Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken?

Vlooienbandje voor de kat: hoe te gebruiken? Katten kunnen last krijgen van vlooien. Je merkt dit vaak doordat je kat zich steeds aan het krabben is. Er zijn verschillende manieren om vlooien bij de kat te bestrijden waaronder het gebruik van een anti-vlooienbandje. Zo'n halsbandje geeft gedurende zes tot acht maanden zeer kleine hoeveelheden van een werkzame stof af, die zich vervolgens via de talglaag op de huid en de vacht verspreidt. Een vlooienbandje werkt zowel preventief als ter bestrijding van vlooien. De bandjes werken daarnaast ook tegen teken bij katten.

Vlooienbandje kat


Vlooien bij de kat

Het is niet prettig maar veel kattenbaasjes hebben er al eens mee te maken gehad: vlooien bij de kat. Vlooien zijn kleine parasieten die zich graag nestelen in de vacht van onze huisdieren. Dit gebeurt bij katten maar bijvoorbeeld ook bij honden. Vlooien voeden zich met bloed, waar ze bij kunnen komen door hun kaken in de huid van de kat te zetten. Deze beten zijn vervelend voor je kat en uiten zich in jeuk. Wordt een kat vaak gebeten door vlooien dan kan dit zelfs tot een vlooienallergie leiden.

Vlooien zijn erg klein en soms moeilijk met het blote oog waar te nemen. De manier waarop de meeste kattenbaasjes erachter komen dat hun kat vlooien heeft is niet het waarnemen ervan maar meer het feit dat je kat maar blijft krabben aan zichzelf. Vlooien kunnen je kat namelijk veel irritatie bezorgen. Je kunt dan bijvoorbeeld merken dat je kat doorlopend met zijn achterpoten in de nek aan het krabben is. Heb je een vermoeden dat je kat vlooien heeft dan kun je dit nader inspecteren door de vacht wat uit elkaar te duwen en goed te kijken - al dan niet met een loep - om te zien of je de beestjes ziet krioelen. Soms zie je de vlooien zelf niet maar wel de vlooienpoepjes. Met een speciaal vlooienkammetje kun je deze goed uit de vacht kammen.

Hoe komt de kat aan vlooien?

Net zoals luizen bij de mens gaan veel mensen ervan uit dat een vlooienprobleem een hygiëneprobleem is. Dit is echter een fabeltje. Elke kat in elk huishouden kan te maken krijgen met vlooien en dit heeft niets te maken met hygiëne. Ze springen namelijk erg snel over van het ene op het andere dier. Wanneer je kat buiten in contact komt met een andere kat of een hond kan het kwaad al snel geschiet zijn. Door goed schoon te maken en veel te stofzuigen kun je wel voorkomen dat een ware vlooienplaag ontstaat. Het is namelijk belangrijk om de eitjes en vlooienpoepjes - waar de larven zich mee voeden - zo snel mogelijk op te ruimen om te voorkomen dat ze zich blijven vermenigvuldigen.

Heeft een vlo zich eenmaal vastgebeten in zijn nieuwe 'gastheer' en een bloedmaaltijd genuttigd dan kan hij al snel enkele honderden tot duizenden eitjes leggen. De eitjes vallen uit de vacht waarna er larven uit ontstaan die zullen wegkruipen naar donkere plekjes in het huis of in de natuur. De larven voeden zich met vlooienpoep en verpoppen uiteindelijk tot een volwassen vlo. Deze vlooien zijn als het ware 'geprogrammeerd' om te wachten tot een nieuwe gastheer in de buurt komt waarin ze zich kunnen vastbijten. Op dat moment begint de cyclus weer opnieuw.

Mijn kat heeft vlooien: wat te doen?

Heb je ontdekt of heb je het vermoeden dat je kat last heeft van vlooien dan is het belangrijk om snel op te treden. Op die manier beperk je het ongemak bij je kat en voorkom je het ontstaan van een ware plaag. Vroeger werden ook wel verschillende poeders en shampoo's gebruikt maar inmiddels zijn er veel betere bestrijdingsmiddelen beschikbaar, die bovendien minder invasief zijn. In de strijd tegen vlooien staan er vier verschillende middelen tot je beschikking:
  • Vlooienbandje: een anti-vlooienhalsbandje bij de kat beschermt 6 tot 8 maanden tegen vlooien.
  • Pipetje voor in de nek: voor een kortdurende, plaatselijk bestrijding van vlooien.
  • Injectie bij de dierenarts: je kat kan twee maal per jaar door de dierenarts geïnjecteerd worden met een middel dat werkt als een soort anticonceptiemiddel omdat het voorkomt dat de vlooien zich nog kunnen voortplanten.
  • Omgevingsspray: na goed te hebben gestofzuigd kun je een omgevingsspray in huis gebruiken die de overgebleven vlooien doodt.

Anti-vlooienbandje ter bestrijding van vlooien

Het gebruik van een vlooienbandje voor de kat is één van de populairste bestrijdingswijzen van vlooien bij je huisdier. Een vlooienbandje is niet duur, beschermt lang en wordt gezien als minder invasief dan bijvoorbeeld een injectie bij de dierenarts. Vlooienbandjes voor de kat zijn halsbandjes die maandenlang een kleine hoeveelheid van een werkende stof afgeven die zowel preventief als bestrijdend werkt. Doorgaans gaat het om de stoffen imidacloprid en flumethrine. Deze stoffen zijn geurloos en geven je kat geen enkel ongemak. Het is alleen mogelijk dat je kat het dragen van een halsbandje an sich onprettig vindt maar vaak is dit ook gewoon een kwestie van wennen. De halsbandjes zijn waterdicht en na het aanbrengen heb je er zes tot acht maanden geen omkijken naar. Naast vlooien beschermen de bandjes ook tegen teken bij de kat. Het is niet nodig om op de maat te letten, de bandjes zijn doorgaans in lengte verstelbaar. Als het uiteinde erg uitsteekt dan kun je er een stukje van afknippen met een schaar.

De werkzame stoffen in de anti-vlooienhalsbandjes werken synergetisch. Dat wil zeggen dat zeer geleidelijk een kleine hoeveelheid van de stofjes wordt vrijgegeven vanuit de microlaag aan de oppervlakte van het bandje. Dit verspreidt zich vervolgens via de talglaag van de vacht en de huid van de kat. De ook in het bandje aanwezige neutrale oliën helpen hierbij. De bandjes zijn ook geschikt voor katten met een vlooienallergie. Bekijk goed op de verpakking hoe lang het vlooienbandje werkt. Je kunt dan in je agenda zetten wanneer het vervangen moet worden, zo kun je het niet vergeten.

Verkrijgbaarheid vlooienbandjes

Vlooienbandjes ter voorkoming en bestrijding van vlooien bij de kat zijn breed verkrijgbaar bij dierenartsen, dierenspeciaalzaken en webshops. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één van de volgende producten:
  • Beaphar Vlooienband Kat (verkrijgbaar in verschillende kleuren)
  • Bayer Seresto Vlooien En Tekenband - Kat
  • JC Pets Teken- en Vlooienband Kat
  • Capable Cat Vlooienband Kat
  • Ofille Teken en Vlooienband voor Katten
  • Rapidmeteor Vlooienband Kat
  • Nibor Teken- en Vlooienband
  • PetCare Anti vlooien & tekenband voor hond en kat
  • EPIN Vlooienband
  • Ramedio diervriendelijke anti vlooien en tekenband
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden last van kunnen hebben. Bij sommige honden blijft het terugkeren en…
Met de kat naar de dierenartsJe kat tot bij de dierenarts krijgen is soms een hele klus. Toch zijn er vaak goede redenen om dit te doen, bijvoorbeeld…
Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Vlooien in huis? Zo kan je ze doeltreffend bestrijden?Wie dit jaar te kampen heeft met vlooien weet dat de beestjes hardnekkiger zijn dan vroeger. Een gewone behandeling of v…
Vlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVlooienplaag in huis: bijtende vlooien op de vloerVeel mensen hebben het wel eens mee gemaakt na het thuis komen van vakantie of na een lange tijd niet thuis te zijn gewe…

Raskatten: de grote en lieve ragamuffinRaskatten: de grote en lieve ragamuffinDe ragamuffin is een raskat die in Nederland niet erg bekend is. Er zijn in Nederland ook maar weinig cattery's waar ze…
Rashond: Tibetaanse mastiffRashond: Tibetaanse mastiffDe Tibetaanse mastiff is een grote, stevig gebouwde rashond die je niet ongemerkt passeert. Het is ook een hond die je n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ivan Radic, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.dierendokters.com/katten/vlooien
  • https://dierenziekenhuizen.nl/katten/infecties-bij-katten/vlooien-kat/
  • https://www.medpets.nl/teken+vlooien+kat/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.