Checklist: aanschaf cavia

Een nieuw huisdiertje is meestal iets heel leuks! Maar hoe het beestje verzorgen. Hier wat tips bij de aanschap van een cavia. Vergeet niet: geef het diertje thuis geruime tijd om aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe geluiden te laten wennen.

Kooi

Bij aankoop van een hok voor een cavia is het afhankelijk of het diertje binnen of buiten zal gehuisvest worden. Voor binnenshuis neemje best een plastieken traliekooi (veel verluchting) en voor buitenshuis is eerder een houten kooi geschikt. Eventueel kan je je nog een (konijnen)omheining aanschaffen zodat het diertje wat meer bewegingsvrijheid heeft.
Er geldt steeds: hoe groter, hoe beter!

Bodembedekking

Als bodembedekking wordt best iets genomen dat het vocht heel goed absorbeert en makkelijk uit te kuisen is, bijvoorbeeld houtvezel of gedroogde mais, met hierop een dun laagje stro of hooi. Zorg dat de kooi regelmatig uitgekuisd wordt.

Benodigdheden in de kooi

  • Nachthokje (best in hout gemaakt) om te slapen of om zich te kunnen verbergen.
  • Zwaar drinkbakje (zodat ze dit niet makkelijk kunnen omstoten) of een drinkflesje (= dit is hygiënischer) : ververs het water iedere dag.
  • Zwaar eetbakje

Voeding

  • Hooi! Cavia's zijn echte planteneters en hun darmstelsel is helemaal afgesteld op vezelrijk voer.
  • Caviavoeding: droge korrels
  • Vitamines! Geef zeker extra vitamine C (als korrels, druppels, poeder, ...) Cavia’s kunnen dit zelf niet aanmaken en dit moet dus extra bijgeven worden, anders kunnen ze ernstig ziek worden!
  • Groenvoer: (zie tabel onderaan): Geef dit pas na 2 maanden gewenning! (Opletten met wortels en appels! Ze bevatten veel suikers en sommige jonge cavia's krijgen makkelijk diarree hiervan.)
  • Knabbeldingetjes en snoepjes (met mate o.w.v. overgewicht!): gedroogd brood, rozijntjes, tarwe-aren, hooistaafjes, knaagsteen, mineralenbloc, ...

Groenten, fruit en kruiden:

ToegelatenMet mateverboden
Radijsjesalle koolsoortenboontjes
Andijviealle slasoortenchampignons
bloemkoolbladerenappelprei
grasbanaanrauwe aardappel
frambozenblaadjesbraambessen
komkommermais
geschilde paprikapeterselie
witloofselder
waterkersmandarijn
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Cavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: huisvesting, voeding en verzorging. De cavia is een zeer bekend en ook geliefd huisdiertje. Hij zal zelden agress…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…
Geschiedenis van de caviaGeschiedenis van de caviaDe cavia (cavia porcellus)is het kleine dikke ronde knaagdiertje dat zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen heeft. Ie…

Hondenprobleem: mijn hond luistert nietBenjamin staat te schooien in de keuken terwijl zijn baas aan het koken is. “Benjamin op je plaats”, zegt de baas terwij…
Checklist: aanschaf konijnKonijntjes zijn een geliefd huisdier. Let er op dat je bij aankoop een gezond konijntje in huis haalt, dat minstens 8 we…
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.