De Jack Russell

De Jack Russell Terrier. Een klein, maar pittig hondje. Een hondje die termen als zenuwachtig en lafheid niet kent. De Jack Russell is eigenlijk een grote hond in een kleine verpakking.

Karakter

De Jack Russell is een speels, energiek, sterk en gezond hondje. Hij heeft een sterke kracht, goede neus, een sterk uithoudingsvermogen en grote intelligentie. Binnen is de Jack Russell een gezellige, schoothond die om gezellige aandacht vraagt. Hij is zeer trouw aan zijn gezin. Buiten is de Jack Russell een echte jachthond. Hij is dan ook ontzettend actief, wil veel en kent geen moeheid. Door het speelse, sterke en intelligente karakter van deze hond, is het goed mogelijk de Jack Russell spelenderwijs, commando’s aan te leren. Het vergt wel veel geduld.

Voorkomen en kenmerken

De Jack Russell is een lenige, actieve hond. Hij is gebouwd voor een flinke dosis uithoudingsvermogen en snelheid. De oren hebben een V vorm, en vallen vaak naar voren. De ogen van de Jack Russell hebben een heldere, wijze uitdrukking. De kleur is vaak voor het grootste gedeelte wit, met zwarte en of (licht)bruine tekeningen. De vacht kan glad of ruw zijn. De schofthoogte zit ongeveer tussen de 20 en 30 centimeter. De hond is vaak langer dan hoog. De staart is vaak lang.

  • Schofthoogte: 20,5 tot 30,5 cm
  • Gemiddeld gewicht: 5 tot 8 kg
  • Gemiddelde leeftijd: Jack Russell worden gemiddeld 12 jaar

Gedrag / Temperament

Levendig, alert, actief. Intelligent, moedig, onbevreesd, zelfverzekerd, maar wel vriendelijk.

Verzorging

  • De Jack Russell mag je niet te vaak wassen. Dit omdat ze een beschermlaag onder hun haren hebben.
  • De nagels hoeven niet te vaak geknipt te worden als de Jack Russell voldoende beweegt. Deze slijten vanzelf.
  • De ogen kan je verschonen door een watje met warm water te gebruiken of met speciale druppels.
  • Kortharige Jack Russell hoeven niet vaak geborsteld te worden. Ruwharige Jack Russell moeten 2x per jaar geplukt worden door een trimmer.
  • Het gebit is erg belangrijk. Er mag niet teveel tandsteen op de tanden komen. Dit kan je voorkomen door harde brokken te geven. Ook zijn hier speciale snoepjes en kluiven voor.
  • Geef de hond als pup voldoende kuren om wormen tegen te gaan. Ook kan een volwassen hond wormen krijgen. Uw dierenarts kan u hiervoor pillen voorschrijven.

Voeding

De Jack Russell lust bijna alles en zal ook alles pakken wat hij te pakken kan krijgen. Echter, gewone hondenbrokken is voldoende voor deze hond. Dit kan natuurlijk afgewisseld worden met wat fruit, groenten, vlees uit blik, of een lekkernij. Vermijdt chocolade. Dit is zeer giftig voor een hond.

Cursus

Een Jack Russell houdt van spelenderwijs leren, en een cursus kan daar goed aan bijdragen. Het vergt voor het baasje wel veel geduld en energie, want de Jack Russell heeft zijn eigen willetje.

Geschiedenis

John Russell, een dominee, is de grondlegger van de Jack Russell. Hij kocht in 1819 zijn eerste hond. Deze hond (een teef genaamd Trump) is het brein van Russell’s ideeëen. Deze honden moesten voldoen aan bepaalde eigenschappen die hij bedacht had. De hond moest mee kunnen lopen in een massa mensen, wilde dieren weg blaffen etc. Ook moest de hond aan bepaalde uiterlijke kenmerken voldoen. De hoogbenige (normaalbenige) die met de massa mee moest kunnen lopen, en de laagbenige, die voor in de zadeltas moest passen of op de zadel zelf moest kunnen zitten.
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jack Russell TerriërJack Russell TerriërDe Jack Russell Terriër vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar hij werd gebruik als werkhond om tijdens de jacht…
Een Jack Russell opvoeden en trainen, hoe gaat u te werk?Een Jack Russell opvoeden en trainen, hoe gaat u te werk?De Jack Russell terriër is een aantrekkelijke en slimme hond, maar de opvoeding van dit pittige hondje is niet zo vanzel…
Alles over de Jack Russel TerriërDe Jack Russel is van oorsprong een hond die gebruikt werd bij de vossenjacht in Engeland. De Foxterriër is de voorloper…

De Siberische HuskyDe Siberische Husky De Husky is een hond met temperament. De Husky behoort tot de pool en keeshonden. Hij wordt gebruikt…
Dierenweetjes - Cavia'sDierenweetjes - Cavia'sCavia’s behoren tot de schattigste dieren die er bestaan. Je wilt er dan ook zo veel mogelijk over weten en zo goed moge…
Reactie

Jidaja (infoteur), 16-06-2008 #1
Leuke hondjes :-) Reactie infoteur, 16-06-2008
Ja he? :D

Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.