia’s van muziek? Waar komen cavia’s vandaan? Moet je jouw cavia extra vitamine C geven? Wat moet je doen als je cavia iets stouts doet? Etc.

Mag je kattenbakvulling gebruiken als bodembedekking voor de kooi van je cavia?

Nee. Het meeste kattengrit is zelfs levensgevaarlijk voor cavia’s omdat het ademhalingsproblemen veroorzaakt. Een uitzondering hierop is een vulling op basis van houtvezel dat zowel voor katten als voor knaagdieren gebruikt kan worden. Gebruik echter nooit houtvezel met een geurtje zoals den of cederhout want de chemicaliën die hierin zitten zijn giftig voor kleine dieren.

Waarom springt een cavia op en neer?

Als je cavia verschillende keren op en neer springt, wilt dat zeggen dat hij heel gelukkig is. Vaak doen cavia’s dit als je iets liefs voor hen hebt gedaan (bijvoorbeeld het kuisen van hun kooi).

Is een hamsterwiel ook geschikt voor je cavia?

Nee. Cavia’s houden niet van dit soort activiteiten en een hamsterwiel kan een cavia zelfs verwonden.

Mag je met je cavia naar een gewone dierenarts?

Nee, in geen geval. Voor het knippen van nageltjes en tanden kun je uiteraard bij een normale dierenarts terecht, maar als je cavia ziek is (verkoudheid, diarree), moet je er beslist mee naar een specialist en dan liefst nog zo snel mogelijk want een schijnbaar onschuldige ziekte kan voor een cavia na enkele dagen al fataal zijn. De meeste dierenartsen hebben echter niet genoeg ervaring met kleine huisdieren en de keuze van een verkeerde dierenarts heeft al aan zeer veel cavia’s het leven gekost. Vragen of een dierenarts ervaring heeft met cavia’s heeft geen zin. Ze zullen immers bijna allemaal beweren dat ze er wel ervaring mee hebben, maar een cavia behandelen is nog niet hetzelfde als hem genezen. Vraag aan vrienden en collega’s of ze een dierenarts kennen die al het leven van een cavia heeft gered of ga in het telefoonboek of op het Internet op zoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in kleine huisdieren. De kans is groot dat je hiervoor vele kilometers zult moeten afleggen, want deze specialisten zijn niet in alle steden te vinden.

Houden cavia’s van muziek?

Ja. Cavia’s zijn zelfs dol op muziek. Probeer erachter te komen van welke muziek je cavia houdt en verwen hem hier af en toe mee. Zet de muziek wel niet te luid, want cavia’s hebben erg gevoelige oren. Hoewel ze maar 10 kHz méér horen dan mensen, maken deze 10 kHz toch een groot verschil uit. Zet je cavia dus ook nooit naast de televisie.

Moet je jouw cavia extra vitamine C geven?

Het lichaam van een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken, dus je bent verplicht om het via de voeding aan te brengen. Als je veel hooi en een goed merk caviavoeding geeft (bijvoorbeeld Care + van Beaphar), ben je al een heel eind op weg. Geef dagelijks ook een kleine hoeveelheid groenvoer (verse groenten en fruit) en varieer zo veel mogelijk - rode paprika’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C en de meeste cavia’s zijn er dol op. Extra vitamine C hoef je in principe alleen maar te geven als je cavia ziek en zwak is. Sommige dierenartsen denken immers dat je gemakkelijk een overdosis vitamine C aan je cavia kan geven en dat dit voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen. Niet alle dierenartsen zijn het hier echter mee eens.

Waar komen cavia’s vandaan?

Cavia’s komen uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru, Argentinië en Colombia. Sommige wetenschappers geloven dat prehistorische volkeren in 500 v.C. al cavia’s hielden om ze als voedsel te kunnen gebruiken. Andere geleerden denken dat de Inca Indianen uit het Andesgebergte de cavia hebben ontdekt. In 1500 n.C. namen de Spaanse ontdekkingsreizigers de cavia mee naar Europa. Daar duurde het niet lang alvorens ze een echte rage veroorzaakten. Zelfs de Engelse Koningin Elizabeth wilde een cavia als huisdier.

Wat moet je doen als je cavia iets stouts doet?

Een moeder doet haar kleine cavia gehoorzamen door aan de haren achteraan de nek te trekken. Door dit gedrag na te bootsen, kun je jouw cavia goed laten zien dat jij de baas bent. Je mag echter nooit het wenende en piepende geluid van een cavia imiteren; dit doet hem denken dat jij de zwakke bent en hij de baas. Ook slaan en roepen hebben geen effect.

Kan een cavia last van vlooien hebben?

Een cavia kan inderdaad last van vlooien hebben. In de artikelen Vlooien In Huis: Zo Kan je Ze Doeltreffend Bestrijden en Natuurlijke en Gezonde Vlooienbestrijders leer je hoe je cavia's van vlooien kunt verlossen. Kies bij voorkeur de natuurlijke methode, want cavia's zijn gevoelige beestjes.

Hoeveel keer per jaar moet je een cavia een bad geven?

Cavia’s worden niet graag nat en ze worden heel nerveus als je hen een bad probeert te geven. Doe dit dus alleen maar als je cavia vlooien heeft of als hij zichzelf heel vuil heeft gemaakt.

Kan je een cavia leren een speciale bak te gebruiken voor zijn behoeftes?

Je kunt een cavia inderdaad leren om zijn behoeftes alleen op een speciale plaats te doen. Je kunt je cavia dit tonen door enkele keutels in zijn bak te leggen. Doe dit elke keer dat je de bodembedekking in zijn kooi ververst. Je cavia dit aanleren vraagt tijd, maar na verloop van enkele weken zal hij steeds vaker de bak gebruiken om zijn behoeftes te doen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Checklist: aanschaf caviaEen nieuw huisdiertje is meestal iets heel leuks! Maar hoe het beestje verzorgen. Hier wat tips bij de aanschap van een…
Meest voorkomende ziektes bij een caviaElke cavia is net zo als ieder mens wel eens een dag wat minder fit. Er zijn enkele ziektes die vrij vaak voor komen bij…
Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Huisvesting van een cavia. Binnen of buiten?Cavia's zijn redelijk makkelijke dieren qua onderhoud. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, worden gemakkelijk erg tam e…
De cavia: meest voorkomende ziektesDe cavia: meest voorkomende ziektesCavia’s laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Het zijn namelijk prooidieren, en een ziek dier is een makkelijke prooi v…

De Jack RussellDe Jack Russell Terrier. Een klein, maar pittig hondje. Een hondje die termen als zenuwachtig en lafheid niet kent. De J…
Regels bij aanschaf van een huisdierRegels bij aanschaf van een huisdierAls je van plan bent een huisdier aan te schaffen, dan moet je je van te voren bedenken dat er heel wat aan vast zit. Ko…
Bronnen en referenties
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.