Regels bij aanschaf van een huisdier
Als je van plan bent een huisdier aan te schaffen, dan moet je je van te voren bedenken dat er heel wat aan vast zit. Kosten, tijd en ruimte zijn de belangrijkste vereisten voor het succesvol kunnen houden van een huisdier.
Tips voordat je een huisdier aanschaft
Hieronder de gouden regels voor het maken van de afweging of je een huisdier gaat nemen of niet. Huisdieren zijn geweldig, maar zowel het dier als jij als baasje zijn er niet bij gebaat als na een poosje blijkt dat het niet gaat.
Verzorger voor je huisdier wanneer je er zelf niet bent
De allerbelangrijkste regel is dat je voordat je aan een huisdier begint, je rond hebt dat er iemand voor je huisdier kan zorgen, wanneer je er (soms onverwacht) zelf niet voor kunt zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je met vakantie gaat of wanneer je een weekendje weg wilt. Een aantal huisdieren kun je wel mee nemen als je kiest voor een autovakantie, maar ga je met het vliegtuig weg, dan zul je je huisdier meestal achter moeten laten. We kennen allemaal de verhalen van aan bomen vastgebonden honden en overvolle asiels tegen vakantietijd. Voorkom dat dat met jouw huisdier gebeurt!
Kun je je financieel een huisdier veroorloven?
Kun je het wel betalen? Sommige huisdieren kosten echt een aardig centje. Een grote hond zal aardig wat eten. Wil je een fris ruikende en gezonde hond, dan zal je voor het duurdere merkvoer willen kiezen. Bovendien kunnen de prijzen voor de hokken, aquaria, terraria, verlichting, manden, benches, kattenbakken etc. aardig oplopen. Kijk eerst wat alles kost en maak een berekening van wat je maandelijks kwijt bent aan voer, kattenbakkorrels, hooi etc. Wanneer je een hond hebt moet je hondenbelasting betalen. Dit bedrag verschilt per gemeente, kijk op de website van de gemeente waarin je woont voor het bedrag.
Huisdieren en ziekte
Wanneer je huisdier ziek is, dan zul je ermee naar de dierenarts moeten. Ook dit kost geld, vaak komt 1 consult al op zo'n 50 euro. Moet je huisdier geopereerd worden of zijn verdere leven lang medicijnen gebruiken, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Tegenwoordig kun je je huisdier voor een klein bedrag per jaar verzekeren tegen ziektekosten.
Sommige huisdieren zijn slopers
Er zijn huisdieren die van “slopen” houden. Je moet er rekening mee houden dat een kat wel eens graag zijn nagels scherpt aan je behang of aan je leren bank. En de hond wil nog wel eens op de poten van je bank gaan kauwen. Je konijn, fret, of ratten zijn echte knagers, die niet altijd je snoeren, bankbekleding e.d. met rust laten. Als je heel zuinig bent op je spulletjes zijn deze dieren niet zo’n heel goed idee, maar kun je meer gaan denken in de richting van een aquarium of een terrarium.
Schoonmaak
Hou er rekening mee dat er meer moet worden schoongemaakt. De knaagdierkooien moeten zeker één maal per week worden schoongemaakt. Hou je niet van dierengeurtjes, dan zul je dat nog vaker moeten doen. Heb je een hond of een kat, dan lijkt dat makkelijker, maar vergis je niet, de haren vind je overal terug. Een aantal honden verhaart niet, bijvoorbeeld de poedel. Als je niet houdt van verharende honden, ga dan op zoek naar een ras dat niet verhaart. Er bestaat zelfs een kale kat: “de Sphinx”, deze verhaart uiteraard ook niet, maar deze is erg duur. Een aquarium heeft wat minder onderhoud nodig, mits je er een goede filter in hebt zitten. Een terrarium zul je ook regelmatig schoon moeten maken, om de dieren niet in hun eigen vuil te laten leven.
Tijd om te wandelen?
Voor honden is er nog een extra vereiste: tijd om ermee te gaan wandelen. Honden hebben beweging nodig, je zult dagelijks een wandeling van ca. 30 min. moeten maken. Zorg dat je van te voren weet of je hier tijd voor hebt. Ook wanneer iedereen die in jouw huis woont overdag de gehele dag werkt is een hond geen goed idee. De hond zal tussendoor ook uitgelaten moeten worden en kan niet 8 à 9 uur per dag alleen zitten. De laatste jaren is er in veel steden ook de mogelijkheid gebruik te maken van een hondenuitlaatservice. Je hond wordt dan thuis opgehaald en tegelijk met een groep andere honden uitgelaten. Dit kost natuurlijk wel weer extra geld.
Puppy's
Wanneer je een pup aanschaft is het aan te raden met de hond op puppycursus te gaan. Gehoorzaamheidstraining is belangrijk, wanneer je niet weet hoe je dit doet, is een cursus handig. De hond zal wanneer je consequent de adviezen op de cursus opvolgt een gehoorzame, makkelijke hond worden.
Kinderen
Kinderen: belangrijk is of je weet of het dier met kinderen overweg kan. Vooral honden of katten kunnen nog wel eens een hekel aan kinderen hebben en er niet goed op reageren. Laat in ieder geval zeker de hond nooit alleen in een ruimte met kleine kinderen zonder toezicht!
Een asieldier
Wil je een dier uit het asiel halen, probeer dan of je het dier waar je belangstelling voor hebt een weekend op proef kan hebben. Zo kun je zien hoe het dier op jou en je gezin reageert en of het bij jullie past.
Eventuele allergieën
Allergie: wanneer je al weet dat jij of één van je huisgenoten allergisch is voor huisdieren, begin er dan niet aan! Het is heel vervelend wanneer je net gehecht bent geraakt aan het dier en dat het dan weer weg moet omdat er iemand allergisch voor is. Je kunt dan uiteraard wel een aquarium aanschaffen.
Meerdere huisdieren tegelijk aanschaffen
Wanneer je twee of meer dieren wilt aanschaffen ga dan eerst na of deze wel bij elkaar kunnen. Van sommige dieren kunnen alleen de vrouwtjes samen leven, bijv. bij konijnen. Ook zul je moeten opletten dat je een vruchtbaar mannetje en vrouwtje niet bij elkaar zet, om te voorkomen dat je binnen de kortste keren “gezinsuitbreiding” hebt.
Tropische dieren
Tropische dieren: bij tropische dieren altijd nagaan of ze legaal zijn. Mag je deze dieren houden in Nederland of niet? Verder bij dieren zoals reptielen je altijd goed verdiepen in de verzorging die ze nodig hebben. Een goede temperatuur is voor deze dieren zeer belangrijk. Ook het voeren gaat anders dan dat je misschien met een gewoon huisdier gewend bent. Zorg dat je voor aanschaf van het dier volledig op de hoogte bent.
In het buitenland een leuk huisdier gezien?
Neem nooit een dier mee uit een ander land. Het meesmokkelen van dieren kan je duur komen te staan. Niet alleen omdat sommige dieren beschermd zijn, maar ook omdat ze ziekten kunnen overbrengen.
Erkende verkopers
Tot slot: koop je huisdier altijd bij een erkende fokker of verkoper! Je zult de eerste niet zijn die een dier koopt met een afwijking, ziekte of een gedragsprobleem. Haal je een dier uit het asiel, kijk dan goed of het bij je past. Probeer, wanneer je een hond op het oog hebt, in ieder geval een rondje met hem te wandelen.